Wizualnie spirulina to zielony proszek, który polecany jest każdemu niezależnie od wieku. Ze względu na swoje roślinne pochodzenie może być stosowany nawet przez wegan. Spirulina ma nieco ostry smak. Z tego względu nie nadaje się jako samodzielny pokarm. Idealnie natomiast sprawdza się będąc dodatkiem do różnego rodzaju dań, a także jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym, np. jako jeden ze składników batonów energetycznych. A więc co to spirulina? Z czego dokładnie się składa? To nic innego jak algi morskie, którym to właśnie ten proszek zawdzięcza swój kolor. Pozyskuje się je w wyniku upraw. Mogą rosnąć niemalże wszędzie w środowisku wodnym, jeśli tylko mają zapewnioną odpowiednią wilgotność. Do najbardziej popularnych alg, z których produkuje się spirulinę, należą sinice.
Znasz już odpowiedź na pytanie, jednak nadal nie brzmi to dla Ciebie jak coś, co można byłoby zjeść? Czas zmienić Twoją perspektywę. Choć rzeczywiście jej opis, a dla wielu osób także wygląd, jest - delikatnie mówiąc - odstraszający, to raz zastosowana w jadłospisie, zazwyczaj już w nim zostaje. Musisz wiedzieć, że choć spirulina sama w sobie ma ostry smak, to w dobrze przygotowanym posiłku jest praktycznie niewyczuwalna. Z tego względu na dużą skalę wykorzystuje się ją do produkcji batonów energetycznych. Spotkasz ją także w składzie miodów, czekolad czy herbat.
Spirulinę możesz także wykorzystać w codziennym jadłospisie. Z jej pomocą stworzysz wiele przepysznych posiłków. Jednym z nich może być koktajl. Przykład? Zblenduj dojrzałego banana, połówkę jabłka, garść malin i odrobinę wody. Dosyp łyżeczkę spiruliny i dokładnie wymieszaj. W ten sposób powstanie słodki koktajl - idealny na drugie śniadanie. A może wolisz coś bardziej wytrawnego? Łodygę selera naciowego połącz z ogórkiem, sokiem z połówki cytryny oraz łyżeczką spiruliny. Całość dokładnie zblenduj i smacznego.
Spirulina doskonale sprawdzi się także w przypadku sałatek. Wykorzystaj ją do przygotowania dressingu. Przykładowo doskonale skomponuje się z sosem winegret. Aby go przygotować, połącz 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy, sól, pieprz i 1 łyżeczkę spiruliny. Całość dokładnie wymieszaj i polej swoją ulubioną sałatkę. Taki sos doskonale podkreśli smak warzyw, jaj, mięsa czy ryb.
Spirulina świetnie smakuje także w deserach. Z jej wykorzystaniem przygotujesz szybkie ciasteczka kokosowe. Będziesz potrzebować pół szklanki mąki kokosowej, 1 jajko, 1 łyżkę masła i pół łyżeczki spiruliny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Uformuj ciasteczka ręcznie lub wytnij je z uwałkowanego ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciasteczka możesz polać gorzką czekoladą.
Odrobinę spiruliny możesz także dodać do makaronu. Jeśli przygotowujesz spaghetti lub nitki w domu, po prostu na etapie mieszania składników, dodaj zielonego proszku. Spirulina jest neutralnym składnikiem, dlatego poza zmianą koloru, w ogóle nie zauważysz jej obecności w cieście. Gotuj tak samo jak zwykły makaron i podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.