Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów
75min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.3 g
Węglowodany
28.52 g
Tłuszcze
29.65 g
Wartość energetyczna
395.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
5 min
Mąkę połącz z cukrem oraz pokrojonym masłem. Śmietankę połącz z 1 żółtkiem, szczyptą soli, a następnie dodaj do reszty.
Krok 2
15 min
Szybko zagnieć ciasto i wstaw (owinięte folią) na 15 minut do lodówki.
Krok 3
25 min
Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim nasmarowaną masłem foremkę i wstaw ponownie na 25 minut do lodówki.
Krok 4
1 min
Po wyjęciu przykryj je pergaminem i obciąż fasolką.
Krok 5
25 min
Piecz 15 minut w 190 stopniach, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz kolejne 10 minut.
Krok 6
4 min
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Gdy ciasto ostygnie nałóż cienką warstwę masy krówkowej, a następnie warstwę masy z serkiem mascarpone. Na końcu posyp ciasto prażonymi płatkami migdałów.
Propozycja na słodko dla łasuchów: Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone. Coraz popularniejszy na polskich stołach przysmak, przygotowujemy na słodko. Po przygotowaniu deseru, przykryjmy go pierzynką z migdałów. Dzięki temu tarta zyska wizualnie i smakowo. Smacznego!
Komentarze 0