Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

0
89 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Pierś Z Kurczaka
80 g
Orzechy włoskie
300 g
Ciasto Francuskie
1 pęczek
Pietruszka
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
78.35 g
Tłuszcze
92.83 g
Węglowodany
74.16 g
Wartość energetyczna
1441.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

89 min
Krok 1
5 min
Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Rozklep lekko tłuczkiem.
Krok 2
2 min
Kostkę Mięsna WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.
Krok 3
2 min
Orzechy i natkę pietruszki posiekaj, i posyp nimi przekrojone mięso.
Krok 4
15 min
Każdy kawałek fileta kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
Krok 5
5 min
Ciasto francuskie podziel na dwie części. Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.
Krok 6
5 min
Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.
Krok 7
20 min
Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Krok 8
25 min
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.
Krok 9
10 min
Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut.
Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 1 z 9

Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Rozklep lekko tłuczkiem.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 2 z 9

Kostkę Mięsna WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 3 z 9

Orzechy i natkę pietruszki posiekaj, i posyp nimi przekrojone mięso.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 4 z 9

Każdy kawałek fileta kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 5 z 9

Ciasto francuskie podziel na dwie części. Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 6 z 9

Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 7 z 9

Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 9 z 9

Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut.

Pomysł na tradycyjnego kurczaka w nietradycyjnym wydaniu, czyli kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego. Filety z piersi nadziewamy niespodzianką – sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY oraz posiekanymi orzechami i natką, a następnie doprawione filety z kurczaka zamykamy w cieście francuskim tak, by utworzyć z niego złocisty warkocz. Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego to sposób na wprowadzenie do codziennego menu nieco uroczej odmiany!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika