
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jeśli lubicie poznawać nowe smaki i jesteście otwarci na ciekawe i zaskakujące doznania kulinarne to musicie przygotować ten krem z selera. Zapewniam, że się nie zawiedziecie!
(z podanych składników można przygotować około 5 porcji zupy)
Miłośnikom niebanalnych połączeń polecam też:
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem
Zobacz Zupa krem z selera z gruszką
Zobacz Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Zobacz Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi
Zobacz Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
10 minKrok 3
2 minKrok 4
10 minKrok 5
25 minKrok 6
5 minKrok 7
3 minKrok 8
4 minKrok 9
2 minKrok 10
2 min
Krok 1 z 10
Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu i odkładamy.

Krok 2 z 10
Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Krok 3 z 10
Szalotki kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażymy około 2 minuty.

Krok 4 z 10
Dodajemy pozostałe masło i seler. Trzymamy na patelni jeszcze około 5-10 minut co jakiś czas mieszając.

Krok 5 z 10
Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 25 minut.

Krok 6 z 10
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką i trzymamy na gazie jeszcze maksymalnie 5 minut.

Krok 7 z 10
Gotową zupę z selera miksujemy blenderem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewamy nieco bulionu.

Krok 8 z 10
Czekoladę ucieramy na tarce o małych oczkach i wsypujemy do gorącej, zmiksowanej zupy. Dokładnie mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła.

Krok 9 z 10
Gotową zupę z selera zabielamy jogurtem naturalnym.

Krok 10 z 10
Ciepły krem z selera nalewamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałowymi, skrapiamy sosem balsamicznym i dekorujemy listkami mięty czekoladowej.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0