Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babka metrowa
Dodaj do CookBook

Babka metrowa

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
6 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier
2.5  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Woda
0.5  szklanka
Olej
3  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
2  szklanek
Mleko
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
3  łyżek
Cukier
1  kostka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.5 g
Wartość energetyczna
213.4 kcal
Tłuszcze
12.8 g
Białko
3.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bardzo efektywne ciasto, które wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wymaga szczypty cierpliwości. Jest niesamowicie miękkie i delikatne, lekko wilgotne, a co najważniejsze - smakuje wszystkim. Sprawdź, jak ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia wyrasta i łączy się z kremem budyniowym. Powstał on na bazie kremowego Budyniu waniliowego WINIARY. Babka prawdziwie metrowa jest wymarzoną propozycją na popołudniowy podwieczorek!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Połącz z żółtkami i ubijaj dalej. Dolej wodę, olej i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.
  • Krok 2

    5 min
    Podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i połącz.
  • Krok 3

    30 min
    Piecz w wąskich formach około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Krok 4

    5 min
    Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka połącz z budyniem i mąką, po czym wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do zagotowania masy. Po wystudzeniu dodawaj po łyżce do utartego masła.
  • Krok 5

    10 min
    Wystudzone placki pokrój na kawałki o szerokości 1-1,5cm. Sklejaj masą naprzemiennie białe i czarne kawałki. Po wierzchu również można posmarować masą i udekorować startą czekoladą.
Babka metrowa

Krok 1 z 5

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Połącz z żółtkami i ubijaj dalej. Dolej wodę, olej i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.

Babka metrowa

Krok 2 z 5

Podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i połącz.

Babka metrowa

Krok 3 z 5

Piecz w wąskich formach około 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Babka metrowa

Krok 4 z 5

Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka połącz z budyniem i mąką, po czym wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do zagotowania masy. Po wystudzeniu dodawaj po łyżce do utartego masła.

Babka metrowa

Krok 5 z 5

Wystudzone placki pokrój na kawałki o szerokości 1-1,5cm. Sklejaj masą naprzemiennie białe i czarne kawałki. Po wierzchu również można posmarować masą i udekorować startą czekoladą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka marmurkowa

    Babka marmurkowa

    1 godz 17 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 11 min Łatwy
  • Babka z kakao

    Babka z kakao

    1 godz 20 min Łatwy
  • Babka marchewkowa z majonezem

    Babka marchewkowa z majonezem

    58 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu