Sałatka jarzynowa
67min
Łatwy
4 łyżek
4
Marchew
2
Pietruszka
0.5
Seler
1
Kwaśne jabłko
1 puszka
Czerwona fasola
10
Winogrona czerwone
2 łyżek
Olej z pestek winogron
0.5
Papryczka chili
1 trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
4.43 g
Węglowodany
24.8 g
Tłuszcze
17.92 g
Wartość energetyczna
268.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
10 min
Umyj wszystkie warzywa i owoce.
Krok 2
16 min
Warzywa obierz i gotuj do miękkości. Następnie odcedź i zostaw do ostudzenia.
Krok 3
10 min
Warzywa i jabłko pokój w drobną kostkę.
Krok 4
5 min
Winogrona pokrój na ćwiartki i usuń z nich pestki. Trzy owoce odłóż do dekoracji.
Krok 5
5 min
Pół papryczki chilli bez pestek pokrój w bardzo cienkie paski. Nada ona ostrości i dekoracyjności. Do krojenia chilli załóż rękawice.
Krok 6
18 min
Wymieszaj wszystkie składniki wraz z Majonezem i olejem z pestek winogron. Dopraw solą i odstaw w chłodne miejsce na minimum 15 minut.
Krok 7
3 min
Sałatkę podawaj udekorowaną zieloną pietruszką, winogronami i plasterkami jabłka.
Na Boże Narodzenie na polskim stole musi być sałatka jarzynowa. Ale... niekoniecznie zawsze taka sama. Tym razem proponujemy jarzynową sałatkę z ciekawymi dodatkami: winogronami oraz czerwoną fasolą. Całość doprawiamy pysznie Majonezem Omega 3:6 WINIARY oraz drobniutko posiekaną papryczką chili. Schłodzoną sałatkę dekorujemy natką, winogronami oraz plasterkami jabłka (skropionego cytryną) i podajemy z bagietką lub chlebem.
Komentarze 0