Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami
46min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.15 g
Węglowodany
24.81 g
Tłuszcze
10.43 g
Wartość energetyczna
185.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
46 min
Krok 1
10 min
Dynię przekrój na pół i usuń pestki. Pestek nie wyrzucaj - wyłóż na papierowy ręcznik i pozostaw kilka dni do wysuszenia, a następnie spraż na suchej teflonowej patelni i zajadaj ;)
Krok 2
5 min
Pokrój dynię w grubą kostkę lub półksiężyce. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Krok 3
2 min
1 łyżkę oliwy wykorzystaj do posmarowania blachy.
Krok 4
3 min
Dwie łyżki oliwy wymieszaj z ziołami. Do czosnku użyj praski, a następnie dodaj go do ziół i oliwy.
Krok 5
5 min
Przygotowanym sosem wysmaruj (za pomocą pędzelka) dokładnie kawałki dyni.
Krok 6
20 min
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut (aż dynia się delikatnie nie zrumieni). Na ostatnie 5 minut możesz dodać do dyni pestki dyniowe lub słonecznika.
Krok 7
1 min
Słodką i miękką dynię możesz podawać na ciepło, jak i na zimno.
Kiedy w sklepie pojawiają się dynie, co roku nie można się im oprzeć. I dziś coś bardzo prostego, bo dynia hokkaido nie potrzebuje wiele dodatków, aby smakować. Pieczone kawałki słodkiej dyni, z dodatkiem ziół, czosnku i oliwy - doskonałe na przekąskę do pracy, na spotkanie ze znajomymi, ale także jako baza do innych dań, np. zupy dyniowej.
Komentarze 2