Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

(0)
39min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  główka
Młoda kapusta
1  l
Bulion warzywny
3 
Młode ziemniaki
2 
Młoda marchewka
1  pęczek
Cebula dymka
2  łodyg
Łodyga rabarbaru
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz
1  łyżeczka
Mielony kminek
1  łyżeczka
Cukier
trochę
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.52 g
Węglowodany
42.65 g
Tłuszcze
4.98 g
Wartość energetyczna
211.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zimą, kiedy w ciepłej księgarni przeglądałam książkę Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej, wpadł mi w oko przepis na wiosenny kapuśniak z rabarbarem. Zazwyczaj jeśli chcę zakwasić taką zupę kapuścianą z młodej kapusty, robię to sokiem z cytryny, stąd pomysł na rabarbar wydał mi się strzałem w dziesiątkę. Jednak o tym przepisie zupełnie zapomniałam, dopóki nie zobaczyłam w warzywniaku rabarbaru. Kupiłam dwie łodygi, młodą kapustę, młode ziemniaki, dymkę i pęczek tegorocznej marchewki.

W przepisie pani Hanny, z tego co pamiętam, poza rabarbarem też było kilka kropel soku z cytryny. Moja zupa tego dodatku nie potrzebowała, pewnie za sprawą jeszcze bardzo kwaśnego o tej porze roku rabarbaru, choć do zupy dodałam tylko jedną dość cienką łodygę. Efekt był niesamowity, lekko kwaśny posmak dodał tej delikatnej zupie zdecydowanego charakteru. Dodaję do ulubionych.
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
3 min
W rondlu na maśle podduszam startą na tarce o grubych oczkach marchewkę z cebulą dymką.
Krok 2
4 min
Dodaję drobno pokrojoną kapustę, podduszam chwilę.
Krok 3
15 min
Podlewam gorącym bulionem, dodaję obrany ze skórki rabarbar pokrojony w talarki, gotuję ok. 15 minut.
Krok 4
15 min
Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiam solą i kminkiem, gotuję kolejne 15 minut.
Krok 5
1 min
Dodaję łyżeczkę cukru – jeśli potrzeba, można dodać kilka kropel soku z cytryny.
Krok 6
1 min
Przed podaniem posypuję świeżo posiekanym koperkiem.
Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 1 z 6

W rondlu na maśle podduszam startą na tarce o grubych oczkach marchewkę z cebulą dymką.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 2 z 6

Dodaję drobno pokrojoną kapustę, podduszam chwilę.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 3 z 6

Podlewam gorącym bulionem, dodaję obrany ze skórki rabarbar pokrojony w talarki, gotuję ok. 15 minut.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 4 z 6

Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiam solą i kminkiem, gotuję kolejne 15 minut.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 5 z 6

Dodaję łyżeczkę cukru – jeśli potrzeba, można dodać kilka kropel soku z cytryny.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 6 z 6

Przed podaniem posypuję świeżo posiekanym koperkiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika