Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Ziemniaki
1 
Cebula
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa z oliwek
500 g
Mięso mielone wołowe
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
1 
Papryka czerwona
1 puszka
Fasola Kidney
1 puszka
Kukurydza
1 puszka
Pomidory z puszki całe
1 łyżeczka
Oregano
1 łyżeczka
Czosnek
1 łyżeczka
Kumin
1 trochę
Papryka ostra
1 szczypta
Sól
200 ml
Woda
1 szczypta
Pieprz czarny
2 płaskich łyżek
Kolendra
1 łyżka
Śmietana 12%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
26.06 g
Wartość energetyczna
555.02 kcal
Białko
38.43 g
Węglowodany
46.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
0 min
Przygotuj chili con carne:
Krok 2
4 min
Mięso mielone obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju aż będzie rumiane.
Krok 3
4 min
Dodaj cebulę posiekaną w piórka i podsmaż ją do miękkości.
Krok 4
1 min
Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz odsączoną fasolę.
Krok 5
30 min
Duś pod przykryciem ok. 20 - 30 minut. Podlewając wodą od czasu do czasu w ramach potrzeby. Gotową potrawę posyp posiekaną natką kolendry oraz wykończ - jeśli lubisz - łyżką kwaśnej śmietany
Krok 6
1 min
Całość zalej pomidorami, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY oraz przyprawy (paprykę, kumin, oregano, czosnek, sól, pieprz) i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
0 min
W międzyczasie przygotuj placki:
Krok 8
2 min
W międzyczasie przygotuj placki: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekaj i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Wystudzoną cebulę wymieszaj z ziemniakami oraz jajkiem.
Krok 9
8 min
Całość dopraw solą i pieprzem. Placki smaż małymi porcjami na oleju bądź oliwie, aż będą rumiane i chrupiące.
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 1 z 9

Przygotuj chili con carne:

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 2 z 9

Mięso mielone obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju aż będzie rumiane.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 3 z 9

Dodaj cebulę posiekaną w piórka i podsmaż ją do miękkości.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 4 z 9

Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz odsączoną fasolę.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 5 z 9

Duś pod przykryciem ok. 20 - 30 minut. Podlewając wodą od czasu do czasu w ramach potrzeby. Gotową potrawę posyp posiekaną natką kolendry oraz wykończ - jeśli lubisz - łyżką kwaśnej śmietany

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 6 z 9

Całość zalej pomidorami, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY oraz przyprawy (paprykę, kumin, oregano, czosnek, sól, pieprz) i dokładnie wymieszaj.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 7 z 9

W międzyczasie przygotuj placki:

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 8 z 9

W międzyczasie przygotuj placki: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekaj i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Wystudzoną cebulę wymieszaj z ziemniakami oraz jajkiem.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 9 z 9

Całość dopraw solą i pieprzem. Placki smaż małymi porcjami na oleju bądź oliwie, aż będą rumiane i chrupiące.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne) to pyszne danie, które łączy w sobie wpływy różnych kuchni świata. Wielość składników powoduje, że danie to może nabrać indywidualnego charakteru w zależności od tego, jakie proporcje składników dobierzesz. Warzywa i dobrej jakości mięso mielone podduszone na Kostce Mięsnej WINIARY będą smakowitym farszem i dopełnieniem placków ziemniaczanych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika