Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jagody goji - czym są i do jakich dań je dodawać porady

Jagody goji - czym są i do jakich dań je dodawać?

Jagody goji zaliczane są do jednych z najzdrowszych owoców. Szczególnie popularne są w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, ponieważ traktowane są jako sposób na wydłużenie życia i źródło energii. Te niepozorne, małe owoce można jeść na wiele sposób - przedstawiamy jak.

Czym są jagody goji?

Jagody goji stanowią owoc kolcowoju, czyli rośliny, która występuje w Azji, Ameryce Północnej i Ameryce Środkowej. Kolcowój jest krzewem rosnącym przede wszystkim w cieniu z możliwością pięcia się jak winorośl. Jagody goji nierzadko określane są jako "czerwone diamenty". Ze względu na posiadane właściwości, ta roślina jest szczególnie czczona przez Chińczyków, którzy w trakcie kilkudniowego festiwalu, oddają jej hołd. 

Jagoda goji - jak jeść?

Jagody goji poza cennym składem są doceniane także ze względu na walory smakowe. Posiadają lekko słodki smak, dlatego świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami. Ponadto mogą stanowić uzupełnienie dla wielu dań, deserów i koktajli. Warto dodać jagody goji do kompotów czy herbaty. 

"Czerwone diamenty" świetnie współgrają w różnych zestawieniach, szczególnie ze świeżymi owocami tj.: brzoskwinie, mango, kiwi. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest dodanie ich do porannej owsianki. 

Jagody goji nie tracą swoich walorów smakowych po ugotowaniu, dlatego często urozmaicają także dania wytrawne ze względu na wprowadzoną rześkość. 

W przypadku suszonych owoców, można wcześniej je uwodnić poprzez zamoczenie w wodzie. Wystarczy zalać je zimną wodą i pozostawić na dwie godziny. Wówczas owoce zmiękną i powtórnie uzyskają swoją miękką konsystencję. Samą wodę można wykorzystać jako napój lub składnik do koktajlu, ponieważ także posiada wiele cennych składników odżywczych. 

Jagody goji - przepisy

Jagody goji znajdują liczne zastosowania w kuchni. Przede wszystkim warto wykorzystać je jako zdrowy dodatek do sałatek warzywnych. Oto przykładowe przepisy:

  • sałatka złożona z podsmażonych w kostkę batatów z dodatkiem małej ilości gałki muszkatołowej wraz z jarmużem i szalotką. Po zmiękczeniu warzyw należy dodać ugotowaną komosę ryżową i jagody goji. Całość można polać sosem winegret i ożywić za pomocą posiekanej natki pietruszki. 
  • lemoniada - do zagotowanej wody należy dodać syrop klonowy, po czym zalać tym jagody goji. Napar należy schłodzić w lodówce i dodać do niego sok z cytryny. Całość można rozcieńczyć za pomocą zimnej wody, może być także gazowana. Do napoju można dodać świeżą miętę i lód, a nawet syrop z kwiatów czarnego bzu. 
  • smoothie - występują tu liczne możliwości zastosowania jagód goi. Świetnie sprawdzają się w połączeniu z truskawkami, bananami i świeżym sokiem z pomarańczy. Polecane jest także smoothie z ananasa i limonki wraz z jagodami goji. 
  • owsianka - po przygotowaniu owsianki można dodać do niej świeże owoce, nasiona jak i również jagody goji. 

Jagody goji - ile jeść dziennie?

W kontekście tych owoców, wiele osób nie wie w jakich ilościach spożywać jagody goji, ile jeść dziennie, aby utrzymać ich korzystne działanie na organizm w sposób stały. Specjaliści wskazują, aby każdego dnia spożywać od 5 do 15 gram suszonych jagód. Oczywiście w przypadku świeżych owoców ta ilość może być trochę większa ze względu na zawartość wody.

Polecane przepisy

Pierś z indyka w boczku z morelami

Pierś z indyka w boczku z morelami

1 godz 28 min Łatwy
Karkówka w sosie żurawinowym

Karkówka w sosie żurawinowym

1 godz 1 min Średni
Chłodnik jagodowy

Chłodnik jagodowy

1 godz 28 min Łatwy
Sałatka z truskawkami i octem balsamicznym

Sałatka z truskawkami i octem balsamicznym

8 min Łatwy
Pierogi z truskawkami i śmietaną

Pierogi z truskawkami i śmietaną

44 min Łatwy
Domowe musli z owocami

Domowe musli z owocami

19 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

W jaki sposób można jeść figi
W jaki sposób można jeść figi
Jak zrobić idealną owsiankę?
Jak zrobić idealną owsiankę?
Poznaj sprawdzone przepisy na dania ze śliwkami!
Poznaj sprawdzone przepisy na dania ze śliwkami!
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Jakie są rodzaje chłodników?
Jakie są rodzaje chłodników?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu