60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
34.6g / 44%
Węglowodany
3.6g / 4%
Tłuszcze
17.3g / 51%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami

(0)
2 godz 2 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest M1017867

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kurczak cały
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Papryka
trochę
Olej
1  kg
Mięso mielone
500  g
Pieczarki
1 
Jajko
1  ząbek
1 
Cebula
1  pęczek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
34.57 g
Węglowodany
3.59 g
Tłuszcze
17.28 g
Wartość energetyczna
305.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami to doskonały pomysł na smaczny i syty obiad. Idealnie sprawdzi się zarówno jako niedzielny posiłek, jak i szybki obiad w środku tygodnia. Faszerowany kurczak to smakowity kąsek szczególnie tych, którzy drób uwielbiają łączyć ze smakowitymi dodatkami. Sprawdź nasz przepis na kurczaka faszerowanego mięsem i pieczarkami!
Gotujmy

Przygotowanie

122 min
Krok 1
10 min
Umyj kurczaka i usuń z niego wszystkie kości
Krok 2
5 min
Natrzyj całego kurczaka solą, pieprzem i papryką.
Krok 3
10 min
Usmaż osobno cebulkę oraz drobno pokrojone pieczarki.
Krok 4
10 min
Przygotuj farsz – do mięsa mielonego dodaj smażoną cebulkę i pieczarki, sól, pieprz, pietruszkę, czosnek i jajko.
Krok 5
10 min
Dobrze wymieszaj farsz oraz dokładnie nafaszeruj nim kurczaka. Zaszyj otwór nicią lub złącz wykałaczkami.
Krok 6
5 min
Natrzyj kurczaka olejem i papryką.
Krok 7
60 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika (160-180°C) i piecz do złotego koloru ok. 45-60 minut.
Krok 8
10 min
Co jakiś czas polewaj kurczaka sosem z brytfanki lub gorącą wodą (ważne!).
Krok 9
2 min
Kurczaka podawaj w całości lub w plastrach.
Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami

Krok 1 z 9

Umyj kurczaka i usuń z niego wszystkie kości

Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami

Krok 2 z 9

Natrzyj całego kurczaka solą, pieprzem i papryką.

Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami

Krok 3 z 9

Usmaż osobno cebulkę oraz drobno pokrojone pieczarki.

Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami

Krok 4 z 9

Przygotuj farsz – do mięsa mielonego dodaj smażoną cebulkę i pieczarki, sól, pieprz, pietruszkę, czosnek i jajko.

Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami

Krok 5 z 9

Dobrze wymieszaj farsz oraz dokładnie nafaszeruj nim kurczaka. Zaszyj otwór nicią lub złącz wykałaczkami.

Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami

Krok 6 z 9

Natrzyj kurczaka olejem i papryką.

Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami

Krok 7 z 9

Wstaw do nagrzanego piekarnika (160-180°C) i piecz do złotego koloru ok. 45-60 minut.

Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami

Krok 8 z 9

Co jakiś czas polewaj kurczaka sosem z brytfanki lub gorącą wodą (ważne!).

Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami

Krok 9 z 9

Kurczaka podawaj w całości lub w plastrach.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika