Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dania ze szpinakiem

Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?

Niektórzy z nas mogą nie przepadać za szpinakiem, jednak jeżeli będzie odpowiednio przyrządzony przekona nawet największych przeciwników. Kluczem do udanego dania są oczywiście wyraziste przyprawy i dodatki. Jak przyrządzić szpinak, by zachwycić całą rodzinę? Oto kilka sprawdzonych sposobów!

Szpinak mrożony czy świeży?

Najzdrowszy i najlepszy jest świeży szpinak. Obecnie możemy kupić go niemal we wszystkich supermarketach. Bardzo dobrze sprawdzi się jako baza do świeżych sałatek na przykład z pomidorami, oliwkami, fetą czy mozzarellą. Jest również doskonałym dodatkiem do owocowych i warzywnych koktajli. Słodkie dodatki znakomicie podkreślą jego smak! A co ze szpinakiem mrożonym? Nie należy rozmrażać go w opakowaniu. Lepszą opcją jest rozpuszczenie go na patelni z odrobiną masła i wody. Gdy woda odparuje, możemy dodać do niego ulubione przyprawy, śmietanę lub serek mascarpone – wszystko zależy od przepisu.

Jak przyrządzić szpinak? Główne zasady

Przygotowując szpinak, nie można zapomnieć o aromatycznych przyprawach. W przeciwnym wypadku będzie mdły i bez smaku. Bardzo dobrze komponuje się z solą, białym pieprzem, czosnkiem, cebulą i gałką muszkatołową. Jeżeli używamy świeżego szpinaku, możemy pozbyć się ogonków, jednak nie jest to konieczne. Szpinak można przyrządzić na kilka sposobów. Jednym z nich jest gotowanie na parze, wówczas będziemy mieli wpływ na to, w jakim stopniu zmięknie. Jest to lepsze rozwiązanie niż tradycyjne gotowanie na wodzie, gdy można łatwo rozgotować liście. Kolejnym sposobem przygotowania jest duszony szpinak. Przepis jest bardzo prosty. Najlepiej smakuje przyrządzony na maśle z przyprawami – pieprzem, solą, gałką muszkatołową, czosnkiem. Należy pamiętać, by nie przypalić liści, ponieważ staną się gorzkie (warto dodać odrobinę wody). Szpinak przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż liście zwiędną.

Najlepsze potrawy ze szpinakiem

Szpinak mrożony, jak i świeży można przygotować na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów!

Kurczak na zielono – ze szpinakiem

Szpinak jest doskonałym dodatkiem do makaronu, jak i delikatnego mięsa (np. kurczaka). Jak przyrządzić szpinak? W przepisie na kurczaka na zielono – ze szpinakiem wykorzystamy WINIARY POMYSŁ NA…kurczaka z pieczarkami. Należy rozprowadzić zawartość opakowania w 200 ml śmietanki. Filet i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy szpinak, dusimy i mieszamy z gotowym sosem śmietanowym. Podajemy z ulubionym makaronem.

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą to klasyka w najlepszym wydaniu. W pierwszej kolejności przygotowujemy naleśniki, mieszając kefir lub maślankę (400 ml) z mąką pszenną (1 szklanka), 2 jajkami, sodą oczyszczoną (0,5 łyżeczki) oraz szczyptą soli. Następnie przyrządzamy farsz. Należy podsmażyć szpinak na maśle z czosnkiem, ostudzić i połączyć z fetą. Do farszu dodajemy sos śmietanowy. Wystarczy połączyć Sos cztery sery Italia WINIARY ze śmietaną (12%) i dodać pieprz. Smażymy piersi kurczaka pokrojone w paski i dodajemy do farszu. Całość zawijamy w naleśniki i gotowe!

Polecane przepisy

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

3 godz 41 min Łatwy
Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

1 godz 12 min Łatwy
Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami

Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami

30 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zamrozić szpinak
Jak mrozić szpinak na zimę
Jak sprawić, żeby naleśniki miały zielony kolor?
Jak sprawić, żeby naleśniki miały zielony kolor?
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary
Zielono mi… na talerzu!
1111_zakochane-logo_20140808_1.jpg ZWZ WINIARY
Jak mrozić warzywa na zimowe zupy
Kilka słów o warzywach sezonowych – warzywa sezonowe na blogu ZwZ WINIARY
Kilka słów o warzywach sezonowych – warzywa sezonowe
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu