
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Niecodziennym dodatkiem do żurku jest puree kalafiorowe, które można przygotować zarówno ze świeżego kalafiora, jak i mrożonego. Dzięki dodatkowi puree żurek jest przyjemnie aksamitny, a jego konsystencja będzie przyjemnie kontrastować z różnego rodzaju chrupiącymi dodatkami.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
6 minKrok 3
4 minKrok 4
3 min
Krok 1 z 4
Różyczki kalafiora wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 15 minut, blendujemy.

Krok 2 z 4
Żurek z grzybami Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,7l wody, zagotowujemy i gotujemy chwilę z dodatkiem zmiażdżonych ząbków czosnku.

Krok 3 z 4
Do tak przygotowanego żurku dodajemy stopniowo sok z ogórków kiszonych, mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę i puree kalafiorowe. Ponownie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4 z 4
Żurek podajemy z ulubionymi chrupiącymi dodatkami, posypujemy listkami świeżego majeranku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0