Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jakie są rodzaje mleka?

Mleko towarzyszy nam w jadłospisie nie tylko w postaci napoju. Stanowi składnik wielu potraw, szczególnie wypieków i deserów. Oprócz najbardziej popularnego mleka krowiego, mamy do dyspozycji także mleko owcze i mleko kozie. Z kolei osoby stosujące dietę wegańską, chętnie sięgają po mleka roślinne. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje mleka i jak możemy je wykorzystać w kuchni?

Mleko krowie

Chociaż we współczesnym świecie stale poszerzamy kulinarne horyzonty, krowie mleko wciąż dzierży palmę pierwszeństwa. Pijemy je na ciepło i na zimno. Jest składnikiem gorącej czekolady i kakao. Spotkamy je także w lodach i deserach. Mleko krowie niepasteryzowane doskonale nadaje się także do przygotowania domowego zsiadłego mleka. Wystarczy kilka godzin, by delektować się jego orzeźwiającym smakiem. W tym celu należy zmieszać mleko z kwaśną śmietaną i odczekać aż się zetnie.

Krowie mleko pozwala nam także na przygotowanie wielu domowych wypieków. Łącząc je między innymi z mąką i Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY, stworzymy pyszne drożdżówki. Z mleka przygotujemy również uwielbiane przez Amerykanów – i coraz bardziej popularne w Polsce – pancakes przekładane puddingiem karmelowo-bananowym. Krowie mleko może być także składnikiem pysznej jajecznicy z pomidorami.

Mleko kozie

Kozie mleko wciąż jest stosunkowo słabo rozpowszechnione w Polsce, niemniej zyskuje swoich zwolenników. W porównaniu do krowiego jest gęstsze i charakteryzuje się głębszym, dość trudnym do opisania smakiem. Jest jednocześnie słone i słodkawe. Niektórzy cenią je właśnie z tego powodu, inni za nim nie przepadają. Natomiast stosunkowo dużą popularnością cieszy się ser z koziego mleka. Ze względu na swoją konsystencję mleko kozie świetnie sprawdza się w przyrządzaniu koktajli smoothie. Ponadto dobrze smakuje podgrzane w towarzystwie miodu.

Mleko owcze

Owcze mleko charakteryzuje się podobną konsystencją do koziego. Nie odznacza się natomiast równie intensywnym zapachem i smakiem. Warto pić je w postaci surowej, którą coraz częściej można spotkać w polskich sklepach. Na popularności zyskują też przepyszne sery owcze.

Mleko kokosowe

W naszych kuchniach coraz szersze zastosowanie znajduje mleko kokosowe. To między innymi popularny składnik dań pochodzących z Azji. Jednak mleko kokosowe coraz śmielej wkracza również w strefę tradycyjnej polskiej kuchni. Przykład? Może stać się składnikiem zup, między innymi krupniku przygotowanego na bazie mieszanki Krupnik polski Nasza Specjalność WINIARY. Tradycyjne danie nabiera w ten sposób nieco egzotycznego charakteru, co stanowi z kolei bardzo ciekawe urozmaicenie kulinarne.

Trzymając się azjatyckich korzeni mleka kokosowego, wartym wypróbowania przepisem będzie soczewica z pieczonym czosnkiem, kolendrą i mlekiem kokosowym. Ponadto ten rodzaj mleka coraz bardziej doceniają miłośnicy dań mięsnych. Kurczak smażony z wiórkami kokosowymi, mlekiem kokosowym i orzechami nerkowca stanowi dobry wybór dla osób, które pragną spróbować drobiu w nieszablonowym wydaniu.

Mleko roślinne – pozostałe rodzaje

Pozostałe rodzaje mleka roślinnego występują z reguły w roli napojów, zastępując mleko pochodzenia zwierzęcego. Największą popularnością cieszy się w tej kategorii z pewnością mleko sojowe oraz mleko ryżowe. W sklepach coraz częściej spotykamy mleko orkiszowe, mleko jaglane, mleko gryczane, mleko owsiane, mleko orzechowe czy mleko migdałowe. Większość rodzajów mleka roślinnego można przygotować samodzielnie w domowych warunkach.

Polecane artykuły

Co zrobić, żeby śledzie nie były słone?
Co zrobić, żeby śledzie nie były słone?
Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
Koktajl, smoothie, a może shake?
Koktajl, smoothie, a może shake?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu