Zupa nic

(3)
23min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Jajko
3  płaskich łyżek
Cukier
1  l
Mleko krowie lub dowolne roślinne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.16 g
Węglowodany
13.18 g
Tłuszcze
2.39 g
Wartość energetyczna
86.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa nic to pyszna słodka zupa na bazie mleka. Idealnie nada się na śniadanie, które chętnie zjedzą nawet najmłodsi domownicy. Zupa nic podawana jest z kluseczkami, a jeśli masz pod ręką owoce, dodaj je do zupy. Doskonale dopełnią pyszny smak mlecznej zupy nic.

Jak zrobić zupę nic? Zagotuj litr mleka, dodaj do niego 2 łyżki cukru oraz opakowanie cukru wanilinowego WINIARY. To wystarczy, by przyrządzić samą zupę nic. Warto jednak przygotować do niej kluseczki, a te zrobimy, oddzielając żółtka od białek w dwóch jajkach. Ubij na sztywno białka z dodatkiem łyżki cukru. Nabieraj łyżeczką porcje ubitego białka i wykładaj na gorące mleko. Zagotuj, po czym przewróć kluseczki na drugą stronę. Wyjmij kluseczki z mleka i odłóż na chwilę na bok. Następnie ubij żółtka i wlej je do mleka powoli, cienkim strumieniem.

Rozlej zupę nic do talerzy (z litra mleka wyjdą cztery porcje), na wierzch połóż kluseczki. Jeśli chcesz dodać do zupy świeże owoce – na przykład truskawki – pokrój je i dodaj na sam koniec. Zupa nic ma tę zaletę, że przygotowuje się ją szybko, a składniki do niej wymagane praktycznie zawsze są pod ręką, więc przepis na zupę nic przyda się także w kryzysowych sytuacjach.
Gotujmy

Przygotowanie

23 min
Krok 1
5 min
Mleko zagotuj z cukrem (2 łyżki) i Cukrem wanilinowym.
Krok 2
5 min
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem.
Krok 3
6 min
Na gorące mleko wrzucaj łyżeczką porcje białka, zagotuj, przewróć na drugą stronę i również zagotuj.
Krok 4
1 min
Kluseczki z białek wyjmij łyżką cedzakową, odłóż.
Krok 5
5 min
Żółtka dokładnie ubij i cienkim strumieniem wlewaj mleko.
Krok 6
1 min
Gotową zupę rozlej do talerzy, a na wierzch połóż kluseczki. Zupę możesz podać ze świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki.
Zupa nic

Krok 1 z 6

Mleko zagotuj z cukrem (2 łyżki) i Cukrem wanilinowym.

Zupa nic

Krok 2 z 6

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem.

Zupa nic

Krok 3 z 6

Na gorące mleko wrzucaj łyżeczką porcje białka, zagotuj, przewróć na drugą stronę i również zagotuj.

Zupa nic

Krok 4 z 6

Kluseczki z białek wyjmij łyżką cedzakową, odłóż.

Zupa nic

Krok 5 z 6

Żółtka dokładnie ubij i cienkim strumieniem wlewaj mleko.

Zupa nic

Krok 6 z 6

Gotową zupę rozlej do talerzy, a na wierzch połóż kluseczki. Zupę możesz podać ze świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika