Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dieta witariańska? Nie dla mnie. Choć uwielbiam surowe owoce i warzywa, nie wyobrażam sobie rezygnacji z obróbki termicznej. Nie ugotować rosołu? Nie posypać zupy chrupiącymi grzankami? Nie zjeść kromki chleba do ulubionej ogórkowej, która przy tej diecie musiałaby być chłodnikiem? Jak to możliwe, że są ludzie, którzy rezygnują z tych wszystkich rzeczy? Moja surowa zupa witariańska jest próbą znalezienia odpowiedzi na to pytanie.
Surowa dieta witariańska jest, jak dla mnie, nawet bardzo… surowa. Opiera się na surowych owocach i warzywach, nasionach i orzechach, które są głównym źródłem tłuszczu. Mięso? Hmmmm chyba tylko tatar czyli zdecydowanie odpada. Odpada też wiele innych produktów, chleb, makaron, pizza, sery, a nawet zwykła kawa i herbata. Nie dla mnie ta dieta, choć niewątpliwie jej elementy każdy z nas może wykorzystać, bo jest bogata w błonnik, witaminy i mikroelementy, dostarcza zdrowych tłuszczy. Dlatego dziś na obiad surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti.
Paprykę kroję na pół, usuwam gniazdo nasienne, kroję w kawałki, przekładam do naczynia blendera.
Krok 2
5 min
Ogórki obieram, kroję wzdłuż, usuwam nasiona, dodaję do papryki.
Krok 3
5 min
Pomidora kroję w ćwiartki, seler naciowy przełamuję na pół i usuwam twarde włókna, cebulę kroję w ćwiartki, dodaję do warzyw w naczyniu.
Krok 4
5 min
Dodaję kilka listków bazylii, miksuję. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
Krok 5
5 min
Cukinię myję, za pomocą obieraczki do warzyw kroję w cienkie plasterki, które następnie kroję wzdłuż nożem tak, żeby powstały cieniutkie paseczki przypominające spaghetti.
Krok 6
5 min
Zupę podaję schłodzoną (można ją schłodzić lodówce lub dodać do garnka pół szklanki lodu) z cukiniowym spaghetti, skropioną oliwą z oliwek i udekorowaną listkami rukoli.
Krok 1
z
6
Paprykę kroję na pół, usuwam gniazdo nasienne, kroję w kawałki, przekładam do naczynia blendera.
Krok 2
z
6
Ogórki obieram, kroję wzdłuż, usuwam nasiona, dodaję do papryki.
Krok 3
z
6
Pomidora kroję w ćwiartki, seler naciowy przełamuję na pół i usuwam twarde włókna, cebulę kroję w ćwiartki, dodaję do warzyw w naczyniu.
Krok 4
z
6
Dodaję kilka listków bazylii, miksuję. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
Krok 5
z
6
Cukinię myję, za pomocą obieraczki do warzyw kroję w cienkie plasterki, które następnie kroję wzdłuż nożem tak, żeby powstały cieniutkie paseczki przypominające spaghetti.
Krok 6
z
6
Zupę podaję schłodzoną (można ją schłodzić lodówce lub dodać do garnka pół szklanki lodu) z cukiniowym spaghetti, skropioną oliwą z oliwek i udekorowaną listkami rukoli.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0