Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?

Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?

Choć mleko krowie jest bardzo smaczne, nie każdy może lub chce je spożywać. Wówczas wygodną i bezpieczną alternatywą jest użycie mleka roślinnego, np. z ryżu, kokosa, migdałów czy soi. Niektóre z nich z łatwością można przygotować samemu w domowym zaciszu. Jak zrobić domowe mleka roślinne?

Przepis na kremowe mleko migdałowe

Chociaż migdały są twarde i suche, powstaje z nich bardzo smaczne i wartościowe pod względem odżywczym mleko. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, lecz wymaga nieco cierpliwości, ponieważ nasiona muszą wcześniej poleżeć w wodzie. Aby mleko było śnieżnobiałe oraz zachowało delikatny smak, należy do jego przygotowania użyć migdałów bez skórki. Ściągnięcie jej nie stanowi większego problemu, wystarczy bowiem zalać nasiona wrzątkiem i pozostawić na około 5-10 minut, aż skórka zacznie się marszczyć. Po wyjęciu z wody i lekkim naciśnięciu od węższej strony, migdały same wysuwają się z gorzkich skórek.

Obrane migdały należy zalać przegotowaną wodą i odstawić w chłodnym miejscu na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie wystarczy je odcedzić i dodając wodę (przegotowaną lub mineralną niegazowaną), blendować przez kilka minut. Aby mleko miało gładką konsystencję, powstałą masę warto odcedzić i przecisnąć za pomocą gęstej lnianej ściereczki. Gotowe mleko migdałowe można przechowywać w lodówce do około 3 dni.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić mleko kokosowe?

Egzotyczny smak i spora zawartość zdrowych tłuszczów sprawiają, że kokos ma wiele zastosowań w kuchni. Powstają z niego pyszne masła, kremy, napoje oraz znakomite mleko. Jak je przygotować?

Najprostszym sposobem jest zrobienie mleka z całych kokosów. Orzech najpierw trzeba rozłupać i obrać z ciemnobrązowej miękkiej skórki, oddzielającej koprę od twardej skorupy. Obrany miąższ należy delikatnie przeciąć i odlać znajdującą się w środku wodę, a pokrojoną na grube kawałki koprę można zmiksować i przecisnąć przez gęsty materiał lub użyć do tego celu sokowirówki. Jeśli mleko jest zbyt gęste, najlepiej je nieco rozrzedzić, dolewając wody kokosowej.

Doskonałe mleko można także przyrządzić z namoczonych przez noc w przegotowanej wodzie wiórek kokosowych. Gdy nabiorą wilgoci, wystarczy je podgrzać (do około 60°C), zblendować wraz z wodą, a następnie odcisnąć przez sitko z gazą. Gotowe mleko należy przechowywać w lodówce. Jego rozwarstwienie jest rzeczą naturalną, dlatego też przed użyciem należy je zamieszać lub wstrząsnąć.

Prosty sposób na mleko ryżowe

Łagodny w smaku napój ryżowy jest bardzo częstym zamiennikiem mleka krowiego w codziennym użytkowaniu, zwłaszcza wśród osób borykających się z nietolerancją laktozy. Do jego przygotowania warto wybrać dobrej jakości ryż (brązowy lub biały), który należy moczyć w źródlanej lub przegotowanej wodzie przez co najmniej 8 godzin, a następnie zmiksować w całości na gładką masę. Po przecedzeniu przez gęsty materiał gotowe mleko trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanej, zamykanej butelce.

Smak mleka ryżowego jest dość specyficzny, dlatego też warto go nieco złagodzić poprzez dodanie odrobiny brązowego cukru, wanilii lub cynamonu. Warto je także łączyć z innym mlekiem roślinnym (np. kokosowym czy sojowym), tworząc w ten sposób napój będący smacznym zamiennikiem mleka krowiego. Z powodzeniem można je także podgrzewać czy gotować, a ze względu na większą zawartość skrobi świetnie nadaje się również do zagęszczania potraw.

Polecane artykuły

mleko migdałowe
Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
rodzaje mleka
Jakie są rodzaje mleka?
spienione mleko do kawy
Jak spienić mleko do kawy
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu