Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czym zastąpić jajko w przepisach?

Czym zastąpić jajko w przepisach?

Osoby chcące przygotować wegański posiłek lub przekąskę niejednokrotnie stają przed wyzwaniem - czym zastąpić jajko? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne! Oto kilka produktów, dzięki którym przygotujesz dania bez użycia jajek.

Banan zamiast jajka

Zastanawiasz się, czym zastąpić jajko do ciasta? Większość przepisów na słodkie placki czy desery zawiera je w swoim składzie. To jednak nie oznacza, że nie da się przygotować czegoś pysznego bez nich. Jako zamiennik tego produktu idealnie sprawdza się banan. Przykład? Ciasto bananowe! Do jego wykonania będziesz potrzebować 5 bananów, 120 ml dowolnego oleju, 270 g mąki pszennej, 60 g cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę sody oczyszczonej. Wykonanie przepisu zacznij od obrania 4 bananów i rozgniecenia ich widelcem. Następnie dodaj do nich olej, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch udekoruj piątym bananem. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. I gotowe! Nie musisz już dłużej martwić się, czym zastąpić jajko w cieście, ponieważ masz na swoim stole coś naprawdę pysznego bez grama produktów odzwierzęcych.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Mąka pszenna zamiast jajka

A czym zastąpić jajko w panierce? Doskonałą alternatywą jest mąka pszenna. Z jej pomocą stworzysz chrupiącą powłokę, która nada smaku schabowemu lub tofu. Jak ją zrobić? Wyjątkowo prosto! Będziesz potrzebować wcześniej wspomnianej mąki pszennej, bułki tartej, kilku łyżek wody oraz ulubionych przypraw (np. soli, pieprzu i słodkiej papryki). Wymieszaj ze sobą mąkę, wodę i przyprawy. Proporcje dopasuj do wielkości porcji, którą chcesz panierować. W tak powstałej zawiesinie obtocz schabowego lub tofu, a następnie to samo zrób w bułce tartej. Całość jest gotowa do smażenia! Ten sposób sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne, a Ty nie musisz już dłużej głowić się, czym zastąpić jajko do panierki.

Soda oczyszczona i sok z cytryny zamiast jajka

Twoje naleśniki bez jajek źle smakują i nie są puszyste? Zastanawiasz się, czym zastąpić jajko w naleśnikach, aby odzyskać ich konsystencję? Odpowiedzią na Twoje rozterki jest soda oczyszczona oraz sok z cytryny! Wystarczy, że każde jajko zamienisz na jedną łyżeczkę sody oczyszczonej oraz jedną łyżkę soku cytrusowego. Takie połączenie idealnie spulchni strukturę dania. Pozostałe składniki pozostaw w standardowych, dobrze Ci znanych proporcjach. Co więcej, mając tę wiedzę, możesz ją także wykorzystać w innych przepisach, np. do przygotowywania ciast czy muffin.

Aquafaba zamiast jajek

Doskonałym sposobem na uzyskanie pulchnego ciasta jest także aquafaba. Co kryje się za tym terminem? To nic innego jak woda pozostająca po ugotowaniu ciecierzycy. Znajduje się ona także w puszkach z ciecierzycą. Dzięki unikalnej kompozycji białek, skrobi i innych substancji, pieni się tak samo dobrze jak białka jajek. Aquafabę bez problemu można ubić na sztywną pianę. To sprawia, że doskonale nadaje się do zagęszczenia ciasta naleśnikowego, stworzenia pulchnego ciasta, czy też... przepysznej bezy. Aby stworzyć bezy, wystarczy ubić aquafabę (nieco dłużej niż klasyczne białka), dodać cukier puder i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Całość należy piec w temperaturze 110 stopni przez około 90-100 minut. Po upieczeniu warto uchylić drzwiczki do piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Polecane przepisy

Omlet bez jajek

Omlet bez jajek

22 min Łatwy
Naleśniki bez jajek (wegańskie)

Naleśniki bez jajek (wegańskie)

13 min Łatwy
Ciasto bez jajek - najlepszy przepis

Ciasto bez jajek - najlepszy przepis

1 godz Łatwy
Kanapka z wędzonym tofu i awokado

Kanapka z wędzonym tofu i awokado

15 min Łatwy
Curry z roślinnymi filecikami

Curry z roślinnymi filecikami

21 min Łatwy
Wegański poke bowl

Wegański poke bowl

32 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Czym zastąpić masło do kanapek? | Porady i inspiracje WINIARY
Czym zastąpić masło do kanapek?
Zamiennik cukru - Czym zastąpić cukier w diecie? - artykuł Winiary
Zamiennik cukru - Czym zastąpić cukier w diecie?
naleśniki bez jajek
Czy można zrobić naleśniki bez jajek?
Czym zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach?
Czym zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach?
5 przepisów na bezglutenowe desery
5 przepisów na bezglutenowe desery
Jak zrobić wegański majonez?
Jak zrobić wegański majonez?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu