Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa nic

Zupa nic

(3)
23min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Jajko
3  płaskich łyżek
Cukier
1  l
Mleko krowie lub dowolne roślinne
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.16 g
Węglowodany
13.18 g
Tłuszcze
2.39 g
Wartość energetyczna
86.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa nic to pyszna słodka zupa na bazie mleka. Idealnie nada się na śniadanie, które chętnie zjedzą nawet najmłodsi domownicy. Zupa nic podawana jest z kluseczkami, a jeśli masz pod ręką owoce, dodaj je do zupy. Doskonale dopełnią pyszny smak mlecznej zupy nic.

Jak zrobić zupę nic? Zagotuj litr mleka, dodaj do niego 2 łyżki cukru oraz opakowanie cukru wanilinowego WINIARY. To wystarczy, by przyrządzić samą zupę nic. Warto jednak przygotować do niej kluseczki, a te zrobimy, oddzielając żółtka od białek w dwóch jajkach. Ubij na sztywno białka z dodatkiem łyżki cukru. Nabieraj łyżeczką porcje ubitego białka i wykładaj na gorące mleko. Zagotuj, po czym przewróć kluseczki na drugą stronę. Wyjmij kluseczki z mleka i odłóż na chwilę na bok. Następnie ubij żółtka i wlej je do mleka powoli, cienkim strumieniem.

Rozlej zupę nic do talerzy (z litra mleka wyjdą cztery porcje), na wierzch połóż kluseczki. Jeśli chcesz dodać do zupy świeże owoce – na przykład truskawki – pokrój je i dodaj na sam koniec. Zupa nic ma tę zaletę, że przygotowuje się ją szybko, a składniki do niej wymagane praktycznie zawsze są pod ręką, więc przepis na zupę nic przyda się także w kryzysowych sytuacjach.

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    5 min
    Mleko zagotuj z cukrem (2 łyżki) i Cukrem wanilinowym.
  • Krok 2

    5 min
    Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem.
  • Krok 3

    6 min
    Na gorące mleko wrzucaj łyżeczką porcje białka, zagotuj, przewróć na drugą stronę i również zagotuj.
  • Krok 4

    1 min
    Kluseczki z białek wyjmij łyżką cedzakową, odłóż.
  • Krok 5

    5 min
    Żółtka dokładnie ubij i cienkim strumieniem wlewaj mleko.
  • Krok 6

    1 min
    Gotową zupę rozlej do talerzy, a na wierzch połóż kluseczki. Zupę możesz podać ze świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki.
Zupa nic

Krok 1 z 6

Mleko zagotuj z cukrem (2 łyżki) i Cukrem wanilinowym.

Zupa nic

Krok 2 z 6

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem.

Zupa nic

Krok 3 z 6

Na gorące mleko wrzucaj łyżeczką porcje białka, zagotuj, przewróć na drugą stronę i również zagotuj.

Zupa nic

Krok 4 z 6

Kluseczki z białek wyjmij łyżką cedzakową, odłóż.

Zupa nic

Krok 5 z 6

Żółtka dokładnie ubij i cienkim strumieniem wlewaj mleko.

Zupa nic

Krok 6 z 6

Gotową zupę rozlej do talerzy, a na wierzch połóż kluseczki. Zupę możesz podać ze świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik wiedeński

    Sernik wiedeński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Mus z kaszy manny z bananami

    Mus z kaszy manny z bananami

    1 godz 5 min Łatwy
  • Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

    Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

    1 godz Łatwy
  • Sernik królewski

    Sernik królewski

    2 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu