Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ogórki po warszawsku
Dodaj do CookBook

Ogórki po warszawsku

(0)
25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest annschedin
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  słoików
Ogórek
6  gałązek
Koperek
14  ząbków
Czosnek
4 
Cebula
3 
Marchewka
6  szklanek
Woda
1  szklanka
Ocet
1  szklanka
Cukier
1  łyżka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.4 g
Wartość energetyczna
208.5 kcal
Tłuszcze
0.6 g
Białko
3.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ogórki po warszawsku nie są trudne w przygotowaniu, a wychodzą niezwykle pyszne. Świetnie nadadzą się na przekąskę czy przystawkę, a danie główne przez nie uzupełnione, zyska nowego wymiaru. Dlatego jeśli szukasz czegoś aromatycznego, co wprost będzie się rozpływać w Twoich ustach, koniecznie wypróbuj ten przepis. Korzystały już z niego nasze babcie, dlatego możesz mieć pewność, że uda Ci się stworzyć tradycyjną, pyszną sałatkę. I to w mniej niż pół godziny, ponieważ mycie warzyw, ich krojenie, układanie w słoikach oraz dodawanie zalewy będzie wymagać jedynie 25 minut wolnego czasu.


Przepis, który wszystkim smakuje

Ogórki po warszawsku to tradycyjny dodatek, który został już przetestowany przez wiele pokoleń. Werdykt jest jeden — smakuje każdemu. Z zachwytem zajadają się nimi dorośli, seniorzy, a także dzieci. Ta sałatka pojawia się na niedzielnym stole, podczas codziennych obiadów, na spotkaniach ze znajomymi, a także nawet podczas większych umiejętności. W dodatku można ją jeść przez cały rok! Wystarczy, że w sezonie założysz swoje ogórki po warszawsku do słoika. Dzięki temu będziesz mógł(mogła) sięgać po nie zawsze wtedy, kiedy Ty lub ktoś bliski będzie miał ochotę na aromatyczną sałatkę.


Ogórki po warszawsku — sprawdzony przepis z kilku składników

Przepis na ogórki po warszawsku jest nie tylko szybki w wykonaniu, ale także bardzo prosty. Aby cieszyć się przepyszną sałatką, będziesz potrzebować zaledwie dziewięciu składników. I to takich, które bez problemu znajdziesz w pobliskim markecie. Część z nich z pewnością masz już w swojej kuchni. Pomimo tego, że produkty, z jakich składa się przepis na ogórki po warszawsku, nie są niczym wyszukanym, to zdecydowanie nie można tego powiedzieć o samej sałatce. Odpowiednie proporcje składników sprawiają, że jest to prawdziwy majstersztyk. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj i przekonaj się sam(a)!


Przepis na ogórki po warszawsku — do czego będzie pasował?

Przepis na ogórki po warszawsku możesz wykorzystać do wielu dań. Taka sałatka doskonale sprawdzi się do potraw obiadowych, Może wówczas pojawić się w towarzystwie kawałka mięsa oraz ziemniaków. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby dodać do niej kotleta z fasoli oraz frytki. A może masz ochotę na ogórki po warszawsku między posiłkami? Tak samo dobrze będzie również smakować jako niewielka przekąska, która zaspokoi Twój apetyt. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją w formie przystawki przed większym obiadem lub kolacją.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    5 min
    Ogórki umyć wraz z innymi składnikami. Marchew, cebulę, czosnek obrać.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokroić w piórka, marchew w plastry lub jak kto woli zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 3

    5 min
    Wszystkie składniki wraz z ogórkami poukładać do wyparzonych słoików. Wodę, ocet, cukier i sól zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić i zagotować słoiki około 10 minut.
Ogórki po warszawsku

Krok 1 z 3

Ogórki umyć wraz z innymi składnikami. Marchew, cebulę, czosnek obrać.

Ogórki po warszawsku

Krok 2 z 3

Cebulę pokroić w piórka, marchew w plastry lub jak kto woli zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ogórki po warszawsku

Krok 3 z 3

Wszystkie składniki wraz z ogórkami poukładać do wyparzonych słoików. Wodę, ocet, cukier i sól zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić i zagotować słoiki około 10 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    23 min Łatwy
  • Domowe ogórki małosolne – przepis

    Domowe ogórki małosolne – przepis

    20 min Łatwy
  • Botwinka z ogórkiem

    Botwinka z ogórkiem

    44 min Łatwy
  • Przepis na ogórki małosolne

    Przepis na ogórki małosolne

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu