Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Własnoręcznie lepione, z przepisu babci lub w nowoczesnym stylu, ale zawsze rozpływające się w ustach… każdy z nas ma inną wizję idealnych pierogów i uszek. Jedno jest pewne – nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole! Przygotowaliśmy dla Ciebie listę najlepszych przepisów. Które wybierzesz?

Ciasto na pierogi

Farsz to nie wszystko. Delikatne, sprężyste ciasto to prawdziwy sekret najlepszych pierogów. Przygotujesz je z łatwością, jeśli skorzystasz z naszego przepisu!

1. Klasyczne uszka z czerwonym barszczem

Domowej roboty tradycyjne uszka pełne aromatycznych grzybów - ulep tyle, ile zdołasz, bo wigilijni goście będą chcieli mieć ich w swoim barszczu jak najwięcej!

2. Paszteciki do barszczu czerwonego

Przy Twoim stole zabraknie amatorów uszek? Podaj równie pysznie pasujące do klasycznego barszczu paszteciki! Do przygotowania farszu możesz wykorzystać wigilijną kapustę w grzybami.

3. Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Ciasto już gotowe? Czas wybrać farsz idealny! Pierogi wypełnione tradycyjnie kapustą i grzybami podawaj przypieczone i polane masłem, a znikną ze stołu w mgnieniu oka!

4. Pierogi z kaszą i grzybami

To świąteczna propozycja inspirowana jesienią. Smak pierogów z grzybami i kaszą jęczmienną stanie się jeszcze bardziej wyrazisty i wyjątkowy, gdy składniki farszu ugotujesz w grzybowym bulionie.

5. Uszka z kapustą i borowikami smażonymi na maśle

Mało co kojarzy się ze Świętami z dzieciństwa tak bardzo, jak delikatne, pachnące grzybami uszka cierpliwie klejone przez mamy i babcie. Odtwórz ten smak w swoim domu z pomocą naszego przepisu!

6. Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Uwielbiasz tradycyjne świąteczne potrawy, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowej diety? Mamy coś dla Ciebie – aromatyczne i pożywne pierogi z dodatkiem kaszy pęczak będą hitem tegorocznej Wigilii!

7. Pierogi z soczewicą

Powszechnie znana i lubiana soczewica doskonale nadaje się na farsz do pierogów. Gorące pierogi podaj z sosem borowikowym, by danie nabrało niepowtarzalnego świątecznego aromatu!

8. Uszka z suszonymi pomidorami i batatem

A może zamiast białych Świąt marzy Ci się Boże Narodzenie pełne ciepła i słońca? Możesz je mieć bez wychodzenia z domu – wypróbuj nasz niebanalny pomysł na uszka faszerowane pomidorami i batatem.

9. Pierogi z farszem z karpia

To oryginalne danie z karpia, którym zabłyśniesz nie tylko przy bożonarodzeniowym stole. Domowe pierogi z farszem z karpia możesz podawać na różne sposoby np. z sosem albo barszczem czerwonym. W obu wersjach smakuje wybornie!

10. Pieczone pierogi z kapustą

Pieczone pierogi z kapustą to doskonały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego. To też ciekawa alternatywa dla tradycyjnych uszek. Te pyszne pierogi z ciastem drożdżowym zrobisz bez trudu, a ich smak na pewno przypadnie Ci do gustu!
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty