Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

(0)
39min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  główka
Młoda kapusta
1  l
Bulion warzywny
3 
Młode ziemniaki
2 
Młoda marchewka
1  pęczek
Cebula dymka
2  łodyg
Łodyga rabarbaru
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz
1  łyżeczka
Mielony kminek
1  łyżeczka
Cukier
trochę
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.52 g
Węglowodany
42.65 g
Tłuszcze
4.98 g
Wartość energetyczna
211.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zimą, kiedy w ciepłej księgarni przeglądałam książkę Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej, wpadł mi w oko przepis na wiosenny kapuśniak z rabarbarem. Zazwyczaj jeśli chcę zakwasić taką zupę kapuścianą z młodej kapusty, robię to sokiem z cytryny, stąd pomysł na rabarbar wydał mi się strzałem w dziesiątkę. Jednak o tym przepisie zupełnie zapomniałam, dopóki nie zobaczyłam w warzywniaku rabarbaru. Kupiłam dwie łodygi, młodą kapustę, młode ziemniaki, dymkę i pęczek tegorocznej marchewki.

W przepisie pani Hanny, z tego co pamiętam, poza rabarbarem też było kilka kropel soku z cytryny. Moja zupa tego dodatku nie potrzebowała, pewnie za sprawą jeszcze bardzo kwaśnego o tej porze roku rabarbaru, choć do zupy dodałam tylko jedną dość cienką łodygę. Efekt był niesamowity, lekko kwaśny posmak dodał tej delikatnej zupie zdecydowanego charakteru. Dodaję do ulubionych.

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    3 min
    W rondlu na maśle podduszam startą na tarce o grubych oczkach marchewkę z cebulą dymką.
  • Krok 2

    4 min
    Dodaję drobno pokrojoną kapustę, podduszam chwilę.
  • Krok 3

    15 min
    Podlewam gorącym bulionem, dodaję obrany ze skórki rabarbar pokrojony w talarki, gotuję ok. 15 minut.
  • Krok 4

    15 min
    Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiam solą i kminkiem, gotuję kolejne 15 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Dodaję łyżeczkę cukru – jeśli potrzeba, można dodać kilka kropel soku z cytryny.
  • Krok 6

    1 min
    Przed podaniem posypuję świeżo posiekanym koperkiem.
Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 1 z 6

W rondlu na maśle podduszam startą na tarce o grubych oczkach marchewkę z cebulą dymką.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 2 z 6

Dodaję drobno pokrojoną kapustę, podduszam chwilę.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 3 z 6

Podlewam gorącym bulionem, dodaję obrany ze skórki rabarbar pokrojony w talarki, gotuję ok. 15 minut.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 4 z 6

Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiam solą i kminkiem, gotuję kolejne 15 minut.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 5 z 6

Dodaję łyżeczkę cukru – jeśli potrzeba, można dodać kilka kropel soku z cytryny.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 6 z 6

Przed podaniem posypuję świeżo posiekanym koperkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński

    56 min Łatwy
  • Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    43 min Łatwy
  • Zupa dla dzieci – kapuśniaczek z paróweczką

    35 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

    40 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu