Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
rodzaje chłodników

Jakie są rodzaje chłodników?

Chłodnik to zupa przygotowywana do spożycia na zimno. Najczęściej jest przyrządzana latem, ponieważ wspaniale syci i za razem chłodzi organizm. Zaletą chłodników jest również to, że są lekkie i bardzo trudno się nimi przejeść. Zupy na zimno możesz przygotowywać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Przyrządzisz je, przynajmniej w polskiej sztuce kulinarnej, na bazie kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka.

Klasyczny chłodnik, który najczęściej pojawia się na polskich stołach, powstaje na bazie jogurtu i barszczu – na przykład Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY, do których dodawane są ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i w zależności od upodobań – ugotowane jajko. W poszczególnych krajach sztuka przygotowywania chłodników jest jednak zupełnie różna. Oto garść przykładów!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Chłodnik litewski

Chłodnik z botwiny, czyli chłodnik litewski, to wersja bodaj najbardziej popularna – także w naszym kraju. Jest lekki ze względu na zawartość jogurtu i świeżych warzyw, ale jednocześnie stanowi pełnowartościowy posiłek w upalne dni. Aby go przygotować, wystarczy pozbawionego nasion ogórka, rzodkiewkę i dymkę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z jogurtem naturalnym oraz twarogiem. Z kolei botwinkę pokrojoną w większe kawałki należy zagotować w Bulionie warzywnym WINIARY. Po ostudzeniu wszystkie składniki wymieszaj, dodając do nich drobno posiekany czosnek i pozostaw do słodzenia w lodówce, najlepiej na całą noc.

Chłodnik ogórkowy

Kolejnym specjałem kuchni polskiej jest chłodnik ogórkowy. Warto dodać mu nieco greckich akcentów – przede wszystkim poprzez zastosowanie sera feta. Jego przygotowanie przebiega podobnie jak w przypadku chłodnika litewskiego, jednak można zrezygnować z bulionu. Chłodnik ogórkowy nie będzie wówczas typową zupą. Ogórek powinien zostać pokrojony w kostkę lub starty na tarce. Ważnym składnikiem tego chłodnika jest posiekany świeży koperek. Ser feta należy pokruszyć do naczynia w momencie podawania chłodnika, do którego warto dodać także plasterki rzodkiewki.

Gazpacho

Czas na propozycję zdecydowanie odmienną od polskiej tradycji. Najbardziej znanym chłodnikiem bez nabiału jest hiszpańskie gazpacho przygotowane tylko z samych warzyw. Podstawę zupy stanowią pomidory malinowe, do przygotowania potrzebujemy także ogórka, czerwonej papryki, jak również przypraw, między innymi ząbków czosnku świeżej bazylii i soku z cytryny. Warzywa wraz z bazylią są blendowane, a następnie zalewane bulionem warzywnym. Podając taki chłodnik, warto wzbogacić go o czerwoną cebulkę, pomidorki koktajlowe i inne ulubione dodatki.

Bardzo podobną podaną na zimno zupą jest wywodzące się z kuchni andaluzyjskiej salmorejo. Główna różnica pomiędzy nim a gazpacho polega na zastosowaniu dodatkowo pszennego chleba blendowanego wraz z warzywami. Istnieje także ciekawa wariacja w postaci gazpacho z buraka.

Chłodniki świata

Te trzy popularne odmiany nie wyczerpują oczywiście długiej listy przepisów na chłodniki. Składniki, które najlepiej sprawdzają się w wytrawnej wersji, to buraczki, botwinka, ogórki, kalarepa, rzodkiewka i pomidory, a do posypania koperek, szczypiorek i natka pietruszki. Zupę można także przygotować na słodko. Owoce i dodatki do słodkich chłodników to m.in. truskawki, czereśnie, wiśnie, jagody, lody, wiórki czekolady lub kokosa i mięta.

Ciekawe przepisy na chłodnik znajdziemy także w kilku kuchniach narodowych. Rosyjska okroszka składa się z żółtek jaj, kwasu chlebowego, ogórków, musztardy, ziół, a także pieczonego mięsa podawanych ze śmietaną. Francuskie vichyssoise powstaje z przytartego pora, ziemniaków, cebuli i kurczaka. Popularny na Bałkanach tarator przypomina nieco nasz chłodnik ogórkowy, ale dodaje się do niego także czosnek, oliwę z oliwek, jak również siekane orzechy.

Polecane artykuły

naleśniki
Naleśniki na 7 sposobów
Dania ze szpinakiem
Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?
jak zrobić chłodnik
Co zrobić, żeby chłodnik się nie zwarzył?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu