Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka z buraczków czerwonych z fasolą
Dodaj do CookBook

Sałatka z buraczków czerwonych z fasolą

(0)
47 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Fasola biała
60  dag
Buraki
2  łyżek
Ocet winny
3  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
2 
Cebula dymka
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Cukier
trochę
Sok z połówki cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.3 g
Wartość energetyczna
195.6 kcal
Tłuszcze
8 g
Białko
6.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czerwone buraki często pojawiają się w kuchni polskiej jako główny składnik zup (barszczu i chłodnika), a także baza do wielu surówek podawanych do obiadu. To warzywo można jeść także w inny, trochę bardziej nowoczesny sposób - w pysznej, majonezowej sałatce. Sałatka z buraka i fasoli to ciekawa propozycja, jeśli szukasz czegoś innego niż dobrze znana sałatka jarzynowa czy ziemniaczana. Szybka sałatka z buraków i fasoli to warty uwagi przepis, jeśli szukasz pożywnej kolacji albo sycącego lunchu do zjedzenia w domu lub w pracy. Sałatka z buraków z fasolą sprawdzi się także jako przekąska podawana na imprezie. Co ważne, omawiane danie nie wymaga wielu składników. Podstawa to ugotowane, obrane buraki i puszka fasoli białej, a do tego świeżo posiekana dymka, sól, pieprz, odrobina cukru i kilka łyżek majonezu. Sekretem jest doprawienie tego specjału octem winnym i sokiem z cytryny, dzięki czemu sałatka z buraków i białej fasoli ma bardziej wyrazisty smak.

 

Pamiętaj, żeby przepis przygotować dokładnie według instrukcji. Użycie czerwonej fasoli z puszki zamiast białej sprawi, że smak będzie zupełnie inny, ponieważ biała fasola jest zdecydowanie delikatniejsza.

 

Sałatka z fasoli i buraków to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera wiele składników odżywczych bardzo potrzebnych w codziennej diecie. Dla wegetarian będzie z kolei doskonałym źródłem białka - dlatego warto na stałe dodać ją do jadłospisu!

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    40 min
    Buraki czerwone ugotuj, ostudź i obierz ze skórki. Czas gotowania jest zależny od wielkości warzywa. Małe buraki gotuje się około 30-40 minut, natomiast większe nawet 60-90 minut. Najlepiej w trakcie gotowania sprawdzać ich twardość, nakłuwając widelcem. Opcjonalnie buraki można także upiec do miękkości w piekarniku albo w szybkowarze. W przypadku gotowania tradycyjną metodą w garnku należy pamiętać o tym, żeby nie solić wody.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie buraki zetrzyj lub pokrój w drobną kosteczkę, dodaj fasolę oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorem.
  • Krok 3

    2 min
    Całość skrop octem winnym i sokiem z cytryny, następnie połącz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, przypraw do smaku i wymieszaj. Sałatka z białej fasoli i buraków jest gotowa.
Sałatka z buraczków czerwonych z fasolą

Krok 1 z 3

Buraki czerwone ugotuj, ostudź i obierz ze skórki. Czas gotowania jest zależny od wielkości warzywa. Małe buraki gotuje się około 30-40 minut, natomiast większe nawet 60-90 minut. Najlepiej w trakcie gotowania sprawdzać ich twardość, nakłuwając widelcem. Opcjonalnie buraki można także upiec do miękkości w piekarniku albo w szybkowarze. W przypadku gotowania tradycyjną metodą w garnku należy pamiętać o tym, żeby nie solić wody.

Sałatka z buraczków czerwonych z fasolą

Krok 2 z 3

Następnie buraki zetrzyj lub pokrój w drobną kosteczkę, dodaj fasolę oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorem.

Sałatka z buraczków czerwonych z fasolą

Krok 3 z 3

Całość skrop octem winnym i sokiem z cytryny, następnie połącz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, przypraw do smaku i wymieszaj. Sałatka z białej fasoli i buraków jest gotowa.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    25 min Łatwy
  • Sałatka jarzynowa w kokilkach

    Sałatka jarzynowa w kokilkach

    2 godz 10 min Łatwy
  • Klasyczna sałatka jarzynowa

    Klasyczna sałatka jarzynowa

    2 godz 15 min Łatwy
  • Warstwowa sałatka gyros - przepis

    Warstwowa sałatka gyros - przepis

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu