Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jakie rodzaje ziemniaka występują

Rodzaje ziemniaka - jakie występują?

Ziemniaki są tym rodzajem warzywa, które nieodłącznie kojarzone jest z Polską i rodzimą kuchnią. Nie da się ukryć, że każdy z nas przepada za młodymi ziemniaczkami prosto z wody lub tymi, które serwowane są w formie pieczonej. Jednak popularny ziemniak ma swoje odmiany i rodzaje, które warto poznać!

Historia ziemniaka - kiedy warzywo pojawiło się w Polsce?

Ziemniaki to warzywo, które może pochwalić się wyjątkowo długą i barwną historią. Zgodnie z wieloma źródłami historycznym, pierwsze uprawy ziemniaków odkryto około 8 tysięcy lat temu w Andach. Niestety, do Europy, w tym także do Polski, ziemniaki trafiły znacznie później. Zakłada się, że na naszych stołach, zagościły one dopiero XVI wieku. O walorach ziemniaków przekonaliśmy się jednak wyjątkowo szybko. Warzywo to świetnie komponuje się z większością dań. Ziemniaki są w stanie sprawić, że każda z potraw staje się sycąca.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Rodzaje ziemniaka - czym są one uwarunkowane?

Początkowo, popularne kartofle uprawiano bez większego zaangażowania. Jak łatwo można się domyślić, warzywo to miało zapewnić uczucie sytości i urozmaicić dania. Z czasem jednak przekonano się, że ziemniaki można wykorzystywać na różnorodne sposoby. Pasują one nie tylko do dań głównych, mięsnych, ale także do sałatek lub makaronów. W ten sposób pojawiły się pierwsze rodzaje ziemniaka, które kultywowane są do dziś.

Ziemniaki - rodzaje 

Rodzaje ziemniaka w Polsce zasadniczo można podzielić na trzy typy. Każdy z nich odnosi się nie tylko do innego gatunku rośliny uprawnej, ale także do ich odmiennych właściwości. Klasyfikacja ziemniaków, warunkuje więc ich najwłaściwsze przeznaczenie. Warto zauważyć, że rodzaje ziemniaka to nie to samo co jego odmiany. Zwykle do konkretnego typu można zaliczyć grupę odmian, które cechują się podobną charakterystyką. Wobec tego, jakie rodzaje ziemniaka można wyróżnić?

Ziemniak typu A - sałatkowy

Ziemniak typu A nazywany jest także "sałatkowym". Główna zaletą tego rodzaju ziemniaka jest to, że się on nie rozgotowuje. Warzywa "sałatkowe" mają wyjątkowo zbitą strukturę, a co za tym idzie, są one wyjątkowo proste w krojeniu. Warto zauważyć, że mimo iż nazwa wskazuje na fakt, by ten rodzaj ziemniaka wykorzystać do sałatek, to jednak można z powodzeniem skorzystać z niego również w trakcie przygotowywania zup czy zapiekanek.

Ziemniak typu B - ogólnoużytkowy

Ziemniaki - rodzaje B to tzw. ziemniaki ogólnoużytkowe. Jednym słowem - można wykorzystać je dosłownie do wszystkiego: zup, zapiekanek, a także bez większych przeszkód poddać je procesowi smażenia. Cechują się one zwartą strukturą, jednak mogą ulec one delikatnemu rozgotowaniu. 

Ziemniak typu C - mączysty

Ostatnim rodzajem ziemniaka jest typ C, czyli ziemniak mączysty. Wyróżnia się on tym, że po ugotowaniu jego miąższ jest sypki i kruchy. Ziemniaki typu C świetnie sprawdzą się do przygotowania frytek i skomponują się one np. z sosem czosnkowym WINIARY. Te ziemniaki można również wykorzystać do przygotowania tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Jak więc widać, rodzaje ziemniaka poniekąd determinują fakt, do jakich dań sprawdzą się one najlepiej. Warto na to zwrócić uwagę podczas kupowania tego warzywa, a przygotowywane potrawy zachwycą nie tylko smakiem, ale także i estetyką!

Polecane przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

1 godz 10 min Łatwy
Kluski leniwe z ziemniakami

Kluski leniwe z ziemniakami

1 godz 2 min Łatwy
Ziemniaczane talarki

Ziemniaczane talarki

30 min Łatwy
Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla

35 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Ziemniaki na 5 sposobów
Ziemniaki na 5 sposobów
Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane
Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane?
Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki
Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki?
Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane?
Co zrobić i jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
domowe frytki z piekarnika
Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu