Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
15.4g / 15%
Węglowodany
15.3g / 15%
Tłuszcze
30.7g / 70%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

+

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Wróć

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

(0)
1 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
80  dag
Kiełbasa biała surowa
1 
Ciasto Francuskie
8 
Jajko
1  łyżka
Bułka tarta
0.25  łyżka
Masło
2  łyżek
Sos chrzanowy WINIARY
2 
Papryka czerwona
1 
Cebula
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  pęczek
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.39 g
Węglowodany
15.31 g
Tłuszcze
30.74 g
Wartość energetyczna
402.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiadomo, że na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek ani białej kiełbasy. W tym roku, w ramach świeżego podejścia do klasyki, proponujemy Ci przepis na białą kiełbasę z jajkiem zapiekaną w cieście. Tym daniem możesz delektować się nią ciepło lub na zimno, jak wolisz, ale koniecznie z pysznym Sosem chrzanowym WINIARY.

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1

    15 min
    Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i odstaw.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na patelni, aż zmięknie.
  • Krok 3

    10 min
    Paprykę pokrój w kostkę (uwaga: Farsz możesz dodatkowo urozmaicić, dodając zamiast całej czerwonej papryki – po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej – wtedy pieczeń będzie bardziej kolorowa, dodatek ostrej papryczki chili spowoduje, że danie nabierze pikantnego charakteru), a natkę posiekaj.
  • Krok 4

    5 min
    Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj (bułka tarta pozwoli łatwo kontrolować konsystencję).
  • Krok 5

    3 min
    Na blaszce rozwiń połowę ciasta francuskiego (uwaga: jeśli nie masz ciasta francuskiego, możesz wykorzystać ciasto kruche bez cukru). Na to wyłóż połowę mięsa.
  • Krok 6

    5 min
    Jajka lekko wyrównaj, odcinając ich „spiczaste” końce, aby lepiej pasowały do siebie w foremce. Poukładaj jajka jedno za drugim na środku pieczeni, lekko je zagłębiając.
  • Krok 7

    3 min
    Całość przykryj pozostałym mięsem, formując zgrabny kształt. Na wierzchu rozłóż pozostałe ciasto i dokładnie sklej brzegi, wypuszczając całe powietrze ze środka.
  • Krok 8

    45 min
    Całość piecz ok. 45 min. w temp 180°C.
  • Krok 9

    1 min
    Podawaj na ciepło lub zimno z Sosem Chrzanowym Winiary.
Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 1 z 9

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i odstaw.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 2 z 9

Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na patelni, aż zmięknie.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 3 z 9

Paprykę pokrój w kostkę (uwaga: Farsz możesz dodatkowo urozmaicić, dodając zamiast całej czerwonej papryki – po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej – wtedy pieczeń będzie bardziej kolorowa, dodatek ostrej papryczki chili spowoduje, że danie nabierze pikantnego charakteru), a natkę posiekaj.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 4 z 9

Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj (bułka tarta pozwoli łatwo kontrolować konsystencję).

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 5 z 9

Na blaszce rozwiń połowę ciasta francuskiego (uwaga: jeśli nie masz ciasta francuskiego, możesz wykorzystać ciasto kruche bez cukru). Na to wyłóż połowę mięsa.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 6 z 9

Jajka lekko wyrównaj, odcinając ich „spiczaste” końce, aby lepiej pasowały do siebie w foremce. Poukładaj jajka jedno za drugim na środku pieczeni, lekko je zagłębiając.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 7 z 9

Całość przykryj pozostałym mięsem, formując zgrabny kształt. Na wierzchu rozłóż pozostałe ciasto i dokładnie sklej brzegi, wypuszczając całe powietrze ze środka.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 8 z 9

Całość piecz ok. 45 min. w temp 180°C.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 9 z 9

Podawaj na ciepło lub zimno z Sosem Chrzanowym Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
O Ola

Pewnie normalna surowa, bo przecież będzie się piekła jako farsz w piekarniku :-)

Winiary
Expert

Olu, dokładnie tak - poprawiliśmy nieco przepis :) Pozdrawiamy!

Z Zainteresowana

Biała kiełbasa ma być surowa czy nie? Jaka powinna być zastosowana w tym przepisie?

Winiary
Expert

Zainteresowana, dziękujemy za pytanie, doprecyzowaliśmy to w przepisie. Biała kiełbasa użyta w przepisie powinna być surowa - ponieważ będziemy ją zapiekać jako farsz w cieście :) Daj znać, jak wyszła pieczeń :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mini-pie z białą kiełbasą

    Mini-pie z białą kiełbasą

    1 godz 5 min Łatwy
  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni
  • Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

    Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

    6 godz Średni
  • Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

    Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu