Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki?

Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ziemniaków to żadna filozofia, jednak czasami zdarza się, że są zupełnie bez smaku. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko zależy od gatunku ziemniaków, obierania, czasu i sposobu przyrządzania. Jak ugotować ziemniaki, by wydobyć z nich maksimum smaku? Oto garść porad!

Jak gotować ziemniaki?

Pierwszym krokiem do przygotowania idealnych ziemniaków jest ich obranie. Gdy chcemy wydobyć maksimum smaku, warto poświęcić tej czynności trochę więcej czasu. Przede wszystkim ziemniaki powinniśmy obierać maksymalnie cienko. Jeśli nie mamy wprawy, można użyć specjalnej obieraczki do warzyw. Innym sposobem jest gotowanie ziemniaków w skórce, najlepiej smakują te młode w cienkiej łupince. Tworzy ona barierę hamującą wypłukiwanie cennych składników odżywczych. Ziemniaki w mundurkach mają nieco inny smak niż w przypadku tradycyjnie obranych warzyw. Należy oczywiście pamiętać, by przed gotowaniem bulwy dokładnie umyć i wyszczotkować. Młode ziemniaki znakomicie smakują przygotowane na parze, najlepiej ze skórką.

banner rejestracja zima 2022

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czekają na Ciebie wyjątkowe e-booki z przepisami na

  • Święta bez marnowania żywności
  • Pyszne dania do rozgrzania!

  • Załóż konto, odbierz prezenty, które przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i gotuj razem z nami.
    Zarejestruj się

    Jak długo gotować ziemniaki?

    Często zastanawiamy się, czy gotować ziemniaki w zimnej czy wrzącej wodzie. Okazuje się, że oba sposoby są odpowiednie, jednak wrzucając je na gorącą wodę, zatrzymamy proces uwalniania się skrobi i wypłukiwania witamin.

    Ile czasu gotować ziemniaki? Jest to uzależnione od planowanej formy podania, a także wieku i rozmiaru warzyw. Jeżeli chcemy podać je w całości, wystarczy około 20 minut, natomiast jeśli ich przeznaczeniem jest puree, będą potrzebować nieco więcej czasu. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15 minutach. Warto pamiętać, żeby warzywa gotować w większym garnku. Dzięki temu pod przykrywką pozostanie więcej pary i bulwy będą się szybciej gotować.

    Pyszne potrawy z gotowanych ziemniaków

    Młode ziemniaki same w sobie są znakomite. Można podawać je z mięsem, mizerią czy najróżniejszymi surówkami. Jednak warto czasami poeksperymentować w kuchni i wykorzystać je do innych przepisów.

    Kotleciki z gotowanych ziemniaków

    Kotleciki z gotowanych ziemniaków to prawdziwa gratka dla osób nieprzepadających za mięsem. Wegetariańskie kotleciki wbrew pozorom robi się szybko. W pierwszej kolejności należy ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Następnie smażymy na maśle cebulę i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, szczypiorek, cebulę z papryką i pieprz do smaku. Teraz wystarczy tylko uformować niewielkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Kotleciki można odsączyć z nadmiaru tłuszczu, zostawiając na papierowym ręczniku.

    Kremowy żurek z ziemniaczanym puree

    Miłośnicy domowego żurku mogą go jeść bez przerwy, nie tylko w okresie świątecznym. Urozmaiceniem tego dania jest kremowy żurek z ziemniaczanym puree. Bazę do zupy stanowi Żurek razowy Jak u Mamy WINIARY. Należy przygotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać ugotowaną w wywarze kiełbasę i zabielić śmietaną. Na koniec gorące ziemniaki puree ucieramy w garnku na krem z masłem i śmietaną. Wystarczy tylko doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Do głębokich talerzy wkładamy puree, zalewamy żurkiem i gotowe!

    Polecane artykuły

    Łódeczki z pieczonych ziemniaków z serem i czosnkiem

    Łódeczki z pieczonych ziemniaków z serem i czosnkiem

    1 godz 5 min Łatwy
    Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

    Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

    2 godz 48 min Łatwy
    Jajka sadzone z ziemniakami gotowanymi w bulionie

    Jajka sadzone z ziemniakami gotowanymi w bulionie

    47 min Łatwy
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu