Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka prawdziwie metrowa

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajko
1.5 szklanek
Cukier
2.5 kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Woda
0.5 szklanka
Olej
3 łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
2 szklanek
Mleko
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
3 łyżek
Cukier
1 kostka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.31 g
Wartość energetyczna
213.45 kcal
Węglowodany
21.5 g
Tłuszcze
12.76 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
10 min
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Połącz z żółtkami i ubijaj dalej. Dolej wodę, olej i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.
Krok 2
5 min
Podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i połącz.
Krok 3
30 min
Piecz w wąskich formach około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 4
5 min
Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka połącz z budyniem i mąką, po czym wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do zagotowania masy. Po wystudzeniu dodawaj po łyżce do utartego masła.
Krok 5
10 min
Wystudzone placki pokrój na kawałki o szerokości 1-1,5cm. Sklejaj masą naprzemiennie białe i czarne kawałki. Po wierzchu również można posmarować masą i udekorować startą czekoladą.
Babka prawdziwie metrowa

Krok 1 z 5

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Połącz z żółtkami i ubijaj dalej. Dolej wodę, olej i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.

Babka prawdziwie metrowa

Krok 2 z 5

Podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i połącz.

Babka prawdziwie metrowa

Krok 3 z 5

Piecz w wąskich formach około 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Babka prawdziwie metrowa

Krok 4 z 5

Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka połącz z budyniem i mąką, po czym wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do zagotowania masy. Po wystudzeniu dodawaj po łyżce do utartego masła.

Babka prawdziwie metrowa

Krok 5 z 5

Wystudzone placki pokrój na kawałki o szerokości 1-1,5cm. Sklejaj masą naprzemiennie białe i czarne kawałki. Po wierzchu również można posmarować masą i udekorować startą czekoladą.

Bardzo efektywne ciasto, które wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wymaga szczypty cierpliwości. Jest niesamowicie miękkie i delikatne, lekko wilgotne, a co najważniejsze - smakuje wszystkim. Sprawdź, jak ciasto z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY wyrasta i łączy się z kremem budyniowym. Powstał on na bazie kremowego Budyniu waniliowego WINIARY. Babka prawdziwie metrowa jest wymarzoną propozycją na popołudniowy podwieczorek!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika