
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Surowa dieta witariańska jest, jak dla mnie, nawet bardzo… surowa. Opiera się na surowych owocach i warzywach, nasionach i orzechach, które są głównym źródłem tłuszczu. Mięso? Hmmmm chyba tylko tatar czyli zdecydowanie odpada. Odpada też wiele innych produktów, chleb, makaron, pizza, sery, a nawet zwykła kawa i herbata. Nie dla mnie ta dieta, choć niewątpliwie jej elementy każdy z nas może wykorzystać, bo jest bogata w błonnik, witaminy i mikroelementy, dostarcza zdrowych tłuszczy. Dlatego dziś na obiad surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti.
Polecam Wam też andaluzyjskie gazpacho i wiosenny chłodnik z kiełkami. Smacznego!
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
5 min
Krok 1 z 6
Paprykę kroję na pół, usuwam gniazdo nasienne, kroję w kawałki, przekładam do naczynia blendera.

Krok 2 z 6
Ogórki obieram, kroję wzdłuż, usuwam nasiona, dodaję do papryki.

Krok 3 z 6
Pomidora kroję w ćwiartki, seler naciowy przełamuję na pół i usuwam twarde włókna, cebulę kroję w ćwiartki, dodaję do warzyw w naczyniu.

Krok 4 z 6
Dodaję kilka listków bazylii, miksuję. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.

Krok 5 z 6
Cukinię myję, za pomocą obieraczki do warzyw kroję w cienkie plasterki, które następnie kroję wzdłuż nożem tak, żeby powstały cieniutkie paseczki przypominające spaghetti.

Krok 6 z 6
Zupę podaję schłodzoną (można ją schłodzić lodówce lub dodać do garnka pół szklanki lodu) z cukiniowym spaghetti, skropioną oliwą z oliwek i udekorowaną listkami rukoli.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0