Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami

(1)
46min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest radish
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Dynia hokkaido
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Rozmaryn
trochę
Bazylia
trochę
Majeranek
trochę
Pieprz czarny
1  ząbek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.15 g
Węglowodany
24.81 g
Tłuszcze
10.43 g
Wartość energetyczna
185.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
10 min
Dynię przekrój na pół i usuń pestki. Pestek nie wyrzucaj - wyłóż na papierowy ręcznik i pozostaw kilka dni do wysuszenia, a następnie spraż na suchej teflonowej patelni i zajadaj ;)
Krok 2
5 min
Pokrój dynię w grubą kostkę lub półksiężyce. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Krok 3
2 min
1 łyżkę oliwy wykorzystaj do posmarowania blachy.
Krok 4
3 min
Dwie łyżki oliwy wymieszaj z ziołami. Do czosnku użyj praski, a następnie dodaj go do ziół i oliwy.
Krok 5
5 min
Przygotowanym sosem wysmaruj (za pomocą pędzelka) dokładnie kawałki dyni.
Krok 6
20 min
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut (aż dynia się delikatnie nie zrumieni). Na ostatnie 5 minut możesz dodać do dyni pestki dyniowe lub słonecznika.
Krok 7
1 min
Słodką i miękką dynię możesz podawać na ciepło, jak i na zimno.
Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami

Krok 1 z 7

Dynię przekrój na pół i usuń pestki. Pestek nie wyrzucaj - wyłóż na papierowy ręcznik i pozostaw kilka dni do wysuszenia, a następnie spraż na suchej teflonowej patelni i zajadaj ;)

Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami

Krok 2 z 7

Pokrój dynię w grubą kostkę lub półksiężyce. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami

Krok 3 z 7

1 łyżkę oliwy wykorzystaj do posmarowania blachy.

Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami

Krok 4 z 7

Dwie łyżki oliwy wymieszaj z ziołami. Do czosnku użyj praski, a następnie dodaj go do ziół i oliwy.

Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami

Krok 5 z 7

Przygotowanym sosem wysmaruj (za pomocą pędzelka) dokładnie kawałki dyni.

Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami

Krok 6 z 7

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut (aż dynia się delikatnie nie zrumieni). Na ostatnie 5 minut możesz dodać do dyni pestki dyniowe lub słonecznika.

Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami

Krok 7 z 7

Słodką i miękką dynię możesz podawać na ciepło, jak i na zimno.

Kiedy w sklepie pojawiają się dynie, co roku nie można się im oprzeć. I dziś coś bardzo prostego, bo dynia hokkaido nie potrzebuje wiele dodatków, aby smakować. Pieczone kawałki słodkiej dyni, z dodatkiem ziół, czosnku i oliwy - doskonałe na przekąskę do pracy, na spotkanie ze znajomymi, ale także jako baza do innych dań, np. zupy dyniowej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 11/08/2020 - 18:17 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha