Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Dodaj do CookBook

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

(0)
5 godz 31 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Skrzydełka kurze
1  l
Woda
3 
Ziemniaki
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
0.5  szklanka
Kasza gryczana krakowska (niepalona)
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól morska
1  ząbek
Czosnek
1 
Listek lubczyku
1 
Nać selera
trochę
Grzyby suszone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.7 g
Wartość energetyczna
239.5 kcal
Tłuszcze
7.9 g
Białko
14.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjny krupnik w nowej, pysznej odsłonie z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami. Biała kasza gryczana ma łagodniejszy smak niż kasza gryczana prażona, dlatego świetnie nadaje się do krupników. Zwłaszcza gdy wybierzemy kaszę krakowską, czyli łamaną, która wyglądem przypomina kaszę jęczmienną. Do krupnika z kaszą gryczaną koniecznie dodaj suszone grzyby!

Przygotowanie

331 min
  • Krok 1

    240 min
    Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
  • Krok 2

    45 min
    Skrzydełka zalewamy ok. 1,5 wody, zagotowujemy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, gotujemy 40 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wody nie wylewamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy.
  • Krok 4

    6 min
    Wyciągamy z wywaru skrzydełka, oddzielamy mięso od kostek.
  • Krok 5

    25 min
    Dodajemy do wywaru świeże zioła, ziemniaki, włoszczyznę, por, grzyby. Do krupniku z kaszą gryczaną dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby, doprawiamy solą morską, gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka mięso ze skrzydełek.
  • Krok 6

    5 min
    Krupnik z kaszą gryczaną zabielamy śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 1 z 6

Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 2 z 6

Skrzydełka zalewamy ok. 1,5 wody, zagotowujemy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, gotujemy 40 minut.

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 3 z 6

Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wody nie wylewamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy.

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 4 z 6

Wyciągamy z wywaru skrzydełka, oddzielamy mięso od kostek.

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 5 z 6

Dodajemy do wywaru świeże zioła, ziemniaki, włoszczyznę, por, grzyby. Do krupniku z kaszą gryczaną dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby, doprawiamy solą morską, gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka mięso ze skrzydełek.

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 6 z 6

Krupnik z kaszą gryczaną zabielamy śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik - jak ugotować?

    Krupnik - jak ugotować?

    1 godz 5 min Łatwy
  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa krupnik na golonce - przepis

    Zupa krupnik na golonce - przepis

    1 godz 33 min Łatwy
  • Krupnik z boczkiem i brukselką

    Krupnik z boczkiem i brukselką

    1 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu