Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon dyniowy w pełni, co kilka dni zabieram się za kolejną dynię. I jeśli tylko nie jest to dynia hokkaido, zabieram się za przygotowanie pestek z dyni na suszenie. Bo pestki z dyni hokkaido nie nadają się do jedzenia, ale każde inne można wysuszyć. A gotowe wysuszone i wyłuskane z łupinek pestki dyni kosztują kilka złotych.
Zapytacie, po co zatem to całe suszenie pestek z dyni? To ja Wam powiem. Dla mnie najważniejsza w suszeniu pestek jest wspólna zabawa z dziećmi. Wołam je, przybiegają, dzielnie łapią za łyżki i starają się usunąć cały miąższ z pestkami. Potem zaczyna się najlepsze – płukanie pestek. Naprawdę są tak śliskie, że z łatwością uciekają z dziecięcych rączek. Rączki oczywiście próbują żadnej nie wypuścić, a jak już wypuszczą, to czym prędzej złapać. Niezła gimnastyka dla paluszków zerówkowicza, zresztą dla starszego synka też. Jest przy tym dużo śmiechu i bałaganu też. Reszta to pestka.
A w tej pestce mnóstwo witamin i minerałów (między innymi selen, potas i cynk), nienasyconych kwasów tłuszczowych i steroli. To chyba całkiem sporo prozdrowotnych powodów, żeby ich nie wyrzucać?
Po wysuszeniu na pestkach z dyni robi się taka sucha przeźroczysta łuska, najlepiej pozbyć się jej jeszcze przed tym, zanim dzieci zaczną pestki jeść, bo będą fruwać po całym domu. Jeden z genialniejszych pomysłów na to, jaki znalazłam w internecie, to wyjść na dwór z miską z pestkami w wietrzny dzień, mieszać energicznie w tej misce ręką i pozwalać, aby wiatr zajął się tymi łuskami.
Przygotowanie
116 min
Krok 1
10 min
Dynię kroję na pół, wyciągam pestki do dużego sitka, płuczę pod strumieniem zimnej wody.
Krok 2
5 min
Biorę pestki w garść, usuwam z nich pozostałości miąższu (najlepsza technika to rozcieranie pestek w dłoniach).
Krok 3
3 min
Oczyszczone pestki osuszam bawełnianą ściereczką.
Krok 4
5 min
Nastawiam piekarnik na 90 st. C.
Krok 5
60 min
Pestki układam na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (nie jest to taka blaszka do ciasta, tylko blacha, która była na wyposażeniu piekarnika). Piekę godzinę. W ciągu tej godziny kilkakrotnie uchylam na chwilę piekarnik, żeby wilgoć odparowała.
Krok 6
30 min
Po godzinie wyłączam piekarnik, ale pozostawiam w nim pestki do czasu, aż piekarnik wystygnie.
Krok 7
3 min
Pestki przesypuję do papierowej torby, lub, kiedy będą już zupełnie zimne, do słoika.
Krok 1
z
7
Dynię kroję na pół, wyciągam pestki do dużego sitka, płuczę pod strumieniem zimnej wody.
Krok 2
z
7
Biorę pestki w garść, usuwam z nich pozostałości miąższu (najlepsza technika to rozcieranie pestek w dłoniach).
Krok 3
z
7
Oczyszczone pestki osuszam bawełnianą ściereczką.
Krok 4
z
7
Nastawiam piekarnik na 90 st. C.
Krok 5
z
7
Pestki układam na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (nie jest to taka blaszka do ciasta, tylko blacha, która była na wyposażeniu piekarnika). Piekę godzinę. W ciągu tej godziny kilkakrotnie uchylam na chwilę piekarnik, żeby wilgoć odparowała.
Krok 6
z
7
Po godzinie wyłączam piekarnik, ale pozostawiam w nim pestki do czasu, aż piekarnik wystygnie.
Krok 7
z
7
Pestki przesypuję do papierowej torby, lub, kiedy będą już zupełnie zimne, do słoika.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0