MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Gołąbki bez mięsa
147 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
22 9.4g / 22%
62 60.1g / 62%
16 15.9g / 16%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Gołąbki bez mięsa

(0)
2 godz 27 min
Łatwy
Autorem przepisu jest morgolccia

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kapusta włoska
1  torebka
Ryż
360  g
Prawdziwek
30  dag
Pieczarki
2 
Pomidory
2 
Papryka czerwona
2 
Cebula
2  ząbków
1 
Marchewka
1  pęczek
Seler naciowy
1  opakowanie
Serek kremowy
1  opakowanie
Serek kremowy
400  g
Kasza gryczana palona
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
60.12 g
Wartość energetyczna
357.59 kcal
Tłuszcze
9.44 g
Białko
15.95 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gołąbki bez mięsa to połączenie tradycji i nowoczesności. Wypróbuj wspaniały przepis na tradycyjne gołąbki, ale bez mięsa. Bogaty farsz do gołąbków bez mięsa przygotujesz w kilku krokach. Pierwszy krok to podduszenie drobno pokrojonych lub startych warzyw w rosole lub mleku kokosowym. Kolejnym krokiem jest wymieszanie warzyw z kremowymi serkami a następnie połączenie wszystkiego z kaszą i ryżem. Farsz nałożysz do liści kapusty, a całość zapieczesz w żaroodpornym naczyniu.

Przygotowanie

147 min
  • Krok 1

    25 min
    FARSZ: cebule pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie, dodajemy czosnek drobno pokrojony, paprykę drobno pokrojoną, pieczarki, grzyby, marchewkę startą, seler naciowy w drobną kostkę skrapiamy cytryną z i podlewamy rosołkiem albo mlekiem kokosowym i dusimy przez 15 min.
  • Krok 2

    12 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy do farszu pomidory pokrojone w kostkę serki 2 almette orzechowy i ogórkowy, zieleninę (szczypiorek, pietruszkę, koperek).
  • Krok 4

    20 min
    Wcześniej gotujemy woreczek ryżu i woreczek kaszy następnie główkę kapusty włoskiej wkładamy do gotującej wody posolonej i czekamy aż liście będą się uwalniać wtedy wyciągamy po liściu na blat.
  • Krok 5

    15 min
    Ugotowany przestudzony ryż i kaszę mieszamy z farszem, doprawiamy do smaku i na każdy liść nakładamy porcje farszu zwijamy bokami do środka i gołąbek gotowy.
  • Krok 6

    5 min
    Następnie wszystkie gołąbki wkładamy do żaroodpornego naczynia, na dno kładziemy liście kapusty, na to gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty.
  • Krok 7

    65 min
    Podlewamy rosołem lub mlekiem kokosowym i pieczemy godzinę na 200 st.
Gołąbki bez mięsa

Krok 1 z 7

FARSZ: cebule pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie, dodajemy czosnek drobno pokrojony, paprykę drobno pokrojoną, pieczarki, grzyby, marchewkę startą, seler naciowy w drobną kostkę skrapiamy cytryną z i podlewamy rosołkiem albo mlekiem kokosowym i dusimy przez 15 min.

Gołąbki bez mięsa

Krok 2 z 7

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy.

Gołąbki bez mięsa

Krok 3 z 7

Dodajemy do farszu pomidory pokrojone w kostkę serki 2 almette orzechowy i ogórkowy, zieleninę (szczypiorek, pietruszkę, koperek).

Gołąbki bez mięsa

Krok 4 z 7

Wcześniej gotujemy woreczek ryżu i woreczek kaszy następnie główkę kapusty włoskiej wkładamy do gotującej wody posolonej i czekamy aż liście będą się uwalniać wtedy wyciągamy po liściu na blat.

Gołąbki bez mięsa

Krok 5 z 7

Ugotowany przestudzony ryż i kaszę mieszamy z farszem, doprawiamy do smaku i na każdy liść nakładamy porcje farszu zwijamy bokami do środka i gołąbek gotowy.

Gołąbki bez mięsa

Krok 6 z 7

Następnie wszystkie gołąbki wkładamy do żaroodpornego naczynia, na dno kładziemy liście kapusty, na to gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty.

Gołąbki bez mięsa

Krok 7 z 7

Podlewamy rosołem lub mlekiem kokosowym i pieczemy godzinę na 200 st.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite