Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa porowa z mięsem mielonym

(0)
59min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
1  l
Woda
500  g
Por
300  g
Ziemniaki
100  g
Seler
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Tymianek
50  ml
Śmietana
500  g
Mięso mielone wieprzowo-wołowego
1 
Czerstwa bułka
1 
Mała cebula starta na tarce o małych oczkach
1 
Jajko
1  łyżeczka
Sól
0.25  łyżeczka
Czarny pieprz
2  łyżek
Olej do podsmażenia
3  łyżek
Drobno posiekana natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.6 g
Węglowodany
31.52 g
Tłuszcze
36.34 g
Wartość energetyczna
566.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

59 min
Krok 1
10 min
Bułkę namocz w wodzie przez ok. 10 minut.
Krok 2
5 min
Mięso mielone, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki umieść w misce. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3
4 min
Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
Krok 4
8 min
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk mięsa. Smaż, aż uzyska złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
3 min
Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki.
Krok 6
3 min
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę.
Krok 7
5 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki i tymian. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Krok 8
15 min
Podsmażone warzywa zalej wywarem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.
Krok 9
4 min
Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 10
2 min
Zupę porową z mięsem mielonym podawaj z podsmażonym mięsem mielonym.
Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 1 z 10

Bułkę namocz w wodzie przez ok. 10 minut.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 2 z 10

Mięso mielone, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki umieść w misce. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 3 z 10

Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 4 z 10

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk mięsa. Smaż, aż uzyska złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 5 z 10

Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 6 z 10

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 7 z 10

W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki i tymian. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 8 z 10

Podsmażone warzywa zalej wywarem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 9 z 10

Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Krok 10 z 10

Zupę porową z mięsem mielonym podawaj z podsmażonym mięsem mielonym.

Zupa krem to zawsze dobra opcja na szybki i pożywny obiad, prawda? To apetyczne danie powstało z połączenia porów i mielonego mięsa. Oprócz pora w garnku lądują też inne warzywa – ziemniaki, seler, cebula oraz czosnek. Warzywa najpierw podsmażam, następnie zalewam bulionem i gotuję. Na koniec zupę miksuję na gładki, aksamitny krem. Dzięki podsmażeniu smak pora staje się łagodniejszy. Kremową zupę z pora serwuję z mięsem mielonym w formie małych pulpecików. Do pulpecików, będących dodatkiem do kremu, najlepiej sprawdzi się mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe. Dodatek mięsnych klopsików sprawia, że krem staje się pożywnym daniem dla całej rodziny. Przekonajcie się sami, dlaczego zupa porowa z mięsem mielonym to idealna propozycja obiadowa.

Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis na pyszny obiad. Jeśli szukasz pomysłów na apetyczne śniadanie, sprawdź:
Domowe musli z owocami na zupę śniadaniową
Śniadaniowa zupa brokułowa z płatkami owsianymi
Jaglanka śniadaniowa, czyli kasza jaglana na mleku owsianym
Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
Owsianka z owocami lasu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika