Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
23min
Łatwy
1 łyżka
30 dag
Kapusta pekińska
1
Marchewka
0.5
Pietruszka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
0.5 pęczek
Szczypiorek
.
Wartości odżywcze
Białko
1.65 g
Węglowodany
5.79 g
Tłuszcze
6.99 g
Wartość energetyczna
88.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
23 min
Krok 1
5 min
Kapustę pekińską szatkujemy.
Krok 2
10 min
Marchewkę oraz pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach.
Krok 3
5 min
Do miseczki przekładamy kapustę, dodajemy starte warzywa, Majonez Dekoracyjny WINIARY, sól i pieprz.
Krok 4
3 min
Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem.
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem to świetny dodatek do obiadu. Popularna w wielu domach, często jest nieodłącznym elementem tradycyjnego niedzielnego obiadu. Sprawdź nasz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem !
Kapustę pekińską (główkę o wadze około 300 gramów) należy poszatkować. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. W misce mieszamy kapustę i starte warzywa, a następnie dodajemy łyżkę majonezu dekoracyjnego WINIARY i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ilość majonezu możemy nieco zwiększyć, jeśli po wymieszaniu uznamy, że jest go zbyt mało. Na koniec surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem ma wiele witamin, które zawarte są zarówno w kapuście, jak i korzeniu marchwi oraz pietruszki. W 100 gramach kapusty pekińskiej jest tyle witaminy C, ile w jednej cytrynie. A zatem cała proponowana przez nas surówka z kapusty pekińskiej zawiera taką ilość witaminy C, co 3 cytryny! Oprócz tego znajdziemy w niej witaminy A, K, witaminy z grupy B oraz beta-karoten, obecny nie tylko w kapuście, ale także w marchewce. Taka surówka z kapusty pekińskiej z majonezem to witaminowa bomba – a do tego bardzo smaczna!
Kapustę pekińską (główkę o wadze około 300 gramów) należy poszatkować. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. W misce mieszamy kapustę i starte warzywa, a następnie dodajemy łyżkę majonezu dekoracyjnego WINIARY i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ilość majonezu możemy nieco zwiększyć, jeśli po wymieszaniu uznamy, że jest go zbyt mało. Na koniec surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem ma wiele witamin, które zawarte są zarówno w kapuście, jak i korzeniu marchwi oraz pietruszki. W 100 gramach kapusty pekińskiej jest tyle witaminy C, ile w jednej cytrynie. A zatem cała proponowana przez nas surówka z kapusty pekińskiej zawiera taką ilość witaminy C, co 3 cytryny! Oprócz tego znajdziemy w niej witaminy A, K, witaminy z grupy B oraz beta-karoten, obecny nie tylko w kapuście, ale także w marchewce. Taka surówka z kapusty pekińskiej z majonezem to witaminowa bomba – a do tego bardzo smaczna!
Komentarze 0