Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zimą, kiedy w ciepłej księgarni przeglądałam książkę Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej, wpadł mi w oko przepis na wiosenny kapuśniak z rabarbarem. Zazwyczaj jeśli chcę zakwasić taką zupę kapuścianą z młodej kapusty, robię to sokiem z cytryny, stąd pomysł na rabarbar wydał mi się strzałem w dziesiątkę. Jednak o tym przepisie zupełnie zapomniałam, dopóki nie zobaczyłam w warzywniaku rabarbaru. Kupiłam dwie łodygi, młodą kapustę, młode ziemniaki, dymkę i pęczek tegorocznej marchewki.
W przepisie pani Hanny, z tego co pamiętam, poza rabarbarem też było kilka kropel soku z cytryny. Moja zupa tego dodatku nie potrzebowała, pewnie za sprawą jeszcze bardzo kwaśnego o tej porze roku rabarbaru, choć do zupy dodałam tylko jedną dość cienką łodygę. Efekt był niesamowity, lekko kwaśny posmak dodał tej delikatnej zupie zdecydowanego charakteru. Dodaję do ulubionych.
Przygotowanie
39 min
Krok 1
3 min
W rondlu na maśle podduszam startą na tarce o grubych oczkach marchewkę z cebulą dymką.
Podlewam gorącym bulionem, dodaję obrany ze skórki rabarbar pokrojony w talarki, gotuję ok. 15 minut.
Krok 4
z
6
Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiam solą i kminkiem, gotuję kolejne 15 minut.
Krok 5
z
6
Dodaję łyżeczkę cukru – jeśli potrzeba, można dodać kilka kropel soku z cytryny.
Krok 6
z
6
Przed podaniem posypuję świeżo posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0