Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jak suszyć pestki dyni?

0
1 godz 56 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Dynia (dowolna odmiana, poza hokkaido)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.1 g
Węglowodany
13.65 g
Tłuszcze
0.21 g
Wartość energetyczna
54.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

116 min
Krok 1
10 min
Dynię kroję na pół, wyciągam pestki do dużego sitka, płuczę pod strumieniem zimnej wody.
Krok 2
5 min
Biorę pestki w garść, usuwam z nich pozostałości miąższu (najlepsza technika to rozcieranie pestek w dłoniach).
Krok 3
3 min
Oczyszczone pestki osuszam bawełnianą ściereczką.
Krok 4
5 min
Nastawiam piekarnik na 90 st. C.
Krok 5
60 min
Pestki układam na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (nie jest to taka blaszka do ciasta, tylko blacha, która była na wyposażeniu piekarnika). Piekę godzinę. W ciągu tej godziny kilkakrotnie uchylam na chwilę piekarnik, żeby wilgoć odparowała.
Krok 6
30 min
Po godzinie wyłączam piekarnik, ale pozostawiam w nim pestki do czasu, aż piekarnik wystygnie.
Krok 7
3 min
Pestki przesypuję do papierowej torby, lub, kiedy będą już zupełnie zimne, do słoika.
Jak suszyć pestki dyni?

Krok 1 z 7

Dynię kroję na pół, wyciągam pestki do dużego sitka, płuczę pod strumieniem zimnej wody.

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 2 z 7

Biorę pestki w garść, usuwam z nich pozostałości miąższu (najlepsza technika to rozcieranie pestek w dłoniach).

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 3 z 7

Oczyszczone pestki osuszam bawełnianą ściereczką.

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 4 z 7

Nastawiam piekarnik na 90 st. C.

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 5 z 7

Pestki układam na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (nie jest to taka blaszka do ciasta, tylko blacha, która była na wyposażeniu piekarnika). Piekę godzinę. W ciągu tej godziny kilkakrotnie uchylam na chwilę piekarnik, żeby wilgoć odparowała.

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 6 z 7

Po godzinie wyłączam piekarnik, ale pozostawiam w nim pestki do czasu, aż piekarnik wystygnie.

Jak suszyć pestki dyni?

Krok 7 z 7

Pestki przesypuję do papierowej torby, lub, kiedy będą już zupełnie zimne, do słoika.

Sezon dyniowy w pełni, co kilka dni zabieram się za kolejną dynię. I jeśli tylko nie jest to dynia hokkaido, zabieram się za przygotowanie pestek z dyni na suszenie. Bo pestki z dyni hokkaido nie nadają się do jedzenia, ale każde inne można wysuszyć. A gotowe wysuszone i wyłuskane z łupinek pestki dyni kosztują kilka złotych.

Zapytacie, po co zatem to całe suszenie pestek z dyni? To ja Wam powiem. Dla mnie najważniejsza w suszeniu pestek jest wspólna zabawa z dziećmi. Wołam je, przybiegają, dzielnie łapią za łyżki i starają się usunąć cały miąższ z pestkami. Potem zaczyna się najlepsze – płukanie pestek. Naprawdę są tak śliskie, że z łatwością uciekają z dziecięcych rączek. Rączki oczywiście próbują żadnej nie wypuścić, a jak już wypuszczą, to czym prędzej złapać. Niezła gimnastyka dla paluszków zerówkowicza, zresztą dla starszego synka też. Jest przy tym dużo śmiechu i bałaganu też. Reszta to pestka.

A w tej pestce mnóstwo witamin i minerałów (między innymi selen, potas i cynk), nienasyconych kwasów tłuszczowych i steroli. To chyba całkiem sporo prozdrowotnych powodów, żeby ich nie wyrzucać?

Po wysuszeniu na pestkach z dyni robi się taka sucha przeźroczysta łuska, najlepiej pozbyć się jej jeszcze przed tym, zanim dzieci zaczną pestki jeść, bo będą fruwać po całym domu. Jeden z genialniejszych pomysłów na to, jaki znalazłam w internecie, to wyjść na dwór z miską z pestkami w wietrzny dzień, mieszać energicznie w tej misce ręką i pozwalać, aby wiatr zajął się tymi łuskami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika