Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

0
1 godz 55 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Pierś Z Kurczaka
80  g
Orzechy włoskie
300  g
Ciasto Francuskie
1  pęczek
Pietruszka
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
78.35 g
Węglowodany
74.16 g
Tłuszcze
92.83 g
Wartość energetyczna
1441.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
10 min
Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Rozklep lekko tłuczkiem.
Krok 2
2 min
Kostkę Mięsna WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.
Krok 3
8 min
Orzechy i natkę pietruszki posiekaj, i posyp nimi przekrojone mięso.
Krok 4
15 min
Każdy kawałek fileta kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
Krok 5
5 min
Ciasto francuskie podziel na dwie części. Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.
Krok 6
10 min
Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.
Krok 7
30 min
Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Krok 8
25 min
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.
Krok 9
10 min
Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut.
Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 1 z 9

Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Rozklep lekko tłuczkiem.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 2 z 9

Kostkę Mięsna WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 3 z 9

Orzechy i natkę pietruszki posiekaj, i posyp nimi przekrojone mięso.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 4 z 9

Każdy kawałek fileta kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 5 z 9

Ciasto francuskie podziel na dwie części. Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 6 z 9

Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 7 z 9

Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 9 z 9

Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut.

Pomysł na tradycyjnego kurczaka w nietradycyjnym wydaniu, czyli kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego. Filety z piersi nadziewamy niespodzianką – sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY oraz posiekanymi orzechami i natką, a następnie doprawione filety z kurczaka zamykamy w cieście francuskim tak, by utworzyć z niego złocisty warkocz. Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego to sposób na wprowadzenie do codziennego menu nieco uroczej odmiany!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
78.4g / 21%
Węglowodany
74.2g / 21%
Tłuszcze
92.8g / 57%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika