Okazuje się, że jackfruit to największy owoc rosnący na drzewach. Imponujące rozmiary robią wrażenie na każdym, kto pragnie spróbować owocu. Najczęściej waży ok. 10 kg, przy czym znane są także okazy znacznie cięższe. Najważniejszą cechą jackfruit jest twarda skórka z niewielkimi kolcami. Jak smakuje jackfruit? Można liczyć na słodki smak i mięsisty miąższ. Jadalne są także pestki, które po uprażeniu możemy użyć jako przekąskę. Niedojrzałe owoce mogą nieco przypominać mięso z drobiu. Nic więc dziwnego, że przepisy z jackfruit często opierają się na wytrawnych daniach. To także ciekawa propozycja dla wegetarian.
Co zrobić z jackfruit? Na szczęście możliwości jest sporo. Ten egzotyczny produkt skosztować warto początkowo w wersji surowej. Poza tym, pasuje także do innych owoców, z których stworzymy orzeźwiającą sałatkę. Faktem jest, że deser z jackfruit może smakować doskonale - do wyboru mamy lody, tropikalne przetwory i musy.
Jak przygotować jackfruit? Niezwykle ciekawe efekty daje owoc chlebowca dodany do wytrawnych dań. Jeśli zamierzamy poznawać azjatycką kuchnię, warto włączyć jackfruit do przepisu na curry, zupy, gulasze warzywne i dania jednogarnkowe. Owoc można pokroić na podłużne kawałki i wrzucić je na rozgrzany tłuszcz. To pozwala przyrządzić roślinne kotlety lub unikalne frytki. Oczywiście przepisy z jackfruit to znacznie więcej opcji do wyboru. Owoc dodamy do sałatki hawajskiej, owocowej, do kurczaka curry, czy nawet burgerów. Nie bez znaczenia jest to, że przysmak równie świetnie pasuje do jagnięciny. Na obiad lub imprezę przygotować go można z mięsem i bakłażanem w sosie curry.
Gdzie kupić jackfruit? W naszym kraju najczęściej produkt kupowany jest w sklepach orientalnych. Owoc sprzedawany jest w puszkach, gdzie jego kawałki zanurzone zostały w słonej lub słodkiej zalewie. Nieco inaczej smakują i prezentują się chipsy z suszonych owoców jackfruit. Można je z powodzeniem wykorzystać jako przekąskę dla całej rodziny. Niekiedy sklepy z etniczną żywnością oferują cały, świeży owoc jackfruit.
Na szczęście owoc można spożywać na surowo jako deser sam w sobie lub dodatek do lodów, sałatek owocowych i puddingu. Na uroczystościach w Indiach podaje się kawałki jackfruit zmieszane z kokosem, plasterkami bananów i miodem. To pyszny smakołyk, który warto wypróbować także w swojej domowej kuchni. Nie trzeba czekać, aż owoce dojrzeją - często są one przygotowywane wtedy, gdy są jeszcze niedojrzałe, dosyć małe i chrupiące. Dzięki temu jackfruit nie ma aż tak słodkiego smaku i cechuje się mięsistą konsystencją. Trzeba wiedzieć, że w Indiach owoc ten jest dodawany do pikantnych potraw.
W Australii z kolei serwuje się sos zrobiony z jackfruit, który łączy się z jagnięciną. Niektóre osoby z powodzeniem marynują niedojrzałe owoce. Co jeszcze warto wiedzieć? Jackfruit wykorzystamy do przygotowania kompotów owocowych, dżemów, galaretek, zapiekanek i pasztecików. Nasiona można obierać i gotować tak samo, jak ziarna roślin strączkowych. W Azji są one mielone oraz suszone na mąkę, którą potem stosuje się do pieczenia. Przepisy z jackfruit kryją przed nami wiele tajemnic, które warto odkryć!