Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pomysły na dania i zupy z jarmużem - artykuł Winiary

Pomysły na dania i zupy z jarmużem

Jeszcze do niedawna pełnił głównie funkcję ozdobną na naszych talerzach, choć w wielu innych krajach od tysiącleci był doceniany za niezwykły smak i właściwości odżywcze. Jarmuż jest warzywem, z którego można przyrządzić mnóstwo pysznych posiłków – od sycącego obiadu, poprzez przekąski, na dodającym energii koktajlu kończąc. Co jeszcze warto wiedzieć o jarmużu?

Jarmuż – jakie właściwości ma to warzywo?

Należący do rodziny kapustowatych jarmuż jest jedną z najstarszych roślin hodowanych już w czasach starożytnych w celach ozdobnych i jadalnych. Nie można go spotkać na stanowiskach naturalnych, ponieważ występuje wyłącznie w uprawie. Charakterystyczną cechą jarmużu są podłużne, mocno pofałdowane liście w odcieniu od żółtego, przez ciemną zieleń, aż do fioletu. Warzywo to preferuje zimne klimaty, dlatego też uprawiane jest głównie w chłodniejszej części Europy, Azji i Ameryce Północnej.

Jarmuż – skarbnica witamin

Odpowiednio przygotowany jarmuż nie tylko doskonale smakuje, jest również prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów i innych składników ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma również działanie przeciwutleniające, a także jest niezwykle pomocny w procesie oczyszczania organizmu z substancji toksycznych, dlatego często dodaje się go do odżywczych koktajli warzywnych. A jakie pyszności można przygotować z pomarszczonych liści jarmużu?

Propozycje pysznych zup z jarmużem

W zimowym sezonie, kiedy nasz organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na składniki podnoszące odporność, warto sięgnąć po zupy z dodatkiem liści jarmużu. Wśród wielu przepisów na uwagę zasługuje krem z jarmużu na mleku kokosowym, który zaskakuje wyrazistym smakiem z nutką egzotyki. Soczyście zielony kolor i niesamowity zapach zachęcą do spróbowania zupy nawet największych niejadków, a dodatek suszonych pomidorów i prażonych nasion sprawi, że każdy poprosi o dokładkę. Wielbiciele warzyw na pewno chętnie wypróbują aromatyczną zupę z jarmużu przygotowaną na bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Drobno pokrojone warzywa i odrobina śmietany do zagęszczenia… pycha!

Pomysły na drugie danie z jarmużem

Jarmuż jest warzywem, które na stałe wpisało się w tradycyjną kuchnię holenderską, portugalską i brazylijską. Również w północnej części Niemczech jest doceniane za delikatny smak oraz właściwości prozdrowotne. Często podaje się go z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków, podduszonej na patelni kaszanki i peklowanej szynki. Taki jarmuż w stylu północnoniemieckim najlepiej smakuje naszym sąsiadom z kuflem zimnego piwa.

Liście jarmużu dodasz do różnych potraw

Pomarszczone liście są również składnikiem kotlecików jarskich, a także wyśmienitych zapiekanek. Gdy przyjdzie nam ochota na sycące i łatwe w przygotowaniu danie, warto przyrządzić pyszną tartę drożdżową z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym, która dosłownie zniewala subtelnym aromatem grzybów i ciasta, a zanurzone w masie jajecznej składniki tworzą spójną całość o bajecznym smaku.

Przepisy na pożywne sałatki i surówki z jarmużem

Do mięsa, na lunch czy do pracy – sałatka z jarmużem, pomidorami i serem feta doskonale pasuje na wszystkie okazje. Przygotowując danie z surowymi listkami, warto pamiętać, by dokładnie je umyć, oddzielić od dość twardego środka i poszarpać na mniejsze części. Sezon na jarmuż zaczyna się późną jesienią, kiedy mamy ochotę na bardziej sycące potrawy. Pyszną przekąską lub kolacją może być sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem, znakomicie łącząca smak śledzia i zielonych warzyw. Ćwiartki ziemniaków ugotowanych w mundurkach, świeży szczypior, koperek, jarmuż oraz słone paseczki ryby skropione aromatycznym dressingiem z kaparów i anchois wspólnie tworzą sałatkę o wyjątkowym, śródziemnomorskim smaku, kojarzącym się ze słonecznym latem.


 

Więcej pomysłów na jarmuż

Jarmuż duszony z cebulą

Jarmuż duszony z cebulą

25 min Łatwy
Jarmuż w stylu północnoniemieckim

Jarmuż w stylu północnoniemieckim

2 godz 38 min Średni
Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

45 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu