Chłodnik z surową botwinką
7min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.98 g
Węglowodany
18.46 g
Tłuszcze
3.16 g
Wartość energetyczna
130.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
7 min
Krok 1
3 min
Buraczki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Łodyżki i listki kroimy na mniejsze części.
Krok 2
4 min
Miksujemy buraczki i listki z kefirem, doprawiamy solą morską, pieprzem czarnym i odrobiną soku z cytryny.
Krok 3
3 min
Chłodnik podajemy lekko schłodzony.
Innym pysznym pomysłem na botwinkę jest też chłodnik, ale z botwinką surową, czyli coś dla fanów raw food. Aby była to zupa rzeczywiście witariańska, do jej przygotowania należałoby wykorzystać kefir na bazie mleka niepasteryzowanego. Ale można chłodnik przygotować na zwykłym kefirze – całe mnóstwo witamin i składników mineralnych z botwinki i tak będzie Wasze.
Komentarze 0