Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

0
25min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Żurek z grzybami Nasza Specjalność WINIARY
0.7  l
Woda
0.25  szklanka
Sok z kiszonych ogórków
2  ząbków
2  łyżek
Listki świeżego majeranku
1  łyżka
Śmietana kwaśna
20  dag
Różyczki kalafiora
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.81 g
Węglowodany
5.11 g
Tłuszcze
0.65 g
Wartość energetyczna
29.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
15 min
Różyczki kalafiora wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 15 minut, blendujemy.
Krok 2
6 min
Żurek z grzybami Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,7l wody, zagotowujemy i gotujemy chwilę z dodatkiem zmiażdżonych ząbków czosnku.
Krok 3
4 min
Do tak przygotowanego żurku dodajemy stopniowo sok z ogórków kiszonych, mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę i puree kalafiorowe. Ponownie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Żurek podajemy z ulubionymi chrupiącymi dodatkami, posypujemy listkami świeżego majeranku.
Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

Krok 1 z 4

Różyczki kalafiora wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 15 minut, blendujemy.

Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

Krok 2 z 4

Żurek z grzybami Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,7l wody, zagotowujemy i gotujemy chwilę z dodatkiem zmiażdżonych ząbków czosnku.

Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

Krok 3 z 4

Do tak przygotowanego żurku dodajemy stopniowo sok z ogórków kiszonych, mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę i puree kalafiorowe. Ponownie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.

Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

Krok 4 z 4

Żurek podajemy z ulubionymi chrupiącymi dodatkami, posypujemy listkami świeżego majeranku.

Jesienią żurek koniecznie z grzybami. Te suszone są bardzo aromatyczne i już niewielka ich ilość nadaje zupie charakterystyczny smak, a do tego jeszcze ten obłędny zapach! Jeśli nie macie pod ręką suszonych grzybów, sięgnijcie po Żurek z grzybami Nasza Specjalność Winiary. W jego składzie, poza suszonymi maślakami, podgrzybkami i borowikami, znajdziecie także suszone warzywa i mąkę żytnią, by żurek smakował tak, jak ten przygotowany od podstaw.

Niecodziennym dodatkiem do żurku jest puree kalafiorowe, które można przygotować zarówno ze świeżego kalafiora, jak i mrożonego. Dzięki dodatkowi puree żurek jest przyjemnie aksamitny, a jego konsystencja będzie przyjemnie kontrastować z różnego rodzaju chrupiącymi dodatkami.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika