Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

0
32 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Twaróg półtłusty
200 g
Dynia piżmowa
200 g
Mąka pszenna
1 
Jajko
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Cynamon
2 
Żółtko
2 łyżek
Cukier trzcinowy
0.5 laska
Wanilia
0.5 szklanka
Wino musujące
40 g
Orzechy laskowe prażone
1 łyżka
Cukier trzcinowy
1 łyżeczka
Cynamon
1 trochę
Kardamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
11.6 g
Wartość energetyczna
384.53 kcal
Białko
14.31 g
Węglowodany
57.22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
15 min
Leniwe - wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Uformuj ciasto, pokrój na mniejsze kawałki i uformuj cienkie wałki. Pokrój na ukos tworząc kluski ok 4-5 cm długości.
Krok 2
5 min
Gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Odcedź i odstaw.
Krok 3
5 min
Zabajone - ubij w misce żółtka z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
Krok 4
5 min
Wlej wino musujące, wymieszaj a następnie na kąpieli wodnej mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje. Uwaga: woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować. Inaczej żółtka za szybko się zetną.
Krok 5
1 min
Orzechy laskowe wymieszaj z cukrem i przyprawami.
Krok 6
1 min
Leniwe serwuj na talerzu, polane sosem zabajone i posypane kruszonką.
Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 1 z 6

Leniwe - wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Uformuj ciasto, pokrój na mniejsze kawałki i uformuj cienkie wałki. Pokrój na ukos tworząc kluski ok 4-5 cm długości.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 2 z 6

Gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Odcedź i odstaw.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 3 z 6

Zabajone - ubij w misce żółtka z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 4 z 6

Wlej wino musujące, wymieszaj a następnie na kąpieli wodnej mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje. Uwaga: woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować. Inaczej żółtka za szybko się zetną.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 5 z 6

Orzechy laskowe wymieszaj z cukrem i przyprawami.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 6 z 6

Leniwe serwuj na talerzu, polane sosem zabajone i posypane kruszonką.

Zabajone to tradycyjny, włoski deser, który zrobisz z trzech składników: z żółtek jaj, cukru i wina. Przepis na kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi pokazuje, że warto eksperymentować z pomysłami na nowe smaki! Waniliowe zabajone wyśmienicie komponuje się z korzennymi przyprawami i dyniowymi leniwymi kluskami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika