Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na mus z mango do deserów jest szybki i prosty. Większość pracy wykona za Ciebie blender i lodówka, a efekt - zdecydowanie jest tego wart. Mus z mango możesz zjeść w pucharku, choć nadaje się on również do przełożenia tarty lub innego ciasta.
Do czego najlepiej pasuje mus z mango? To w dużej mierze kwestia indywidualnych upodobań smakowych. Podobnie jak marakuje dobrze komponuje się z delikatnym smakiem, który łagodzi intensywność mango - z jogurtem greckim, śmietanką albo mascarpone. Mango dobrze łączy się także z kokosem oraz z czekoladą - zarówno gorzką, biała jak i mleczną. Mus z mango do deseru wykonany według przepisu dobrze wypada także jako dodatek do bezy albo ciasta biszkoptowego.
Jak przygotować ten przysmak? Receptura jest naprawdę bardzo prosta. Najpierw należy zblendować mleko w proszku z mango i cukrem. Następnie dodaje się stopniowo żelatynę rozpuszczoną w wodzie, nie przerywając miksowania. Po przelaniu do szklanek, pucharków lub innych naczyń należy schłodzić mieszaninę. Właściwą konsystencję mus z mango uzyska mniej więcej po godzinie w lodówce.
W ten sam sposób co z pulpą z mango możesz postąpić też z innymi ulubionymi owocami pomieszać je, uzyskując nowy smak czy też zrobić kolorowe warstwy z dwóch, a nawet trzech różnych owoców.
Mus z mango sprawdza się zarówno jako część warstwowego tortu jak również w roli samodzielnego deseru. Jeśli szukasz nowych, nieoczywistych smaków, to na pewno dobrym pomysł. Lekki mus to dobra przekąska na upały, gdy nie masz ochoty na ciężkie kremy, czekoladę i inne ciężkostrawne słodkości. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom egzotycznych owoców.
Sprawdź również inne przepisy:
Hania