Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Omlet ze szpinakiem i szynką

0
32 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Szpinak świeży
1 ząbek
Czosnek
3 
Jajko
2 łyżek
Mleko
1 trochę
Masło
50 g
Szynka
20 g
Ser żółty
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.7 g
Tłuszcze
19.86 g
Węglowodany
6.34 g
Wartość energetyczna
278.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
10 min
Umyj szpinak i wrzuć na suchą patelnię na średnim ogniu. Podsmaż chwilę, odsącz nadmiar wody i odłóż. Przesiekaj trochę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 2
5 min
Jajka rozbij w misce i rozmieszaj za pomocą widelca. Dodaj sól, pieprz oraz 2 łyżki mleka.
Krok 3
5 min
Rozgrzej patelnię, dodaj 1 łyżkę lub 2 łyżki masła albo oleju rzepakowego. Wlej jajka na środek patelni i rozprowadź równomiernie. Podważ jeden z brzegów omletu i przechyl patelnię tak, aby masa jajeczna z wierzchu spłynęła na patelnię.
Krok 4
5 min
Kiedy jajka się zetną, wyłóż na wierzch na jedną połowę podsmażony szpinak, dodaj szynkę (możesz ją wcześniej podsmażyć). Całość możesz posypać żółtym serem.
Krok 5
5 min
Następnie nałóż drugą połowę omletu na tę z farszem, podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
Krok 6
2 min
Podawaj omlet posmarowany leciutko Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
Omlet ze szpinakiem i szynką

Krok 1 z 6

Umyj szpinak i wrzuć na suchą patelnię na średnim ogniu. Podsmaż chwilę, odsącz nadmiar wody i odłóż. Przesiekaj trochę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

Omlet ze szpinakiem i szynką

Krok 2 z 6

Jajka rozbij w misce i rozmieszaj za pomocą widelca. Dodaj sól, pieprz oraz 2 łyżki mleka.

Omlet ze szpinakiem i szynką

Krok 3 z 6

Rozgrzej patelnię, dodaj 1 łyżkę lub 2 łyżki masła albo oleju rzepakowego. Wlej jajka na środek patelni i rozprowadź równomiernie. Podważ jeden z brzegów omletu i przechyl patelnię tak, aby masa jajeczna z wierzchu spłynęła na patelnię.

Omlet ze szpinakiem i szynką

Krok 4 z 6

Kiedy jajka się zetną, wyłóż na wierzch na jedną połowę podsmażony szpinak, dodaj szynkę (możesz ją wcześniej podsmażyć). Całość możesz posypać żółtym serem.

Omlet ze szpinakiem i szynką

Krok 5 z 6

Następnie nałóż drugą połowę omletu na tę z farszem, podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.

Omlet ze szpinakiem i szynką

Krok 6 z 6

Podawaj omlet posmarowany leciutko Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Poranek może nastroić nas pozytywnie, zwłaszcza jeżeli zjemy pyszne i sycące śniadanie, które da nam energię na kilka następnych godzin. Na dobry i smaczny początek dnia polecamy wspaniały omlet ze szpinakiem i szynką, pachnący delikatnie czosnkiem, z ciągnącym się serem żółtym i dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Omlet ze szpinakiem, szynką i serem możesz podawać z posiekanym szczypiorkiem i do chrupiącego pieczywa oraz Twojej ulubionej aromatycznej kawy. Od razu poranek brzmi lepiej!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika