Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak suszyć pestki dyni?
Jak suszyć pestki dyni?
Jak suszyć pestki dyni?
Jak suszyć pestki dyni?
Jak suszyć pestki dyni?
Dodaj do CookBook

Jak suszyć pestki dyni?

(0)
1 godz 56 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Dynia (dowolna odmiana, poza hokkaido)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.7 g
Wartość energetyczna
54.6 kcal
Tłuszcze
0.2 g
Białko
2.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon dyniowy w pełni, co kilka dni zabieram się za kolejną dynię. I jeśli tylko nie jest to dynia hokkaido, zabieram się za przygotowanie pestek z dyni na suszenie. Bo pestki z dyni hokkaido nie nadają się do jedzenia, ale każde inne można wysuszyć. A gotowe wysuszone i wyłuskane z łupinek pestki dyni kosztują kilka złotych.

Zapytacie, po co zatem to całe suszenie pestek z dyni? To ja Wam powiem. Dla mnie najważniejsza w suszeniu pestek jest wspólna zabawa z dziećmi. Wołam je, przybiegają, dzielnie łapią za łyżki i starają się usunąć cały miąższ z pestkami. Potem zaczyna się najlepsze – płukanie pestek. Naprawdę są tak śliskie, że z łatwością uciekają z dziecięcych rączek. Rączki oczywiście próbują żadnej nie wypuścić, a jak już wypuszczą, to czym prędzej złapać. Niezła gimnastyka dla paluszków zerówkowicza, zresztą dla starszego synka też. Jest przy tym dużo śmiechu i bałaganu też. Reszta to pestka.

A w tej pestce mnóstwo witamin i minerałów (między innymi selen, potas i cynk), nienasyconych kwasów tłuszczowych i steroli. To chyba całkiem sporo prozdrowotnych powodów, żeby ich nie wyrzucać?

Po wysuszeniu na pestkach z dyni robi się taka sucha przeźroczysta łuska, najlepiej pozbyć się jej jeszcze przed tym, zanim dzieci zaczną pestki jeść, bo będą fruwać po całym domu. Jeden z genialniejszych pomysłów na to, jaki znalazłam w internecie, to wyjść na dwór z miską z pestkami w wietrzny dzień, mieszać energicznie w tej misce ręką i pozwalać, aby wiatr zajął się tymi łuskami.

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    10 min
    Dynię kroję na pół, wyciągam pestki do dużego sitka, płuczę pod strumieniem zimnej wody.
  • Krok 2

    5 min
    Biorę pestki w garść, usuwam z nich pozostałości miąższu (najlepsza technika to rozcieranie pestek w dłoniach).
  • Krok 3

    3 min
    Oczyszczone pestki osuszam bawełnianą ściereczką.
  • Krok 4

    5 min
    Nastawiam piekarnik na 90 st. C.
  • Krok 5

    60 min
    Pestki układam na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (nie jest to taka blaszka do ciasta, tylko blacha, która była na wyposażeniu piekarnika). Piekę godzinę. W ciągu tej godziny kilkakrotnie uchylam na chwilę piekarnik, żeby wilgoć odparowała.
  • Krok 6

    30 min
    Po godzinie wyłączam piekarnik, ale pozostawiam w nim pestki do czasu, aż piekarnik wystygnie.
  • Krok 7

    3 min
    Pestki przesypuję do papierowej torby, lub, kiedy będą już zupełnie zimne, do słoika.
Jak suszyć pestki dyni?

Krok 1 z 7

Dynię kroję na pół, wyciągam pestki do dużego sitka, płuczę pod strumieniem zimnej wody.

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 2 z 7

Biorę pestki w garść, usuwam z nich pozostałości miąższu (najlepsza technika to rozcieranie pestek w dłoniach).

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 3 z 7

Oczyszczone pestki osuszam bawełnianą ściereczką.

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 4 z 7

Nastawiam piekarnik na 90 st. C.

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 5 z 7

Pestki układam na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (nie jest to taka blaszka do ciasta, tylko blacha, która była na wyposażeniu piekarnika). Piekę godzinę. W ciągu tej godziny kilkakrotnie uchylam na chwilę piekarnik, żeby wilgoć odparowała.

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 6 z 7

Po godzinie wyłączam piekarnik, ale pozostawiam w nim pestki do czasu, aż piekarnik wystygnie.

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 7 z 7

Pestki przesypuję do papierowej torby, lub, kiedy będą już zupełnie zimne, do słoika.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Paleo
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gulasz wieprzowy - jak zrobić?

    Gulasz wieprzowy - jak zrobić?

    1 godz 25 min Łatwy
  • Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

    Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

    1 godz 20 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy
  • Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

    Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu