Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Ziemniaki
1 
Cebula
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oliwa z oliwek
500  g
Mięso mielone wołowe
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
1 
Papryka czerwona
1  puszka
Fasola Kidney
1  puszka
Kukurydza
1  puszka
Pomidory z puszki całe
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
1  łyżeczka
Kumin
trochę
Papryka ostra
1  szczypta
Sól
200  ml
Woda
1  szczypta
Pieprz czarny
2  płaskich łyżek
Kolendra
1  łyżka
Śmietana 12%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
38.43 g
Węglowodany
46.81 g
Tłuszcze
26.06 g
Wartość energetyczna
555.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
0 min
Przygotuj chili con carne:
Krok 2
4 min
Mięso mielone obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju aż będzie rumiane.
Krok 3
4 min
Dodaj cebulę posiekaną w piórka i podsmaż ją do miękkości.
Krok 4
1 min
Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz odsączoną fasolę.
Krok 5
30 min
Duś pod przykryciem ok. 20 - 30 minut. Podlewając wodą od czasu do czasu w ramach potrzeby. Gotową potrawę posyp posiekaną natką kolendry oraz wykończ - jeśli lubisz - łyżką kwaśnej śmietany
Krok 6
1 min
Całość zalej pomidorami, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY oraz przyprawy (paprykę, kumin, oregano, czosnek, sól, pieprz) i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
0 min
W międzyczasie przygotuj placki:
Krok 8
2 min
W międzyczasie przygotuj placki: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekaj i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Wystudzoną cebulę wymieszaj z ziemniakami oraz jajkiem.
Krok 9
8 min
Całość dopraw solą i pieprzem. Placki smaż małymi porcjami na oleju bądź oliwie, aż będą rumiane i chrupiące.
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 1 z 9

Przygotuj chili con carne:

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 2 z 9

Mięso mielone obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju aż będzie rumiane.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 3 z 9

Dodaj cebulę posiekaną w piórka i podsmaż ją do miękkości.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 4 z 9

Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz odsączoną fasolę.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 5 z 9

Duś pod przykryciem ok. 20 - 30 minut. Podlewając wodą od czasu do czasu w ramach potrzeby. Gotową potrawę posyp posiekaną natką kolendry oraz wykończ - jeśli lubisz - łyżką kwaśnej śmietany

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 6 z 9

Całość zalej pomidorami, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY oraz przyprawy (paprykę, kumin, oregano, czosnek, sól, pieprz) i dokładnie wymieszaj.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 7 z 9

W międzyczasie przygotuj placki:

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 8 z 9

W międzyczasie przygotuj placki: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekaj i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Wystudzoną cebulę wymieszaj z ziemniakami oraz jajkiem.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Krok 9 z 9

Całość dopraw solą i pieprzem. Placki smaż małymi porcjami na oleju bądź oliwie, aż będą rumiane i chrupiące.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne) to pyszne danie, które łączy w sobie wpływy różnych kuchni świata. Wielość składników powoduje, że danie to może nabrać indywidualnego charakteru w zależności od tego, jakie proporcje składników dobierzesz. Warzywa i dobrej jakości mięso mielone podduszone na Kostce Mięsnej WINIARY będą smakowitym farszem i dopełnieniem placków ziemniaczanych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
38.4g / 27%
Węglowodany
46.8g / 32%
Tłuszcze
26.1g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika