Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sok z aronii najlepiej robić późnym latem lub wczesną jesienią, bo właśnie w tych miesiącach sezon na aronię trwa w pełni. Sok z aronii przechowaj do zimy, a kiedy nadejdą mrozy, ciesz się jego nieco cierpkim smakiem i cudownymi właściwościami. Z owoców aronii możesz robić także nalewki, dżemy czy wino.
Przygotowanie
47 min
Krok 1
3 min
Liście wiśni i aronię opłukać, przełożyć do garnka, wlać wodę.
Krok 2
30 min
Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
Krok 3
2 min
Następnie odcedzić liście i aronię.
Krok 4
10 min
Do odcedzonego soku dodać cukier i sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 5
2 min
Gotowy gorący sok nalewać do wyparzonych butelek, zakręcić i gotowe. Możemy też sok nalewać do słoików, jak kto woli.
Krok 1
z
5
Liście wiśni i aronię opłukać, przełożyć do garnka, wlać wodę.
Krok 2
z
5
Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
Krok 3
z
5
Następnie odcedzić liście i aronię.
Krok 4
z
5
Do odcedzonego soku dodać cukier i sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 5
z
5
Gotowy gorący sok nalewać do wyparzonych butelek, zakręcić i gotowe. Możemy też sok nalewać do słoików, jak kto woli.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0