Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Co można zrobić z gotowanych ziemniaków

Co można zrobić z gotowanych ziemniaków?

Za dużo ugotowanych ziemniaków do obiadu? To nie problem. Dzięki kilku pomysłom znajdziesz na nie smaczne zastosowanie bez marnowania żywności. Co zrobić z kilku ziemniaków, które ostygły i nie znalazły się ostatecznie na talerzu? Pomysłów jest całkiem sporo: placki ziemniaczane, puree, talarki – wszystko to w błyskawicznym tempie, bez konieczności spędzania zbyt długiego czasu w kuchni. Sięgnij po nasze inspiracje i spróbuj dać ziemniakom jeszcze jedną szansę!

Zapiekane kartofelki w sosie śmietanowym w wersji mięsnej

Co można zrobić z gotowanych ziemniaków, aby ich ponowne przyrządzenie było proste i przyjemne? Jeśli ziemniaki zaliczają się do klasy sałatkowej lub użytkowej, to z dużym prawdopodobieństwem zostaną nam w garnku całe kawałki. Wystarczy ostudzić ziemniaki, osuszyć i pokroić na talarki. Tak przygotowane warzywo należy skropić oliwą, doprawić ziołami i pozostawić w lodówce. Po kilku godzinach, kiedy już najdzie nas większy głód, ziemniaki wyjmujemy i dodajemy: kiełbasę, cebulę, śmietanę oraz WINIARY POMYSŁ NA… Sycąca zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naniesioną na saszetce.

Smażone kotleciki z rozgniecionych ziemniaków

Jeśli zostały nam ugotowane ziemniaki, które przypominają zbitą, jednorodną masę – to taką formę również możemy wykorzystać w smaczny sposób. Jednym z najlepszych pomysłów jest stworzenie niecodziennych klopsików ziemniaczanych. Wystarczy do masy kartoflanej dodać jajko, nieco mąki oraz przyprawy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, pozwalamy mu nabrać odpowiedniej temperatury, a następnie przekładamy odrobinę masy do smażenia. Usmażone kotlety warto podawać z Dressing 1000 wysp z pomidorami i solą morską WINIARY lub sosem. Pyszną propozycją jest gotowy sos pieczeniowy ciemny WINIARY Następnie oblewamy placuszki ziemniaczane przygotowaną emulsją z dodatkami.

Gniazdo ziemniaczane do barszczu

Ziemniaki z obiadu przydadzą się również wtedy, gdy mamy w planie przygotowanie aromatycznego żurku bądź botwinki. Wystarczy, że do masy ziemniaczanej dodamy odrobinę masła, a dalszej kolejności ubijemy całość na jednorodne puree. Jednocześnie przygotowujemy zupę, np. korzystając z gotowych pomysłów kulinarnych. Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY przyrządzamy zgodnie z opisem zamieszczonym na tylnej części opakowania. Jeśli zupa będzie już gotowa, to wówczas przekładamy uformowaną kulę z puree na głęboki talerz. Następnie zalewamy całość barszczem z kawałkami buraków.

Dodatkowe pomysły na resztę ziemniaków

Co można zrobić z gotowanych ziemniaków z obiadu, jeśli zostało ich jeszcze więcej? Pomysłów jest co nie miara, a wyżej wymienione propozycje stanowią tylko nieznaczną część inspiracji. Ugotowane warzywa możemy przyrządzić także w zupełnie inny sposób, zgodnie z naszymi preferencjami kulinarnymi. Jest to składnik, który nada się do stworzenia przepysznych, wegetariańskich dań. Miłośnicy mięs również spożytkują ziemniaki na swój ulubiony sposób. Po więcej ciekawych pomysłów zerknij poniżej:

  • zapiekanka ziemniaczana,
  • sałatka ziemniaczana,

Schłodzone kartofelki bez problemu można trzymać kolejną dobę w lodówce, dlatego nie musimy od razu decydować się na to, co z nimi zrobimy. Ich potencjał jest niezwykle duży – przy użyciu tego składnika można przygotować smaczne i różnorodne dania w wielu kombinacjach. Nadadzą się zarówno jako całe ziemniaki, ale również i pokrojone w paski, kostkę czy utłuczone na gładką masę. Wybór należy do Ciebie. Smacznego!

Polecane przepisy

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

1 godz 40 min Łatwy
Łódeczki z pieczonych ziemniaków z serem i czosnkiem

Łódeczki z pieczonych ziemniaków z serem i czosnkiem

1 godz 5 min Łatwy
Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

1 godz 2 min Łatwy
Kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety ziemniaczane z serem

1 godz 11 min Łatwy
Soczysta karkówka z ziemniakami

Soczysta karkówka z ziemniakami

1 godz 40 min Łatwy
Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane

52 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Ziemniaki na 5 sposobów
Ziemniaki na 5 sposobów
Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane?
Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane?
Rodzaje ziemniaka - jakie występują?
Rodzaje ziemniaka - jakie występują?
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane?
Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
)
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu