Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierś z indyka w boczku z morelami

(1)
1 godz 28 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800  g
Pierś z indyka
200  g
Boczek wędzony
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej
1  łyżka
Musztarda
3  gałązek
Tymianek świeży
0.5  szklanka
Orzechy włoskie
25  g
Natka pietruszki
0.5  szklanka
Suszone morele
1  łyżka
Płatki owsiane
1 
Cebula
0.5  szklanka
Żurawina suszona
1  opakowanie
WINIARY Sos pieczeniowy jasny
3  gałązek
Tymianek świeży

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.03 g
Węglowodany
17.01 g
Tłuszcze
20.62 g
Wartość energetyczna
343.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

88 min
Krok 1
7 min
Pierś z indyka umyj i osusz, a następnie przetnij ostrym nożem wzdłuż, do około 3 cm głębokości – tak, aby filet rozłożył się na pół. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj wewnątrz musztardą.
Krok 2
15 min
Orzechy włoskie praż przez ok. 5 min w piekarniku rozgrzanym do 180oC lub na patelni. Uprażone orzechy posiekaj. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w paski morele. Płatki owsiane praż w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10 min.
Krok 3
8 min
Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z olejem. Wymieszaj z bakaliami i prażonymi płatkami owsianymi, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Na przekrojonej piersi z indyka ułóż farsz, po czym zwiń tak, aby farsz znajdował się w środku. Posmaruj z wierzchu musztardą i posyp listkami tymianku.
Krok 5
45 min
Tak przygotowaną pieczeń owiń dokładnie plastrami wędzonego boczku i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 30-45 min.
Krok 6
7 min
Sos pieczeniowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zagotowaniu, dopraw go listkami świeżego tymianku.
Krok 7
1 min
Pieczeń podawaj na ciepło z dodatkiem sosu pieczeniowego.
Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 1 z 7

Pierś z indyka umyj i osusz, a następnie przetnij ostrym nożem wzdłuż, do około 3 cm głębokości – tak, aby filet rozłożył się na pół. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj wewnątrz musztardą.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 2 z 7

Orzechy włoskie praż przez ok. 5 min w piekarniku rozgrzanym do 180oC lub na patelni. Uprażone orzechy posiekaj. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w paski morele. Płatki owsiane praż w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10 min.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 3 z 7

Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z olejem. Wymieszaj z bakaliami i prażonymi płatkami owsianymi, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 4 z 7

Na przekrojonej piersi z indyka ułóż farsz, po czym zwiń tak, aby farsz znajdował się w środku. Posmaruj z wierzchu musztardą i posyp listkami tymianku.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 5 z 7

Tak przygotowaną pieczeń owiń dokładnie plastrami wędzonego boczku i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 30-45 min.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 6 z 7

Sos pieczeniowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zagotowaniu, dopraw go listkami świeżego tymianku.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 7 z 7

Pieczeń podawaj na ciepło z dodatkiem sosu pieczeniowego.

Pierś z indyka w boczku z morelami to idealna potrawa na wyjątkowy obiad. Niepowtarzalny smak tej potrawy gwarantuje pyszne nadzienie z moreli, orzechów, suszonej żurawiny oraz aromatyczny Sos pieczeniowy jasny WINIARY. Będzie to również dobry pomysł na świąteczne danie. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pierś z indyka w boczku z morelami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26g / 29%
Węglowodany
17g / 19%
Tłuszcze
20.6g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 12/11/2020 - 16:42 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha