Owsianka to najlepszy pomysł na smaczne i pożywne śniadanie, które dostarczy Ci energii na długie godziny.
Z jakich płatków zrobić owsiankę?
Owsianka nigdy się nie nudzi, bo w zależności od pory roku możesz ją podawać z różnymi dodatkami: sezonowymi owocami, orzechami, miodem, a właściwie - czym dusza zapragnie!
Najlepszą, pełnowartościową owsiankę o idealnej konsystencji przygotujesz z płatków owsianych zwykłych albo górskich – taka owsianka zachowa swoją strukturę, a nie zamieni się w nieapetyczną papkę.
Jak ugotować najlepszą owsiankę?
- Zalej płatki wodą albo mlekiem (możesz użyć ulubionego mleka roślinnego) w proporcji 1 porcja płatków do 3 porcji płynu. Przykładowo 1/3 szklanki płatków (wystarczy w zupełności na jedną porcję) zalej szklanką wody, mleka albo wody z mlekiem
- Gotuj ok. 10-12 minut, aż owsianka wchłonie płyn i nabierze kremowej konsystencji.
- Zdejmij z ognia i dorzuć ulubione dodatki – w zależności od sezonu: truskawki, maliny, banana, orzechy czy prażone na masełku jabłka albo śliwki z dodatkiem cynamonu. Dla smaku dodaj łyżeczkę miodu, masła orzechowego, ale spróbuj też dodać szczyptę soli podczas gotowania – zobaczysz jak interesująco wpłynie na głębie smaku Twojej owsianki!
Masz ochotę na coś wyjątkowego?
Jeśli masz ochotę na wyjątkowo kremową owsiankę - dodaj pod koniec gotowania trochę masła!
Przed gotowaniem podpraż płatki w garnuszku lub na suchej patelni – wydobędzie to z nich dodatkowy orzechowy aromat.