Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierś z indyka w boczku z morelami

0
88 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Pierś z indyka
200 g
Boczek wędzony
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej
1 łyżka
Musztarda
3 gałązek
Tymianek świeży
0.5 szklanka
Orzechy włoskie
25 g
Natka pietruszki
0.5 szklanka
Suszone morele
1 łyżka
Płatki owsiane
1 
Cebula
0.5 szklanka
Żurawina suszona
1 paczka
WINIARY Sos pieczeniowy jasny
3 gałązek
Tymianek świeży

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
26.23 g
Węglowodany
17.83 g
Tłuszcze
20.69 g
Wartość energetyczna
348.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

88 min
Krok 1
7 min
Pierś z indyka umyj i osusz, a następnie przetnij ostrym nożem wzdłuż, do około 3 cm głębokości – tak, aby filet rozłożył się na pół. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj wewnątrz musztardą.
Krok 2
15 min
Orzechy włoskie praż przez ok. 5 min w piekarniku rozgrzanym do 180oC lub na patelni. Uprażone orzechy posiekaj. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w paski morele. Płatki owsiane praż w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10 min.
Krok 3
8 min
Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z olejem. Wymieszaj z bakaliami i prażonymi płatkami owsianymi, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Na przekrojonej piersi z indyka ułóż farsz, po czym zwiń tak, aby farsz znajdował się w środku. Posmaruj z wierzchu musztardą i posyp listkami tymianku.
Krok 5
45 min
Tak przygotowaną pieczeń owiń dokładnie plastrami wędzonego boczku i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 30-45 min.
Krok 6
7 min
Sos pieczeniowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zagotowaniu, dopraw go listkami świeżego tymianku.
Krok 7
1 min
Pieczeń podawaj na ciepło z dodatkiem sosu pieczeniowego.
Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 1 z 7

Pierś z indyka umyj i osusz, a następnie przetnij ostrym nożem wzdłuż, do około 3 cm głębokości – tak, aby filet rozłożył się na pół. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj wewnątrz musztardą.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 2 z 7

Orzechy włoskie praż przez ok. 5 min w piekarniku rozgrzanym do 180oC lub na patelni. Uprażone orzechy posiekaj. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w paski morele. Płatki owsiane praż w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10 min.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 3 z 7

Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z olejem. Wymieszaj z bakaliami i prażonymi płatkami owsianymi, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 4 z 7

Na przekrojonej piersi z indyka ułóż farsz, po czym zwiń tak, aby farsz znajdował się w środku. Posmaruj z wierzchu musztardą i posyp listkami tymianku.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 5 z 7

Tak przygotowaną pieczeń owiń dokładnie plastrami wędzonego boczku i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 30-45 min.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 6 z 7

Sos pieczeniowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zagotowaniu, dopraw go listkami świeżego tymianku.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Krok 7 z 7

Pieczeń podawaj na ciepło z dodatkiem sosu pieczeniowego.

Pierś z indyka w boczku z morelami to idealna potrawa na wyjątkowy obiad. Niepowtarzalny smak tej potrawy gwarantuje pyszne nadzienie z moreli, orzechów, suszonej żurawiny oraz aromatyczny Sos pieczeniowy jasny WINIARY. Będzie to również dobry pomysł na świąteczne danie. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pierś z indyka w boczku z morelami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika