Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Poranek może nastroić nas pozytywnie, zwłaszcza jeżeli zjemy pyszne i sycące śniadanie, które da nam energię na kilka następnych godzin. Na dobry i smaczny początek dnia polecamy wspaniały omlet ze szpinakiem i szynką, pachnący delikatnie czosnkiem, z ciągnącym się serem żółtym i dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Omlet ze szpinakiem, szynką i serem możesz podawać z posiekanym szczypiorkiem i do chrupiącego pieczywa oraz Twojej ulubionej aromatycznej kawy. Od razu poranek brzmi lepiej! Do omleta pasują właściwie wszystkie warzywa. Jeśli w Twojej lodówce czeka świeży szpinak, który najlepsze czasy ma już za sobą, omlet z przepisu to świetny pomysł, by go użyć.
Przygotowanie
32 min
Krok 1
10 min
Umyj szpinak i wrzuć na suchą patelnię na średnim ogniu. Podsmaż chwilę, odsącz nadmiar wody i odłóż. Przesiekaj trochę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 2
5 min
Jajka rozbij w misce i rozmieszaj za pomocą widelca. Dodaj sól, pieprz oraz 2 łyżki mleka.
Krok 3
5 min
Rozgrzej patelnię, dodaj 1 łyżkę lub 2 łyżki masła albo oleju rzepakowego. Wlej jajka na środek patelni i rozprowadź równomiernie. Podważ jeden z brzegów omletu i przechyl patelnię tak, aby masa jajeczna z wierzchu spłynęła na patelnię.
Krok 4
5 min
Kiedy jajka się zetną, wyłóż na wierzch na jedną połowę podsmażony szpinak, dodaj szynkę (możesz ją wcześniej podsmażyć). Całość możesz posypać żółtym serem.
Krok 5
5 min
Następnie nałóż drugą połowę omletu na tę z farszem, podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
Umyj szpinak i wrzuć na suchą patelnię na średnim ogniu. Podsmaż chwilę, odsącz nadmiar wody i odłóż. Przesiekaj trochę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 2
z
6
Jajka rozbij w misce i rozmieszaj za pomocą widelca. Dodaj sól, pieprz oraz 2 łyżki mleka.
Krok 3
z
6
Rozgrzej patelnię, dodaj 1 łyżkę lub 2 łyżki masła albo oleju rzepakowego. Wlej jajka na środek patelni i rozprowadź równomiernie. Podważ jeden z brzegów omletu i przechyl patelnię tak, aby masa jajeczna z wierzchu spłynęła na patelnię.
Krok 4
z
6
Kiedy jajka się zetną, wyłóż na wierzch na jedną połowę podsmażony szpinak, dodaj szynkę (możesz ją wcześniej podsmażyć). Całość możesz posypać żółtym serem.
Krok 5
z
6
Następnie nałóż drugą połowę omletu na tę z farszem, podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0