Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa dyniowa na ostro z soczewicą to jedna z naszych propozycji na dyniowe zupy, na które apetyt przychodzi zwłaszcza jesienią i zimą. Zupa dyniowa na ostro, dzięki dodatkowi sporej ilości chili i pieprzu przyjemnie rozgrzeje nawet w najbardziej chłodny dzień. Poza tym, że pysznie smakuje, za sprawą swojego koloru nastraja optymistycznie, na przekór pogodzie za oknem.
Zupę dyniową najbardziej lubię w postaci aksamitnego kremu, tym razem jednak soczewicę ugotowałam osobno, dodałam do zmiksowanej wcześniej zupy i ponownie zmiksowałam, ale krótko. Dzięki temu w zupie wciąż są wyczuwalne ziarenka soczewicy.
Dynia hokkaido nie wymaga obierania, więc możecie ją wykorzystywać w swoich kuchniach włącznie ze skórką. Trzeba za to pamiętać, że jej pestki nie nadają się do jedzenia. Pestki z innych odmian warto wysuszyć i wykorzystać na przykład jako dodatek do kremowych zup.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przygotowanie
43 min
Krok 1
4 min
Dynię kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy.
Krok 2
6 min
W garnku na maśle klarowanym podduszamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę pieprzu cayenne. Chwilę smażymy.
Krok 3
15 min
Dodajemy do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po chwili dynię, następnie podlewamy wywarem i gotujemy 15 minut.
Krok 4
4 min
W tym czasie w małym garnku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, solimy.
Krok 5
10 min
Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do osolonego wrzątku, gotujemy niecałe 10 minut. W razie konieczności dolewamy nieco wody.
Krok 6
4 min
Zupę miksujemy na krem, dodajemy soczewicę, ponownie, tym razem krótko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypanymi listkami kolendry, skrapiamy oliwą z chili.
Krok 1
z
6
Dynię kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy.
Krok 2
z
6
W garnku na maśle klarowanym podduszamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę pieprzu cayenne. Chwilę smażymy.
Krok 3
z
6
Dodajemy do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po chwili dynię, następnie podlewamy wywarem i gotujemy 15 minut.
Krok 4
z
6
W tym czasie w małym garnku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, solimy.
Krok 5
z
6
Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do osolonego wrzątku, gotujemy niecałe 10 minut. W razie konieczności dolewamy nieco wody.
Krok 6
z
6
Zupę miksujemy na krem, dodajemy soczewicę, ponownie, tym razem krótko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypanymi listkami kolendry, skrapiamy oliwą z chili.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0