Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa porowa z mięsem mielonym
Zupa porowa z mięsem mielonym
Zupa porowa z mięsem mielonym
Dodaj do CookBook

Zupa porowa z mięsem mielonym

(0)
59 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
500  g
Por
300  g
Ziemniaki
100  g
Seler
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Tymianek
50  ml
Śmietana
500  g
Mięso mielone wieprzowo-wołowego
1 
Czerstwa kajzerka
1 
Mała cebula starta na tarce o małych oczkach
1 
Jajko
0.25  łyżeczka
Czarny pieprz
2  łyżek
Olej do podsmażenia
3  łyżek
Drobno posiekana natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
40.5 g
Wartość energetyczna
613.8 kcal
Tłuszcze
37.2 g
Białko
30.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa krem to zawsze dobra opcja na szybki i pożywny obiad, prawda? To apetyczne danie powstało z połączenia porów i mielonego mięsa. Oprócz pora w garnku lądują też inne warzywa – ziemniaki, seler, cebula oraz czosnek. Warzywa najpierw podsmażam, następnie zalewam bulionem i gotuję. Na koniec zupę miksuję na gładki, aksamitny krem. Dzięki podsmażeniu smak pora staje się łagodniejszy. Kremową zupę z pora serwuję z mięsem mielonym w formie małych pulpecików. Do pulpecików, będących dodatkiem do kremu, najlepiej sprawdzi się mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe. Dodatek mięsnych klopsików sprawia, że krem staje się pożywnym daniem dla całej rodziny. Przekonajcie się sami, dlaczego zupa porowa z mięsem mielonym to idealna propozycja obiadowa.

Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis na pyszny obiad. Jeśli szukasz pomysłów na apetyczne śniadanie, sprawdź:
Domowe musli z owocami na zupę śniadaniową
Śniadaniowa zupa brokułowa z płatkami owsianymi
Jaglanka śniadaniowa, czyli kasza jaglana na mleku owsianym
Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
Owsianka z owocami lasu

Przygotowanie

59 min
  • Krok 1

    10 min
    Bułkę namocz w wodzie przez ok. 10 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Mięso mielone, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki umieść w misce. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    4 min
    Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
  • Krok 4

    8 min
    W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk mięsa. Smaż, aż uzyska złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Krok 5

    3 min
    Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki.
  • Krok 6

    3 min
    Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 7

    5 min
    W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki i tymian. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Krok 8

    15 min
    Podsmażone warzywa zalej wywarem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.
  • Krok 9

    4 min
    Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 10

    2 min
    Zupę porową z mięsem mielonym podawaj z podsmażonym mięsem mielonym.
Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 1 z 10

Bułkę namocz w wodzie przez ok. 10 minut.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 2 z 10

Mięso mielone, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki umieść w misce. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 3 z 10

Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 4 z 10

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk mięsa. Smaż, aż uzyska złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 5 z 10

Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 6 z 10

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 7 z 10

W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki i tymian. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 8 z 10

Podsmażone warzywa zalej wywarem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 9 z 10

Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 10 z 10

Zupę porową z mięsem mielonym podawaj z podsmażonym mięsem mielonym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu