Pomidory z mozzarellą i bazylią
10min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
19.53 g
Węglowodany
4.63 g
Tłuszcze
23.35 g
Wartość energetyczna
304.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
10 min
Krok 1
10 min
Pomidory myję i kroję w plastry. Mozzarellę odcedzam i również delikatnie kroję w plasterki. Na talerzu układam pomidora i ser na przemian - raz plaster pomidora a raz plaster mozzarelli. Następnie delikatnie skrapiam oliwą z oliwek i posypuję opłukaną, porozrywaną bazylią. Można lekko posolić lub popieprzyć do smaku
Pomidory z mozzarellą i bazylią to nic innego jak włoska sałatka Caprese. Wyjątkowe połączenie soczystego pomidora z serem mozzarella i świeżą bazylią polane aromatyczną oliwą z oliwek to idealne rozwiązanie na lekki posiłek w ciągu dnia.
Caprese idealnie się sprawdzi jako dodatek do dania głównego, jak i samodzielny posiłek na drugie śniadanie z dodatkiem pieczywa.
Caprese idealnie się sprawdzi jako dodatek do dania głównego, jak i samodzielny posiłek na drugie śniadanie z dodatkiem pieczywa.
Komentarze 0