Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjny krupnik w nowej, pysznej odsłonie z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami. Biała kasza gryczana ma łagodniejszy smak niż kasza gryczana prażona, dlatego świetnie nadaje się do krupników. Zwłaszcza gdy wybierzemy kaszę krakowską, czyli łamaną, która wyglądem przypomina kaszę jęczmienną. Do krupnika z kaszą gryczaną koniecznie dodaj suszone grzyby!
Przygotowanie
331 min
Krok 1
240 min
Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wody nie wylewamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy.
Krok 4
6 min
Wyciągamy z wywaru skrzydełka, oddzielamy mięso od kostek.
Krok 5
25 min
Dodajemy do wywaru świeże zioła, ziemniaki, włoszczyznę, por, grzyby. Do krupniku z kaszą gryczaną dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby, doprawiamy solą morską, gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka mięso ze skrzydełek.
Krok 6
5 min
Krupnik z kaszą gryczaną zabielamy śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wody nie wylewamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy.
Krok 4
z
6
Wyciągamy z wywaru skrzydełka, oddzielamy mięso od kostek.
Krok 5
z
6
Dodajemy do wywaru świeże zioła, ziemniaki, włoszczyznę, por, grzyby. Do krupniku z kaszą gryczaną dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby, doprawiamy solą morską, gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka mięso ze skrzydełek.
Krok 6
z
6
Krupnik z kaszą gryczaną zabielamy śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0