Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Indyk w marynacie musztardowej

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżeczek
Musztarda sarepska
1 łyżka
Ocet balsamiczny
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Bazylia
1 szczypta
Pieprz czarny
50 dag
Pierś z indyka
1 trochę
Sól
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
24.31 g
Węglowodany
1.33 g
Tłuszcze
10.4 g
Wartość energetyczna
194.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
3 min
Musztardę wymieszać z oliwą, octem, bazylią i pieprzem cytrynowym.
Krok 2
60 min
Do marynaty włożyć mięso, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki.
Krok 3
10 min
Mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na niewielkim ogniu na rumiano z obu stron.
Krok 4
2 min
Usmażone mięso kroić w plastry. Podawać np. z puree z ziemniaków.
Indyk w marynacie musztardowej

Krok 1 z 4

Musztardę wymieszać z oliwą, octem, bazylią i pieprzem cytrynowym.

Indyk w marynacie musztardowej

Krok 2 z 4

Do marynaty włożyć mięso, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki.

Indyk w marynacie musztardowej

Krok 3 z 4

Mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na niewielkim ogniu na rumiano z obu stron.

Indyk w marynacie musztardowej

Krok 4 z 4

Usmażone mięso kroić w plastry. Podawać np. z puree z ziemniaków.

Indyk to jedno z najczęściej polecanych mięs, szczególnie dla tych, którzy dbają o linię. Aby to chude mięso pozostało soczyste i pyszne, przygotuj je w aromatycznej marynacie musztardowej z bazylią i pieprzem cytrynowym. Im dłużej będziesz marynować pierś indyka, tym lepiej przejdzie ona smakiem przypraw, więc wstaw je do lodówki na minimum 1 godzinę. A jeszcze lepiej - na całą noc! Potem marynowaną pierś z indyka wystarczy usmażyć i podać z puree ziemniaczanym lub - w wersji light - puree z selera.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika