Babka prawdziwie metrowa
1 godz
Łatwy
2
łyżeczek
1
opakowanie
6
Jajko
1.5
szklanek
Cukier
2.5
kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5
szklanka
Woda
0.5
szklanka
Olej
3
łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
2
szklanek
Mleko
1
łyżka
Mąka ziemniaczana
3
łyżek
Cukier
1
kostka
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
3.31 g
Węglowodany
21.5 g
Tłuszcze
12.76 g
Wartość energetyczna
213.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Połącz z żółtkami i ubijaj dalej. Dolej wodę, olej i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.
Krok 2
5 min
Podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i połącz.
Krok 3
30 min
Piecz w wąskich formach około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 4
5 min
Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka połącz z budyniem i mąką, po czym wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do zagotowania masy. Po wystudzeniu dodawaj po łyżce do utartego masła.
Krok 5
10 min
Wystudzone placki pokrój na kawałki o szerokości 1-1,5cm. Sklejaj masą naprzemiennie białe i czarne kawałki. Po wierzchu również można posmarować masą i udekorować startą czekoladą.
Bardzo efektywne ciasto, które wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wymaga szczypty cierpliwości. Jest niesamowicie miękkie i delikatne, lekko wilgotne, a co najważniejsze - smakuje wszystkim. Sprawdź, jak ciasto z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY wyrasta i łączy się z kremem budyniowym. Powstał on na bazie kremowego Budyniu waniliowego WINIARY. Babka prawdziwie metrowa jest wymarzoną propozycją na popołudniowy podwieczorek!
Komentarze 0