Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście
Dodaj do CookBook

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

(2)
1 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
80  dag
Kiełbasa biała surowa
1 
Ciasto Francuskie
8 
Jajko
1  łyżka
Bułka tarta
0.25  łyżka
Masło
2  łyżek
Sos chrzanowy WINIARY
2 
Papryka czerwona
1 
Cebula
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  pęczek
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.3 g
Wartość energetyczna
403 kcal
Tłuszcze
30.7 g
Białko
15.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiadomo, że na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek ani białej kiełbasy. W tym roku, w ramach świeżego podejścia do klasyki, proponujemy Ci przepis na białą kiełbasę z jajkiem zapiekaną w cieście. Tym daniem możesz delektować się nią ciepło lub na zimno, jak wolisz, ale koniecznie z pysznym Sosem chrzanowym WINIARY.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1

    15 min
    Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i odstaw.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na patelni, aż zmięknie.
  • Krok 3

    10 min
    Paprykę pokrój w kostkę (uwaga: Farsz możesz dodatkowo urozmaicić, dodając zamiast całej czerwonej papryki – po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej – wtedy pieczeń będzie bardziej kolorowa, dodatek ostrej papryczki chili spowoduje, że danie nabierze pikantnego charakteru), a natkę posiekaj.
  • Krok 4

    5 min
    Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj (bułka tarta pozwoli łatwo kontrolować konsystencję).
  • Krok 5

    3 min
    Na blaszce rozwiń połowę ciasta francuskiego (uwaga: jeśli nie masz ciasta francuskiego, możesz wykorzystać ciasto kruche bez cukru). Na to wyłóż połowę mięsa.
  • Krok 6

    5 min
    Jajka lekko wyrównaj, odcinając ich „spiczaste” końce, aby lepiej pasowały do siebie w foremce. Poukładaj jajka jedno za drugim na środku pieczeni, lekko je zagłębiając.
  • Krok 7

    3 min
    Całość przykryj pozostałym mięsem, formując zgrabny kształt. Na wierzchu rozłóż pozostałe ciasto i dokładnie sklej brzegi, wypuszczając całe powietrze ze środka.
  • Krok 8

    45 min
    Całość piecz ok. 45 min. w temp 180°C.
  • Krok 9

    1 min
    Podawaj na ciepło lub zimno z Sosem Chrzanowym Winiary.
Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 1 z 9

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i odstaw.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 2 z 9

Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na patelni, aż zmięknie.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 3 z 9

Paprykę pokrój w kostkę (uwaga: Farsz możesz dodatkowo urozmaicić, dodając zamiast całej czerwonej papryki – po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej – wtedy pieczeń będzie bardziej kolorowa, dodatek ostrej papryczki chili spowoduje, że danie nabierze pikantnego charakteru), a natkę posiekaj.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 4 z 9

Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj (bułka tarta pozwoli łatwo kontrolować konsystencję).

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 5 z 9

Na blaszce rozwiń połowę ciasta francuskiego (uwaga: jeśli nie masz ciasta francuskiego, możesz wykorzystać ciasto kruche bez cukru). Na to wyłóż połowę mięsa.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 6 z 9

Jajka lekko wyrównaj, odcinając ich „spiczaste” końce, aby lepiej pasowały do siebie w foremce. Poukładaj jajka jedno za drugim na środku pieczeni, lekko je zagłębiając.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 7 z 9

Całość przykryj pozostałym mięsem, formując zgrabny kształt. Na wierzchu rozłóż pozostałe ciasto i dokładnie sklej brzegi, wypuszczając całe powietrze ze środka.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 8 z 9

Całość piecz ok. 45 min. w temp 180°C.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Krok 9 z 9

Podawaj na ciepło lub zimno z Sosem Chrzanowym Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
22
00
00
00

Opinie

4

Ola

Pewnie normalna surowa, bo przecież będzie się piekła jako farsz w piekarniku :-)
Anonim (niezweryfikowany) 03/29/2021-01:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/16/2021-12:08 CEST
Olu, dokładnie tak - poprawiliśmy nieco przepis :) Pozdrawiamy!
4

Zainteresowana

Biała kiełbasa ma być surowa czy nie? Jaka powinna być zastosowana w tym przepisie?
Anonim (niezweryfikowany) 03/23/2021-09:45 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/16/2021-12:07 CEST
Zainteresowana, dziękujemy za pytanie, doprecyzowaliśmy to w przepisie. Biała kiełbasa użyta w przepisie powinna być surowa - ponieważ będziemy ją zapiekać jako farsz w cieście :) Daj znać, jak wyszła pieczeń :) Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Kasseler (pieczeń) w sosie cebulowo-musztardowym

    Kasseler (pieczeń) w sosie cebulowo-musztardowym

    1 godz 12 min Łatwy
  • Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    2 godz 22 min Łatwy
  • Chałka z pieczenią i pieczarkami

    Chałka z pieczenią i pieczarkami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu