Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Babka metrowa

Babka metrowa

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Lolcz

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
6 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier
2.5  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Woda
0.5  szklanka
Olej
3  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
2  szklanek
Mleko
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
3  łyżek
Cukier
1  kostka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.31 g
Węglowodany
21.5 g
Tłuszcze
12.76 g
Wartość energetyczna
213.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo efektywne ciasto, które wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wymaga szczypty cierpliwości. Jest niesamowicie miękkie i delikatne, lekko wilgotne, a co najważniejsze - smakuje wszystkim. Sprawdź, jak ciasto z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY wyrasta i łączy się z kremem budyniowym. Powstał on na bazie kremowego Budyniu waniliowego WINIARY. Babka prawdziwie metrowa jest wymarzoną propozycją na popołudniowy podwieczorek!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Połącz z żółtkami i ubijaj dalej. Dolej wodę, olej i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.
  • Krok 2

    5 min
    Podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i połącz.
  • Krok 3

    30 min
    Piecz w wąskich formach około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Krok 4

    5 min
    Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka połącz z budyniem i mąką, po czym wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do zagotowania masy. Po wystudzeniu dodawaj po łyżce do utartego masła.
  • Krok 5

    10 min
    Wystudzone placki pokrój na kawałki o szerokości 1-1,5cm. Sklejaj masą naprzemiennie białe i czarne kawałki. Po wierzchu również można posmarować masą i udekorować startą czekoladą.
Babka metrowa

Krok 1 z 5

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Połącz z żółtkami i ubijaj dalej. Dolej wodę, olej i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.

Babka metrowa

Krok 2 z 5

Podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i połącz.

Babka metrowa

Krok 3 z 5

Piecz w wąskich formach około 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Babka metrowa

Krok 4 z 5

Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka połącz z budyniem i mąką, po czym wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do zagotowania masy. Po wystudzeniu dodawaj po łyżce do utartego masła.

Babka metrowa

Krok 5 z 5

Wystudzone placki pokrój na kawałki o szerokości 1-1,5cm. Sklejaj masą naprzemiennie białe i czarne kawałki. Po wierzchu również można posmarować masą i udekorować startą czekoladą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rolada świąteczna z makiem

    Rolada świąteczna z makiem

    56 min Łatwy
  • Napoleonka

    Napoleonka

    3 godz 15 min Średni
  • Karpatka

    Karpatka

    11 godz 57 min Łatwy
  • Rurki z kremem waniliowym

    Rurki z kremem waniliowym

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu