Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

(0)
43min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Dynia (może być mrożona)
0.75  szklanka
Soczewica czerwona
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Masło klarowane
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Duża szczypta pieprzu cayenne
1  szczypta
Papryka chili
1  szczypta
Słodka papryka
0.9  l
Bulion warzywny lub drobiowy
5  gałązek
Świeża kolendra
trochę
Oliwa z chili
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.39 g
Węglowodany
34.48 g
Tłuszcze
7.48 g
Wartość energetyczna
234.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa dyniowa na ostro z soczewicą to jedna z naszych propozycji na dyniowe zupy, na które apetyt przychodzi zwłaszcza jesienią i zimą. Zupa dyniowa na ostro, dzięki dodatkowi sporej ilości chili i pieprzu przyjemnie rozgrzeje nawet w najbardziej chłodny dzień. Poza tym, że pysznie smakuje, za sprawą swojego koloru nastraja optymistycznie, na przekór pogodzie za oknem.

Zupę dyniową najbardziej lubię w postaci aksamitnego kremu, tym razem jednak soczewicę ugotowałam osobno, dodałam do zmiksowanej wcześniej zupy i ponownie zmiksowałam, ale krótko. Dzięki temu w zupie wciąż są wyczuwalne ziarenka soczewicy.

Dynia hokkaido nie wymaga obierania, więc możecie ją wykorzystywać w swoich kuchniach włącznie ze skórką. Trzeba za to pamiętać, że jej pestki nie nadają się do jedzenia. Pestki z innych odmian warto wysuszyć i wykorzystać na przykład jako dodatek do kremowych zup.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    4 min
    Dynię kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy.
  • Krok 2

    6 min
    W garnku na maśle klarowanym podduszamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę pieprzu cayenne. Chwilę smażymy.
  • Krok 3

    15 min
    Dodajemy do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po chwili dynię, następnie podlewamy wywarem i gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    4 min
    W tym czasie w małym garnku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, solimy.
  • Krok 5

    10 min
    Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do osolonego wrzątku, gotujemy niecałe 10 minut. W razie konieczności dolewamy nieco wody.
  • Krok 6

    4 min
    Zupę miksujemy na krem, dodajemy soczewicę, ponownie, tym razem krótko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypanymi listkami kolendry, skrapiamy oliwą z chili.
Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 1 z 6

Dynię kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy.

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 2 z 6

W garnku na maśle klarowanym podduszamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę pieprzu cayenne. Chwilę smażymy.

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 3 z 6

Dodajemy do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po chwili dynię, następnie podlewamy wywarem i gotujemy 15 minut.

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 4 z 6

W tym czasie w małym garnku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, solimy.

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 5 z 6

Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do osolonego wrzątku, gotujemy niecałe 10 minut. W razie konieczności dolewamy nieco wody.

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Krok 6 z 6

Zupę miksujemy na krem, dodajemy soczewicę, ponownie, tym razem krótko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypanymi listkami kolendry, skrapiamy oliwą z chili.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    53 min Łatwy
  • Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

    38 min Łatwy
  • Zupa krem z dyni na ostro z curry i z mlekiem kokosowym

    42 min Średni
  • Zupa krem z awokado

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu