Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Łosoś z patelni
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
51.7g / 39%
Węglowodany
1.8g / 1%
Tłuszcze
36.6g / 60%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Łosoś z patelni

+

Łosoś z patelni

Wróć

Łosoś z patelni

(3)
35min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ELWIRKA

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Łosoś
trochę
Czosnek granulowany
trochę
Pieprz
2  łyżek
Olej
2  łyżek
Masło
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
0.25 
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
51.71 g
Węglowodany
1.76 g
Tłuszcze
36.56 g
Wartość energetyczna
550.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Łosoś — niegdyś przysmak wyższej klasy średniej — od dawna gości na polskich stołach. Choć stracił swój wizerunek drogiej ryby, to nadal jest często wybierany przez Polaków jako ryba typowo świąteczna lub obiadowa. Swój sukces zawdzięcza tłuszczom, które sprawiają, że mięso jest delikatne i nie wysusza się tak łatwo, jak inne ryby. Łosoś to nie tylko smaczna i wyjątkowo mięsista ryba. To także kwasy tłuszczowe omega 3, które działają antymiażdżycowo i przeciwzapalnie. Łosoś ma niski indeks glikemiczny, a więc mogą go jeść również diabetycy. To prawdziwa kopalnia witamin z grupy A, D i E. Ze względu na swoje właściwości, ryba ta powinna znaleźć się w diecie każdego dorosłego człowieka — ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim jednak łosoś jest bardzo smaczny — pieczony, smażony czy w formie szaszłyków stanowi atrakcyjny wybór na śniadanie, obiad czy przekąskę.

Jak powstaje łosoś z patelni? To bardzo proste. Wystarczy tylko około pół kilograma łososia, przyprawy oraz przyprawa w płynie MAGGI. Przeczytaj nasz przepis na łososia z patelni, którego przygotujesz w pół godziny! To najprostszy i najszybszy przepis na smacznego, smażonego.

Na początku umyj i osusz łososia z pomocą papierowego ręcznika. Nie zdejmuj skóry — po usmażeniu będzie przyjemnie chrupiąca. Jeśli łosoś ma widoczne ości, usuń je. Następnie weź patelnię i rozpuść na niej masło – nada ono rybie delikatnego smaku. Pokrojoną na kawałki rybę włóż na patelnię, popieprz, skrop cytryną, Dodaj szczyptę czosnku granulowanego. Nie zapomnij skropić łososia przyprawą Maggi. Po upływie kilku minut przełóż łososia na drugą stronę i smaż aż do zarumienienia. Przed podaniem możesz jeszcze raz skropić łososia cytryną oraz posypać pieprzem. Najlepszy będzie ten świeżo zmielony. Gotowe!

Co pasuje do smażonej ryby? Łosoś świetnie komponuje się z frytkami, pieczonymi lub gotowanymi ziemniaczkami. Świetnym zamiennikiem ziemniaków będzie ryż basmati — również o niskim indeksie glikemicznym — lub purée z dyni. Pamiętaj, aby podać rybę w towarzystwie warzy — dzięki temu posiłek będzie pełnowartościowy. Dobrym towarzystwem dla smażonego łososia jest szpinak lub gotowany brokuł. Sprawdzi się również mix sałat z ulubionym warzywem i oliwą z oliwek.

Sprawdź nasz przepis na dzwonki z łososia na patelni w formie listy „krok po kroku” – znajdziesz ją na dole strony. Na stronie WINIARY znajdziesz również inne przepisy na pyszne ryby oraz dodatki w postaci surówek i sałatek. Zobacz, co jeszcze dla Ciebie przygotowaliśmy.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozpuścić masło i dolać olej
  • Krok 2

    10 min
    Ułożyc na rozgrzanym tłuszczu kawałki ryby, posypac pieprzem, czosnkiem granulowanym, skropic sokiem z cytryny oraz przyprawą maggi
  • Krok 3

    10 min
    Po kilku minutach odwrócić na drugą stronę i dosmażyć, przyprawić tak samo jak z pierwszej strony.
  • Krok 4

    5 min
    Na talerzu można skropić jeszcze raz sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Podawać z pieczywem, frytkami lub ziemniakami z wody lub pieczonymi.
Łosoś z patelni

Krok 1 z 4

Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozpuścić masło i dolać olej

Łosoś z patelni

Krok 2 z 4

Ułożyc na rozgrzanym tłuszczu kawałki ryby, posypac pieprzem, czosnkiem granulowanym, skropic sokiem z cytryny oraz przyprawą maggi

Łosoś z patelni

Krok 3 z 4

Po kilku minutach odwrócić na drugą stronę i dosmażyć, przyprawić tak samo jak z pierwszej strony.

Łosoś z patelni

Krok 4 z 4

Na talerzu można skropić jeszcze raz sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Podawać z pieczywem, frytkami lub ziemniakami z wody lub pieczonymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
G Grryu

Pół kilo ryby na 1 porcje?! Czy to usa?

Winiary
Expert

Dziękujemy za uwagę, już zmieniliśmy ilość porcji. Pozdrawiamy!

T Tomek

Wypróbowałem-faktycznie pycha,Pierwszy raz smażyłem łososia:),a w ogóle rybę.

Winiary
Expert

Tomku, świetna wiadomość! Polecamy też inne nasze przepisy na ryby.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Jesień
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Zima
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz w warzywach pieczony w folii

    Dorsz w warzywach pieczony w folii

    1 godz 41 min Łatwy
  • Ryba smażona w mące

    Ryba smażona w mące

    23 min Łatwy
  • Jesiotr z piekarnika

    Jesiotr z piekarnika

    3 godz 10 min Łatwy
  • Filet z ryby smażony w panierce

    Filet z ryby smażony w panierce

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu