Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest arpege
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Mąka pszenna
40  g
Cukier
110  g
Masło
1 
Żółtko
2  łyżek
Śmietanka Kremówka
250  g
Śmietanka Kremówka
250  g
Serek mascarpone
1  łyżeczka
Cukier puder
0.3  puszka
Kajmak
trochę
Płatki migdałowe
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.3 g
Węglowodany
28.52 g
Tłuszcze
29.65 g
Wartość energetyczna
395.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
5 min
Mąkę połącz z cukrem oraz pokrojonym masłem. Śmietankę połącz z 1 żółtkiem, szczyptą soli, a następnie dodaj do reszty.
Krok 2
15 min
Szybko zagnieć ciasto i wstaw (owinięte folią) na 15 minut do lodówki.
Krok 3
25 min
Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim nasmarowaną masłem foremkę i wstaw ponownie na 25 minut do lodówki.
Krok 4
1 min
Po wyjęciu przykryj je pergaminem i obciąż fasolką.
Krok 5
25 min
Piecz 15 minut w 190 stopniach, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz kolejne 10 minut.
Krok 6
4 min
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Gdy ciasto ostygnie nałóż cienką warstwę masy krówkowej, a następnie warstwę masy z serkiem mascarpone. Na końcu posyp ciasto prażonymi płatkami migdałów.
Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

Krok 1 z 6

Mąkę połącz z cukrem oraz pokrojonym masłem. Śmietankę połącz z 1 żółtkiem, szczyptą soli, a następnie dodaj do reszty.

Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

Krok 2 z 6

Szybko zagnieć ciasto i wstaw (owinięte folią) na 15 minut do lodówki.

Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

Krok 3 z 6

Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim nasmarowaną masłem foremkę i wstaw ponownie na 25 minut do lodówki.

Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

Krok 4 z 6

Po wyjęciu przykryj je pergaminem i obciąż fasolką.

Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

Krok 5 z 6

Piecz 15 minut w 190 stopniach, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz kolejne 10 minut.

Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

Krok 6 z 6

Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Gdy ciasto ostygnie nałóż cienką warstwę masy krówkowej, a następnie warstwę masy z serkiem mascarpone. Na końcu posyp ciasto prażonymi płatkami migdałów.

Propozycja na słodko dla łasuchów: Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone. Coraz popularniejszy na polskich stołach przysmak, przygotowujemy na słodko. Po przygotowaniu deseru, przykryjmy go pierzynką z migdałów. Dzięki temu tarta zyska wizualnie i smakowo. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha