MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kurczak gong bao
49 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
59 26.2g / 59%
11 11.6g / 11%
30 30.3g / 30%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kurczak gong bao

(3)
49 min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Cukier brązowy
1 
Papryka
3 
Papryczka chili
1  pęczek
Szczypiorek
400  g
Filet z kurczaka
trochę
Imbir
100  g
Orzeszki ziemne
2  łyżek
Olej
3  ząbków
2  łyżek
Sos sojowy
1  łyżka
Olej sezamowy (opcjonalnie)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.69 g
Wartość energetyczna
394.3 kcal
Tłuszcze
26.26 g
Białko
30.36 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kurczak gong bao, syczuański, pikantny przysmak Azjatów, z pewnością i Tobie przypadnie do gustu. Zamarynowane mięso w słodkim, aksamitnym sosie z dodatkiem orzeszków ziemnych to oryginalne danie z orientalnym temperamentem i kuszącym charakterem. Zaserwowany podczas spotkania ze znajomymi, zachwyci każdego z zaproszonych gości. Masz ochotę na odrobinę orientu? Wypróbuj przysmak Chińczyków.

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    20 min
    Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę cukru brązowego na marynatę. Zanurz w niej kurczaka i odstaw na 20 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Paprykę i chili pokrój w drobną kostkę. Czosnek i imbir obierz; czosnek posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek również drobno posiekaj. Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni.
  • Krok 3

    8 min
    W woku rozgrzej olej. Dodaj paprykę i chili, smażąc do momentu, gdy zaczną wydzielać aromat. Następnie dodaj kurczaka z marynaty i smaż, aż mięso zmieni kolor.
  • Krok 4

    1 min
    WINIARY POMYSŁ NA… Kurczaka w pięciu smakach wymieszaj z wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 5

    5 min
    Do woka dodaj szczypiorek, imbir i czosnek. Kontynuuj smażenie przez około 5 minut, mieszając.
  • Krok 6

    4 min
    Dodaj uprażone orzeszki ziemne i wcześniej przygotowany sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut, aż składniki się połączą.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z makaronem sojowym, zieloną fasolką lub sałatką z kapusty pekińskiej.
Kurczak gong bao

Krok 1 z 7

Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę cukru brązowego na marynatę. Zanurz w niej kurczaka i odstaw na 20 minut.

Kurczak gong bao

Krok 2 z 7

Paprykę i chili pokrój w drobną kostkę. Czosnek i imbir obierz; czosnek posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek również drobno posiekaj. Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni.

Kurczak gong bao

Krok 3 z 7

W woku rozgrzej olej. Dodaj paprykę i chili, smażąc do momentu, gdy zaczną wydzielać aromat. Następnie dodaj kurczaka z marynaty i smaż, aż mięso zmieni kolor.

Kurczak gong bao

Krok 4 z 7

WINIARY POMYSŁ NA… Kurczaka w pięciu smakach wymieszaj z wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kurczak gong bao

Krok 5 z 7

Do woka dodaj szczypiorek, imbir i czosnek. Kontynuuj smażenie przez około 5 minut, mieszając.

Kurczak gong bao

Krok 6 z 7

Dodaj uprażone orzeszki ziemne i wcześniej przygotowany sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut, aż składniki się połączą.

Kurczak gong bao

Krok 7 z 7

Podawaj z makaronem sojowym, zieloną fasolką lub sałatką z kapusty pekińskiej.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite