Muffinki dyniowe ze skórką pomarańczy i kremem limonkowym
75min
Łatwy
2
Jajko
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Oliwa z oliwek
200 g
Dynia piżmowa
1 szklanka
Mąka pszenna
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
2 łyżek
Skórka z pomarańczy
1 szczypta
Sól
2 łyżek
Masło
3 łyżek
Cukier puder
150 g
Serek mascarpone
2 łyżek
Skórka z pomarańczy
1
Sok z limonki
.
Wartości odżywcze
Białko
8.09 g
Węglowodany
74.7 g
Tłuszcze
49.5 g
Wartość energetyczna
753.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
10 min
Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj olej, startą na tarce o drobnych oczkach dynię i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Krok 2
40 min
Wylej do blaszki na muffinki, wyłożonej papilotkami lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Krok 3
5 min
Przygotuj krem – w misce ucieraj masło z cukrem pudrem, aż do uzyskania puszystej masy.
Krok 4
5 min
Następnie dodawaj po jednej łyżce serka śmietankowego, jednocześnie mieszając całość, aż masa stanie się jednolita.
Krok 5
5 min
Dodaj sok i 3 skórki otartej z całej limonki oraz skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
5 min
Wystudzone muffinki posmaruj przygotowanym kremem lub użyj rękawa cukierniczego do stworzenia ciekawego wzoru na wierzchu.
Krok 7
5 min
Posyp krem pozostałą startą skórką z limonki dla podkreślenia koloru deseru.
Komentarze 0