Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
rodzaje mleka

Jakie są rodzaje mleka?

Mleko towarzyszy nam w jadłospisie nie tylko w postaci napoju. Stanowi składnik wielu potraw, szczególnie wypieków i deserów. Oprócz najbardziej popularnego mleka krowiego, mamy do dyspozycji także mleko owcze i mleko kozie. Z kolei osoby stosujące dietę wegańską, chętnie sięgają po mleka roślinne. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje mleka i jak możemy je wykorzystać w kuchni?

Mleko krowie

Chociaż we współczesnym świecie stale poszerzamy kulinarne horyzonty, krowie mleko wciąż dzierży palmę pierwszeństwa. Pijemy je na ciepło i na zimno. Jest składnikiem gorącej czekolady i kakao. Spotkamy je także w lodach i deserach. Mleko krowie niepasteryzowane doskonale nadaje się także do przygotowania domowego zsiadłego mleka. Wystarczy kilka godzin, by delektować się jego orzeźwiającym smakiem. W tym celu należy zmieszać mleko z kwaśną śmietaną i odczekać aż się zetnie.

Krowie mleko pozwala nam także na przygotowanie wielu domowych wypieków. Łącząc je między innymi z mąką i Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY, stworzymy pyszne drożdżówki. Z mleka przygotujemy również uwielbiane przez Amerykanów – i coraz bardziej popularne w Polsce – pancakes przekładane puddingiem karmelowo-bananowym. Krowie mleko może być także składnikiem pysznej jajecznicy z pomidorami.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Mleko kozie

Kozie mleko wciąż jest stosunkowo słabo rozpowszechnione w Polsce, niemniej zyskuje swoich zwolenników. W porównaniu do krowiego jest gęstsze i charakteryzuje się głębszym, dość trudnym do opisania smakiem. Jest jednocześnie słone i słodkawe. Niektórzy cenią je właśnie z tego powodu, inni za nim nie przepadają. Natomiast stosunkowo dużą popularnością cieszy się ser z koziego mleka. Ze względu na swoją konsystencję mleko kozie świetnie sprawdza się w przyrządzaniu koktajli smoothie. Ponadto dobrze smakuje podgrzane w towarzystwie miodu.

Mleko owcze

Owcze mleko charakteryzuje się podobną konsystencją do koziego. Nie odznacza się natomiast równie intensywnym zapachem i smakiem. Warto pić je w postaci surowej, którą coraz częściej można spotkać w polskich sklepach. Na popularności zyskują też przepyszne sery owcze.

Mleko kokosowe

W naszych kuchniach coraz szersze zastosowanie znajduje mleko kokosowe. To między innymi popularny składnik dań pochodzących z Azji. Jednak mleko kokosowe coraz śmielej wkracza również w strefę tradycyjnej polskiej kuchni. Przykład? Może stać się składnikiem zup, między innymi krupniku przygotowanego na bazie mieszanki Krupnik polski Nasza Specjalność WINIARY. Tradycyjne danie nabiera w ten sposób nieco egzotycznego charakteru, co stanowi z kolei bardzo ciekawe urozmaicenie kulinarne.

Trzymając się azjatyckich korzeni mleka kokosowego, wartym wypróbowania przepisem będzie soczewica z pieczonym czosnkiem, kolendrą i mlekiem kokosowym. Ponadto ten rodzaj mleka coraz bardziej doceniają miłośnicy dań mięsnych. Kurczak smażony z wiórkami kokosowymi, mlekiem kokosowym i orzechami nerkowca stanowi dobry wybór dla osób, które pragną spróbować drobiu w nieszablonowym wydaniu.

Mleko roślinne – pozostałe rodzaje

Pozostałe rodzaje mleka roślinnego występują z reguły w roli napojów, zastępując mleko pochodzenia zwierzęcego. Największą popularnością cieszy się w tej kategorii z pewnością mleko sojowe oraz mleko ryżowe. W sklepach coraz częściej spotykamy mleko orkiszowe, mleko jaglane, mleko gryczane, mleko owsiane, mleko orzechowe czy mleko migdałowe. Większość rodzajów mleka roślinnego można przygotować samodzielnie w domowych warunkach.

Polecane artykuły

moczenie śledzi w mleku
Co zrobić, żeby śledzie nie były słone?
mleko migdałowe
Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
koktajl
Koktajl, smoothie, a może shake?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu