Porady

Jak sprawić, aby babka wielkanocna była puszysta i bez zakalca?

Doskonała babka wielkanocna powinna być wilgotna i puszysta. Aby jednak wyszła perfekcyjnie, musisz być niezwykle ostrożny przy jej wypiekaniu.

Pieczenie babki wielkanocnej wymaga niezwykłej cierpliwości. Poznaj sposoby, aby babka wielkanocna wyszła idealna!

  • Tłuszcz, którego będziesz używać do pieczenia babki wielkanocnej, powinien mieć temperaturę pokojową. Warto go też dobrze napowietrzyć. Jak to zrobić? Ucieraj go tak długo, aż będzie puszysty i bez grudek. Dopiero wtedy dodawaj stopniowo do niego cukier.
  • Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową! Inaczej masa może się zważyć. Zanim zaczniesz dodawać jajka do ciasta, najlepiej jest je nieco rozbić trzepaczką do ubijania piany.
  • Na koniec należy pamiętać, aby babki nie piec w zbyt dużej temperaturze. Na początek ustaw piekarnik na 170 stopni, a gdy na powierzchni ciasta zacznie powstawać skorupa – zmniejsz ją do 155-160 stopni. Jeśli będziesz piec babkę od początku w zbyt dużej temperaturze na jej powierzchni szybko powstanie twarda skorupa, która pęknie i będzie wyglądać mało estetycznie.

Sprawdź nasze najlepsze przepisy na babki wielkanocne:

  1. Babka majonezowa
  2. Babka cytrynowa
  3. Babka budyniowa
  4. Babka śmietanowa
  5. Babka z kakao
  6. Babka jogurtowa

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!