MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wstecz
40 20.7g / 40%
43 49.8g / 43%
17 19.8g / 17%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

(0)
30 min
Łatwy
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Bakłażan
150  g
Ser feta
10 
Dowolne oliwki (u mnie kalamata)
10  liści
Świeża mięta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
49.81 g
Wartość energetyczna
456.23 kcal
Tłuszcze
20.75 g
Białko
19.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Witam was w mojej sprytnej i pełnej pomysłów kuchni, w której wraz z Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Pomysł na dzisiejsze danie powstał, kiedy zupełnie nie miałam czasu na długie gotowanie. Znalazłam w lodówce tylko kilka składników a wyszło danie, które doskonale spisze się jako obiad, przekąska czy podwieczorek.

Zaciekawiłam was? Zapraszam w takim razie do wspólnego gotowania! Będzie słodkio, słono, pożywne i jak zawsze zgodnie z filozofią zero waste.

Do tego dania możecie użyć tradycyjnej greckiej fety lub innego sera twarogowego w solance. Moja Mama zawsze mówiła, że każdy z nas potrafi gotować, ale nie każdy kombinować, dlatego nie krępujcie się i kombinujcie! Dorzućcie do sosu pomidorowego ulubione warzywo albo coś co macie pod ręką i zróbcie swoją wersję pieczonej fety.

A po więcej inspiracji zapraszam Was na stronę Winiary.pl gdzie niezmiennie #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Do zobaczenia w kolejnym odcinku!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Bakłażana pokrój w grube, ok. 4 cm słupki, następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu. Podczas smażenia dociskaj bakłażany, tak żeby wydusić z niej wodę. Woda będzie parować, a bakłażan nabierze złotobrązowej skórki.
  • Krok 2

    2 min
    Następnie dodaj sos pomidorowy Winiary i oliwki, podsmaż przez 2 minuty.
  • Krok 3

    15 min
    Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy z bakłażanem, na środek połóż cały kawałek fety i zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Całość obsyp posiekaną miętą.
Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 1 z 4

Bakłażana pokrój w grube, ok. 4 cm słupki, następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu. Podczas smażenia dociskaj bakłażany, tak żeby wydusić z niej wodę. Woda będzie parować, a bakłażan nabierze złotobrązowej skórki.

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 2 z 4

Następnie dodaj sos pomidorowy Winiary i oliwki, podsmaż przez 2 minuty.

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 3 z 4

Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy z bakłażanem, na środek połóż cały kawałek fety i zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut.

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Krok 4 z 4

Całość obsyp posiekaną miętą.

Przepis w formacie PDF

lite