Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczona feta z bakłażanem i oliwkami w sosie pomidorowym Winiary z dodatkiem mięty

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jagna Niedzielska
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Bakłażan
150  g
Ser feta
10 
Dowolne oliwki (u mnie kalamata)
1  słoik
Sos Boloński WINIARY (lub inny dowolny pomidorowy sos WINIARY)
10  liści
Świeża mięta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.81 g
Węglowodany
49.81 g
Tłuszcze
20.75 g
Wartość energetyczna
456.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Bakłażana pokrój w grube, ok. 4 cm słupki, następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu. Podczas smażenia dociskaj bakłażany, tak żeby wydusić z niej wodę. Woda będzie parować, a bakłażan nabierze złotobrązowej skórki.
Krok 2
2 min
Następnie dodaj sos pomidorowy Winiary i oliwki, podsmaż przez 2 minuty.
Krok 3
15 min
Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy z bakłażanem, na środek połóż cały kawałek fety i zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut.
Krok 4
3 min
Całość obsyp posiekaną miętą.
Pieczona feta z bakłażanem i oliwkami w sosie pomidorowym Winiary z dodatkiem mięty

Krok 1 z 4

Bakłażana pokrój w grube, ok. 4 cm słupki, następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu. Podczas smażenia dociskaj bakłażany, tak żeby wydusić z niej wodę. Woda będzie parować, a bakłażan nabierze złotobrązowej skórki.

Pieczona feta z bakłażanem i oliwkami w sosie pomidorowym Winiary z dodatkiem mięty

Krok 2 z 4

Następnie dodaj sos pomidorowy Winiary i oliwki, podsmaż przez 2 minuty.

Pieczona feta z bakłażanem i oliwkami w sosie pomidorowym Winiary z dodatkiem mięty

Krok 3 z 4

Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy z bakłażanem, na środek połóż cały kawałek fety i zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut.

Pieczona feta z bakłażanem i oliwkami w sosie pomidorowym Winiary z dodatkiem mięty

Krok 4 z 4

Całość obsyp posiekaną miętą.

Witam was w mojej sprytnej i pełnej pomysłów kuchni, w której wraz z Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Pomysł na dzisiejsze danie powstał, kiedy zupełnie nie miałam czasu na długie gotowanie. Znalazłam w lodówce tylko kilka składników a wyszło danie, które doskonale spisze się jako obiad, przekąska czy podwieczorek.

Zaciekawiłam was? Zapraszam w takim razie do wspólnego gotowania! Będzie słodkio, słono, pożywne i jak zawsze zgodnie z filozofią zero waste.

Do tego dania możecie użyć tradycyjnej greckiej fety lub innego sera twarogowego w solance. Moja Mama zawsze mówiła, że każdy z nas potrafi gotować, ale nie każdy kombinować, dlatego nie krępujcie się i kombinujcie! Dorzućcie do sosu pomidorowego ulubione warzywo albo coś co macie pod ręką i zróbcie swoją wersję pieczonej fety.

A po więcej inspiracji zapraszam Was na stronę Winiary.pl gdzie niezmiennie #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Do zobaczenia w kolejnym odcinku!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
19.8g / 17%
Węglowodany
49.8g / 42%
Tłuszcze
20.7g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha