Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

0
92 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Sos chrzanowy WINIARY
1 kg
Kiełbasa biała
1 
Ciasto Francuskie
10 
Jajko
1 łyżka
Bułka tarta
1 trochę
Masło
1 
Papryka czerwona
1 
Cebula
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
1 pęczek
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.47 g
Wartość energetyczna
738.87 kcal
Białko
28.07 g
Tłuszcze
58.51 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

92 min
Krok 1
15 min
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i odstaw.
Krok 2
5 min
Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na patelni, aż zmięknie.
Krok 3
10 min
Paprykę pokrój w kostkę (uwaga: Farsz możesz dodatkowo urozmaicić, dodając zamiast całej czerwonej papryki – po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej – wtedy pieczeń będzie bardziej kolorowa, dodatek ostrej papryczki chili spowoduje, że danie nabierze pikantnego charakteru), a natkę posiekaj.
Krok 4
5 min
Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj (bułka tarta pozwoli łatwo kontrolować konsystencję).
Krok 5
3 min
Na blaszce rozwiń połowę ciasta francuskiego (uwaga: jeśli nie masz ciasta francuskiego, możesz wykorzystać ciasto kruche bez cukru). Na to wyłóż połowę mięsa.
Krok 6
5 min
Jajka lekko wyrównaj, odcinając ich „spiczaste” końce, aby lepiej pasowały do siebie w foremce. Poukładaj jajka jedno za drugim na środku pieczeni, lekko je zagłębiając.
Krok 7
3 min
Całość przykryj pozostałym mięsem, formując zgrabny kształt. Na wierzchu rozłóż pozostałe ciasto i dokładnie sklej brzegi, wypuszczając całe powietrze ze środka.
Krok 8
45 min
Całość piecz ok. 45 min. w temp 180°C.
Krok 9
1 min
Podawaj na ciepło lub zimno z Sosem Chrzanowym Winiary.
Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 1 z 9

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i odstaw.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 2 z 9

Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na patelni, aż zmięknie.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 3 z 9

Paprykę pokrój w kostkę (uwaga: Farsz możesz dodatkowo urozmaicić, dodając zamiast całej czerwonej papryki – po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej – wtedy pieczeń będzie bardziej kolorowa, dodatek ostrej papryczki chili spowoduje, że danie nabierze pikantnego charakteru), a natkę posiekaj.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 4 z 9

Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj (bułka tarta pozwoli łatwo kontrolować konsystencję).

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 5 z 9

Na blaszce rozwiń połowę ciasta francuskiego (uwaga: jeśli nie masz ciasta francuskiego, możesz wykorzystać ciasto kruche bez cukru). Na to wyłóż połowę mięsa.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 6 z 9

Jajka lekko wyrównaj, odcinając ich „spiczaste” końce, aby lepiej pasowały do siebie w foremce. Poukładaj jajka jedno za drugim na środku pieczeni, lekko je zagłębiając.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 7 z 9

Całość przykryj pozostałym mięsem, formując zgrabny kształt. Na wierzchu rozłóż pozostałe ciasto i dokładnie sklej brzegi, wypuszczając całe powietrze ze środka.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 8 z 9

Całość piecz ok. 45 min. w temp 180°C.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 9 z 9

Podawaj na ciepło lub zimno z Sosem Chrzanowym Winiary.

Wiadomo, że na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek ani białej kiełbasy. W tym roku, w ramach świeżego podejścia do klasyki, proponujemy Ci przepis na białą kiełbasę z jajkiem zapiekaną w cieście. Tym daniem możesz delektować się nią ciepło lub na zimno, jak wolisz, ale koniecznie z pysznym Sosem Chrzanowym Winiary.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika