Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Owsianka to najlepszy pomysł na smaczne i pożywne śniadanie, które dostarczy Ci energii na długie godziny.

Z jakich płatków zrobić owsiankę?

Owsianka nigdy się nie nudzi, bo w zależności od pory roku możesz ją podawać z różnymi dodatkami: sezonowymi owocami, orzechami, miodem, a właściwie - czym dusza zapragnie!

Najlepszą, pełnowartościową owsiankę o idealnej konsystencji przygotujesz z płatków owsianych zwykłych albo górskich – taka owsianka zachowa swoją strukturę, a nie zamieni się w nieapetyczną papkę.

Jak ugotować najlepszą owsiankę?

  1. Zalej płatki wodą albo mlekiem (możesz użyć ulubionego mleka roślinnego) w proporcji 1 porcja płatków do 3 porcji płynu. Przykładowo 1/3 szklanki płatków (wystarczy w zupełności na jedną porcję) zalej szklanką wody, mleka albo wody z mlekiem
  2. Gotuj ok. 10-12 minut, aż owsianka wchłonie płyn i nabierze kremowej konsystencji.
  3. Zdejmij z ognia i dorzuć ulubione dodatki – w zależności od sezonu: truskawki, maliny, banana, orzechy czy prażone na masełku jabłka albo śliwki z dodatkiem cynamonu. Dla smaku dodaj łyżeczkę miodu, masła orzechowego, ale spróbuj też dodać szczyptę soli podczas gotowania – zobaczysz jak interesująco wpłynie na głębie smaku Twojej owsianki!

Masz ochotę na coś wyjątkowego?

Jeśli masz ochotę na wyjątkowo kremową owsiankę - dodaj pod koniec gotowania trochę masła!

Przed gotowaniem podpraż płatki w garnuszku lub na suchej patelni – wydobędzie to z nich dodatkowy orzechowy aromat.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty