Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa nic

3
23min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Jajko
3  płaskich łyżek
Cukier
1  l
Mleko krowie lub dowolne roślinne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.16 g
Węglowodany
13.18 g
Tłuszcze
2.39 g
Wartość energetyczna
86.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

23 min
Krok 1
5 min
Mleko zagotuj z cukrem (2 łyżki) i Cukrem wanilinowym.
Krok 2
5 min
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem.
Krok 3
6 min
Na gorące mleko wrzucaj łyżeczką porcje białka, zagotuj, przewróć na drugą stronę i również zagotuj.
Krok 4
1 min
Kluseczki z białek wyjmij łyżką cedzakową, odłóż.
Krok 5
5 min
Żółtka dokładnie ubij i cienkim strumieniem wlewaj mleko.
Krok 6
1 min
Gotową zupę rozlej do talerzy, a na wierzch połóż kluseczki. Zupę możesz podać ze świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki.
Zupa nic

Krok 1 z 6

Mleko zagotuj z cukrem (2 łyżki) i Cukrem wanilinowym.

Zupa nic

Krok 2 z 6

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem.

Zupa nic

Krok 3 z 6

Na gorące mleko wrzucaj łyżeczką porcje białka, zagotuj, przewróć na drugą stronę i również zagotuj.

Zupa nic

Krok 4 z 6

Kluseczki z białek wyjmij łyżką cedzakową, odłóż.

Zupa nic

Krok 5 z 6

Żółtka dokładnie ubij i cienkim strumieniem wlewaj mleko.

Zupa nic

Krok 6 z 6

Gotową zupę rozlej do talerzy, a na wierzch połóż kluseczki. Zupę możesz podać ze świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki.

Zupa nic to pyszna słodka zupa na bazie mleka. Idealnie nada się na śniadanie, które chętnie zjedzą nawet najmłodsi domownicy. Zupa nic podawana jest z kluseczkami, a jeśli masz pod ręką owoce, dodaj je do zupy. Doskonale dopełnią pyszny smak mlecznej zupy nic.

Jak zrobić zupę nic? Zagotuj litr mleka, dodaj do niego 2 łyżki cukru oraz opakowanie cukru wanilinowego WINIARY. To wystarczy, by przyrządzić samą zupę nic. Warto jednak przygotować do niej kluseczki, a te zrobimy, oddzielając żółtka od białek w dwóch jajkach. Ubij na sztywno białka z dodatkiem łyżki cukru. Nabieraj łyżeczką porcje ubitego białka i wykładaj na gorące mleko. Zagotuj, po czym przewróć kluseczki na drugą stronę. Wyjmij kluseczki z mleka i odłóż na chwilę na bok. Następnie ubij żółtka i wlej je do mleka powoli, cienkim strumieniem.

Rozlej zupę nic do talerzy (z litra mleka wyjdą cztery porcje), na wierzch połóż kluseczki. Jeśli chcesz dodać do zupy świeże owoce – na przykład truskawki – pokrój je i dodaj na sam koniec. Zupa nic ma tę zaletę, że przygotowuje się ją szybko, a składniki do niej wymagane praktycznie zawsze są pod ręką, więc przepis na zupę nic przyda się także w kryzysowych sytuacjach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika