Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Muffinki dyniowe ze skórką pomarańczy i kremem limonkowym

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
5 5 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Jajko
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Oliwa z oliwek
200 g
Dynia piżmowa
1 szklanka
Mąka pszenna
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
2 łyżek
Skórka z pomarańczy
1 szczypta
Sól
2 łyżek
Masło
3 łyżek
Cukier puder
150 g
Serek mascarpone
2 łyżek
Skórka z pomarańczy
1 
Sok z limonki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
753.08 kcal
Białko
8.09 g
Węglowodany
69.91 g
Tłuszcze
54.29 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj olej, startą na tarce o drobnych oczkach dynię i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Krok 2
40 min
Wylej do blaszki na muffinki, wyłożonej papilotkami lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Krok 3
5 min
Przygotuj krem – w misce ucieraj masło z cukrem pudrem, aż do uzyskania puszystej masy.
Krok 4
5 min
Następnie dodawaj po jednej łyżce serka śmietankowego, jednocześnie mieszając całość, aż masa stanie się jednolita.
Krok 5
5 min
Dodaj sok i 3 skórki otartej z całej limonki oraz skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
5 min
Wystudzone muffinki posmaruj przygotowanym kremem lub użyj rękawa cukierniczego do stworzenia ciekawego wzoru na wierzchu.
Krok 7
5 min
Posyp krem pozostałą startą skórką z limonki dla podkreślenia koloru deseru.
Muffinki dyniowe ze skórką pomarańczy i kremem limonkowym

Krok 1 z 7

Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj olej, startą na tarce o drobnych oczkach dynię i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksuj.

Muffinki dyniowe ze skórką pomarańczy i kremem limonkowym

Krok 2 z 7

Wylej do blaszki na muffinki, wyłożonej papilotkami lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Muffinki dyniowe ze skórką pomarańczy i kremem limonkowym

Krok 3 z 7

Przygotuj krem – w misce ucieraj masło z cukrem pudrem, aż do uzyskania puszystej masy.

Muffinki dyniowe ze skórką pomarańczy i kremem limonkowym

Krok 4 z 7

Następnie dodawaj po jednej łyżce serka śmietankowego, jednocześnie mieszając całość, aż masa stanie się jednolita.

Muffinki dyniowe ze skórką pomarańczy i kremem limonkowym

Krok 5 z 7

Dodaj sok i 3 skórki otartej z całej limonki oraz skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj.

Muffinki dyniowe ze skórką pomarańczy i kremem limonkowym

Krok 6 z 7

Wystudzone muffinki posmaruj przygotowanym kremem lub użyj rękawa cukierniczego do stworzenia ciekawego wzoru na wierzchu.

Muffinki dyniowe ze skórką pomarańczy i kremem limonkowym

Krok 7 z 7

Posyp krem pozostałą startą skórką z limonki dla podkreślenia koloru deseru.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika