Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek z grzybami i puree kalafiorowym
Żurek z grzybami i puree kalafiorowym
Żurek z grzybami i puree kalafiorowym
Żurek z grzybami i puree kalafiorowym
Żurek z grzybami i puree kalafiorowym
Dodaj do CookBook

Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

(0)
25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Żurek z grzybami Nasza Specjalność WINIARY
0.7  l
Woda
0.25  szklanka
Sok z kiszonych ogórków
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Listki świeżego majeranku
1  łyżka
Śmietana kwaśna
20  dag
Różyczki kalafiora
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.1 g
Wartość energetyczna
29.5 kcal
Tłuszcze
0.7 g
Białko
1.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesienią żurek koniecznie z grzybami. Te suszone są bardzo aromatyczne i już niewielka ich ilość nadaje zupie charakterystyczny smak, a do tego jeszcze ten obłędny zapach! Jeśli nie macie pod ręką suszonych grzybów, sięgnijcie po Żurek z grzybami Nasza Specjalność Winiary. W jego składzie, poza suszonymi maślakami, podgrzybkami i borowikami, znajdziecie także suszone warzywa i mąkę żytnią, by żurek smakował tak, jak ten przygotowany od podstaw.

Niecodziennym dodatkiem do żurku jest puree kalafiorowe, które można przygotować zarówno ze świeżego kalafiora, jak i mrożonego. Dzięki dodatkowi puree żurek jest przyjemnie aksamitny, a jego konsystencja będzie przyjemnie kontrastować z różnego rodzaju chrupiącymi dodatkami.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    15 min
    Różyczki kalafiora wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 15 minut, blendujemy.
  • Krok 2

    6 min
    Żurek z grzybami Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,7l wody, zagotowujemy i gotujemy chwilę z dodatkiem zmiażdżonych ząbków czosnku.
  • Krok 3

    4 min
    Do tak przygotowanego żurku dodajemy stopniowo sok z ogórków kiszonych, mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę i puree kalafiorowe. Ponownie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 4

    3 min
    Żurek podajemy z ulubionymi chrupiącymi dodatkami, posypujemy listkami świeżego majeranku.
Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

Krok 1 z 4

Różyczki kalafiora wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 15 minut, blendujemy.

Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

Krok 2 z 4

Żurek z grzybami Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,7l wody, zagotowujemy i gotujemy chwilę z dodatkiem zmiażdżonych ząbków czosnku.

Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

Krok 3 z 4

Do tak przygotowanego żurku dodajemy stopniowo sok z ogórków kiszonych, mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę i puree kalafiorowe. Ponownie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.

Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

Krok 4 z 4

Żurek podajemy z ulubionymi chrupiącymi dodatkami, posypujemy listkami świeżego majeranku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu