Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa nic to pyszna słodka zupa na bazie mleka. Idealnie nada się na śniadanie, które chętnie zjedzą nawet najmłodsi domownicy. Zupa nic podawana jest z kluseczkami, a jeśli masz pod ręką owoce, dodaj je do zupy. Doskonale dopełnią pyszny smak mlecznej zupy nic.
Jak zrobić zupę nic? Zagotuj litr mleka, dodaj do niego 2 łyżki cukru oraz opakowanie cukru wanilinowego WINIARY. To wystarczy, by przyrządzić samą zupę nic. Warto jednak przygotować do niej kluseczki, a te zrobimy, oddzielając żółtka od białek w dwóch jajkach. Ubij na sztywno białka z dodatkiem łyżki cukru. Nabieraj łyżeczką porcje ubitego białka i wykładaj na gorące mleko. Zagotuj, po czym przewróć kluseczki na drugą stronę. Wyjmij kluseczki z mleka i odłóż na chwilę na bok. Następnie ubij żółtka i wlej je do mleka powoli, cienkim strumieniem.
Rozlej zupę nic do talerzy (z litra mleka wyjdą cztery porcje), na wierzch połóż kluseczki. Jeśli chcesz dodać do zupy świeże owoce – na przykład truskawki – pokrój je i dodaj na sam koniec. Zupa nic ma tę zaletę, że przygotowuje się ją szybko, a składniki do niej wymagane praktycznie zawsze są pod ręką, więc przepis na zupę nic przyda się także w kryzysowych sytuacjach.
Mleko zagotuj z cukrem (2 łyżki) i Cukrem wanilinowym.
Krok 2
5 min
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem.
Krok 3
6 min
Na gorące mleko wrzucaj łyżeczką porcje białka, zagotuj, przewróć na drugą stronę i również zagotuj.
Krok 4
1 min
Kluseczki z białek wyjmij łyżką cedzakową, odłóż.
Krok 5
5 min
Żółtka dokładnie ubij i cienkim strumieniem wlewaj mleko.
Krok 6
1 min
Gotową zupę rozlej do talerzy, a na wierzch połóż kluseczki. Zupę możesz podać ze świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki.
Krok 1
z
6
Mleko zagotuj z cukrem (2 łyżki) i Cukrem wanilinowym.
Krok 2
z
6
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem.
Krok 3
z
6
Na gorące mleko wrzucaj łyżeczką porcje białka, zagotuj, przewróć na drugą stronę i również zagotuj.
Krok 4
z
6
Kluseczki z białek wyjmij łyżką cedzakową, odłóż.
Krok 5
z
6
Żółtka dokładnie ubij i cienkim strumieniem wlewaj mleko.
Krok 6
z
6
Gotową zupę rozlej do talerzy, a na wierzch połóż kluseczki. Zupę możesz podać ze świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
I
Iza
Brzmi apetycznie choć to takie proste a ja uwielbiam wszystko co mleczne i waniliowe..mniam!
Komentarze 1