Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą
Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą
Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą
Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

(0)
43min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Dynia (może być mrożona)
0.75  szklanka
Soczewica czerwona
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Masło klarowane
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Duża szczypta pieprzu cayenne
1  szczypta
Papryka chili
1  szczypta
Słodka papryka
0.9  l
Bulion warzywny lub drobiowy
5  gałązek
Świeża kolendra
trochę
Oliwa z chili
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.39 g
Węglowodany
34.48 g
Tłuszcze
7.48 g
Wartość energetyczna
234.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa dyniowa na ostro z soczewicą to jedna z naszych propozycji na dyniowe zupy, na które apetyt przychodzi zwłaszcza jesienią i zimą. Zupa dyniowa na ostro, dzięki dodatkowi sporej ilości chili i pieprzu przyjemnie rozgrzeje nawet w najbardziej chłodny dzień. Poza tym, że pysznie smakuje, za sprawą swojego koloru nastraja optymistycznie, na przekór pogodzie za oknem.

Zupę dyniową najbardziej lubię w postaci aksamitnego kremu, tym razem jednak soczewicę ugotowałam osobno, dodałam do zmiksowanej wcześniej zupy i ponownie zmiksowałam, ale krótko. Dzięki temu w zupie wciąż są wyczuwalne ziarenka soczewicy.

Dynia hokkaido nie wymaga obierania, więc możecie ją wykorzystywać w swoich kuchniach włącznie ze skórką. Trzeba za to pamiętać, że jej pestki nie nadają się do jedzenia. Pestki z innych odmian warto wysuszyć i wykorzystać na przykład jako dodatek do kremowych zup.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    4 min
    Dynię kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy.
  • Krok 2

    6 min
    W garnku na maśle klarowanym podduszamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę pieprzu cayenne. Chwilę smażymy.
  • Krok 3

    15 min
    Dodajemy do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po chwili dynię, następnie podlewamy wywarem i gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    4 min
    W tym czasie w małym garnku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, solimy.
  • Krok 5

    10 min
    Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do osolonego wrzątku, gotujemy niecałe 10 minut. W razie konieczności dolewamy nieco wody.
  • Krok 6

    4 min
    Zupę miksujemy na krem, dodajemy soczewicę, ponownie, tym razem krótko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypanymi listkami kolendry, skrapiamy oliwą z chili.
Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 1 z 6

Dynię kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy.

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 2 z 6

W garnku na maśle klarowanym podduszamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę pieprzu cayenne. Chwilę smażymy.

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 3 z 6

Dodajemy do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po chwili dynię, następnie podlewamy wywarem i gotujemy 15 minut.

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 4 z 6

W tym czasie w małym garnku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, solimy.

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 5 z 6

Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do osolonego wrzątku, gotujemy niecałe 10 minut. W razie konieczności dolewamy nieco wody.

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 6 z 6

Zupę miksujemy na krem, dodajemy soczewicę, ponownie, tym razem krótko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypanymi listkami kolendry, skrapiamy oliwą z chili.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    53 min Łatwy
  • Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

    Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

    38 min Łatwy
  • Zupa krem z dyni na ostro z curry i z mlekiem kokosowym

    Zupa krem z dyni na ostro z curry i z mlekiem kokosowym

    42 min Średni
  • Zupa krem z awokado

    Zupa krem z awokado

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu