Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

0
61 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

750 g
Polędwica wołowa
3 
Cebula
2 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
3 łyżek
Masło
2 łyżek
Sok z cytryny
3 łyżek
Mąka
1 szklanka
Kwaśna śmietana
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
522.66 kcal
Węglowodany
20.86 g
Białko
44.86 g
Tłuszcze
30.08 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
5 min
Umyj i obierz warzywa, pokrój je w kostkę.
Krok 2
2 min
Umyj polędwicę i natrzyj ją solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonymi).
Krok 3
3 min
Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, posyp pokrojonymi warzywami i przyprawami. Do całości dodaj masła.
Krok 4
20 min
Tak przygotowane mięso wsadź do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Piecz około 20 minut, przewracając mięso po 10 minutach.
Krok 5
20 min
Następnie polej mięso rosołem (ok. 1 szklanka). Piecz następne 20 minut.
Krok 6
5 min
Mięso wyjmij z naczynia i pokrój w plasterki.
Krok 7
5 min
Wszystko, co zostało w naczyniu zmiksuj, dodaj śmietanę i mąkę, tak by sos był w miarę gęsty.
Krok 8
1 min
Mięso podawaj umoczone w sosie. Najlepiej dołącz do dania pyszne knedliki/pampuchy.
Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

Krok 1 z 8

Umyj i obierz warzywa, pokrój je w kostkę.

Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

Krok 2 z 8

Umyj polędwicę i natrzyj ją solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonymi).

Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

Krok 3 z 8

Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, posyp pokrojonymi warzywami i przyprawami. Do całości dodaj masła.

Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

Krok 4 z 8

Tak przygotowane mięso wsadź do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Piecz około 20 minut, przewracając mięso po 10 minutach.

Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

Krok 5 z 8

Następnie polej mięso rosołem (ok. 1 szklanka). Piecz następne 20 minut.

Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

Krok 6 z 8

Mięso wyjmij z naczynia i pokrój w plasterki.

Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

Krok 7 z 8

Wszystko, co zostało w naczyniu zmiksuj, dodaj śmietanę i mąkę, tak by sos był w miarę gęsty.

Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

Krok 8 z 8

Mięso podawaj umoczone w sosie. Najlepiej dołącz do dania pyszne knedliki/pampuchy.

Polędwica wołowa po czesku to niesamowicie sycące i pyszne danie, które jest naszą propozycją na niedzielny obiad. Delikatny smak polędwicy w połączeniu z przyprawami z przepisu oraz sosem, stworzy w naszych ustach siódme niebo. Rosół drobiowy WINIARY pozwoli nam wzmocnić smak przypraw, dzięki czemu potrawa będzie jeszcze bardziej wyrazista. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika